Lumbini tour

Welkom in het geboorteland van Boedha. Volgens de legende is hij geboren in Lumbini waar hij een zorgeloos leven had tot de leeftijd van 29 jaar. We beginnen in Kathmandu waar we Swayambhunath (Monkey temple), Maha Boudha en Pashupatinath zullen bezoeken. Deze tempels staan allemaal op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Na een korte tussenstop in Pokhara, brengen we een bezoek aan de geboorteplaats van Boedha, Lumbini. Dit is een pelgrimage plaats voor boeddhisten. Je vindt hier honderden tempels en een meer met heilig water. Daarnaast is deze plaats ook de moeite waard vanwege de prachtige oude gebouwen en onvergetelijke omgeving.

De opbrengst van deze reis helpt Nepali Children.

Toelichting op het programma

Dag 01 Aankomst in Kathmandu.

Zodra je jouw reis naar Kathmandu hebt geboekt, geef je de vluchtgegevens aan ons door. Wij zorgen er dan voor dat je die dag met een taxi wordt opgehaald en naar je hotel wordt gebracht.

Dag 02 Bezoek aan Bhoudda, Swayambhunath en Pashupathinath

Bhoudda
De eerste stoepa in Bodhnath werd gebouwd nadat de Tibetaanse koning, Songtsen Gampo, zich had bekeerd tot het boeddhisme. Het is een geweldig mooi gebouw met de grote witte koepel en de toren met daarop de ogen van Boeddha die alles kan zien. De legende vertelt dat hij deze stoepa heeft laten bouwen uit boetedoening omdat hij op een wrede manier zijn vader had vermoord. In de 14de eeuw is de stoepa verwoest en daarna weer herbouwd.

Het is een erg symbolisch bouwwerk dat het pad naar verlichting weerspiegelt vanuit de boeddhistische filosofie. De trappen vertegenwoordigen de aarde, de koepel (= kumbha) het water, de vierkante toren (= harmika) het vuur, de torenspits de lucht en de paraplu op de top is verbonden met de ether. De 13 niveaus in de toren vertegenwoordigen de stadia die mensen moeten doorlopen om Nirvana (= hoogste doel, onsterfelijkheid) te bereiken.

Stoepas werden oorspronkelijk gebouwd om heilige relikwieën te bewaren. Het is onduidelijk welk relikwie in deze stoepa ligt. Het kunnen de overblijfselen zijn van Boeddha, maar mischien ook wel een deel van het skelet van Siddhartha Gautama,de historische boeddha.  Bij de stoepa zie je 108 kleine afbeeldingen van Dhyani Buddha Amitabha (108 is een geluksgetal in de Tibetaanse cultuur) en een gebedswiel.

Swayambhunath
Na de lunch gaan we naar Swayambhunath de beroemde monkey tempel. Swayambhunath is een tempel met bijzondere architectuur bovenop de heuvel van Kathmandu. Het wordt ook wel de apen tempel genoemd, omdat hier tal van heilig verklaarde apen leven. Voor boeddhisten is deze tempel een van de belangrijkste pelgrimage plaats. Voor Tibetanen is Boudhanath belangrijker maar komt Sayambhunath op de tweede plaats.

Pashupathinath
's avonds gaan we naar Pashupathinath.
De Pashupatinath tempel is de grootste en meest bekende Hindoe tempel die ligt aan de Bagmati River.

Elke Hindoe moet deze tempel een keer in zijn leven bezocht hebben. Het tempelcomplexstaat op de UNESCO Wereld erfgoedlijst sinds 1979.

We wonen hier de "prayer of light" bij.

Dag 03 Naar Lumbini.

Vandaag gaan we naar Lumbini. Na acht uur reizen zullen we 's middags al een eerste indruk krijgen van Lumbini.

Dag 04 Sightseeing in Lumbini.

Lumbini
Lumbin, "The lovely", is een boeddhistische pelgrimage plaats. Volgens de legende bracht Queen Mayadevi Siddhartha Gautama ter wereld in 623 BCE. Gautama is de grondlegger van het boeddhisme. In Lumbini wordt stilgestaan bij het leven van Gautama Buddha. Lumbini heeft enorm veel tempels waaronder the Mayadevi tempel. Daarnaast zijn er tal van monumenten, kloosters, een meer met heilig water en een museum die allemaal in het teken staan van het boeddhisme. Het Heilige meer Puskarini heeft deze waarde gekregen omdat de moeder van Bhoedda hier een bad naam meteen na de geboorte van Bhoedda. Lumbini is toegevoegd aan de UNESCO wereld erfgoedlijst in 1997.

Dag 05 Naar Pokhara.

Per luxe touring bus gaan we naar Pokhara. Deze tocht door het prachtige landschap duurt ongeveer 8 uur.

Dag 06 Sightseeing in Pokhara.

Wanneer het weer het toelaat beginnen we deze dag in Sarangkot om te kijken naar de prachtige zonsopgang. Pokhara is werkelijk een paradijs op aarde. We hebben een kleine selectie gemaakt van hetgeen daar allemaal te zien is. Je zult werkelijk onder de indruk zijn van Bindabasini temple, Seti Gorge river, David fall, Mhadev caves en het prachtige meer.

Bindabasini
Midden op het meer ligt de Bindabasini tempel. Je kunt deze alleen per boot bereiken. Veel mensen brengen hier hun tijd door om rustig te picknicken of te genieten van de sfeer.

Seti George river
De Seti River passes doorkruist Pokhara. Maar je zult deze niet zien totdat je er bewust naar op zoek gaat. In het oude park in het noorden van Pokhara kun je het beste de rivier zien met de opvallend melkwitte kleur van het water.

David falls en Mahadev caves
Davis Falls is een waterval. Het water vormt onder de grond een soort tunnel voordat het de bodem bereikt. De tunnel is ongeveer 150 meter onder de grond en komt uit in de grotten (Mahadev betekent "grot onder de grond"). De waterval is naar een Zwitsers echtpaar vernoemd die in het water probeerde te zwemmen maar naar beneden werd getrokken door de stroming. Haar lichaam werd drie dagen later gevonden.

Dag 07 Terug naar Kathmandu.

Vandaag is de laatste dag dat je kunt genieten van het prachtige landschap. We gaan weer terug naar de hoofdstad van Nepal.

Dag 08 Vertrek.

Deze dag heeft geen vast programma.
Wij zorgen ervoor dat er een taxi voor je klaar staat die je op tijd naar het vliegveld brengt.
Ongeveer drie uur voor vertrek van je vliegtuig word je opgehaald bij je hotel. Helaas jouw Nepalese ervaring zit er dan alweer op.