Pelgrimage tour

Welkom in het geboorteland van Bhoedda. Volgens de legende is hij geboren in Lumbini waar hij ook een zorgeloos leven had tot zijn 29ste.

Tijdens deze reis bezoeken we verschillende belangrijke pelgrimage plaatsen van Nepal. Het is een reis die iedereen zal aanspreken die bezig is met spiritualiteit of geloof.

We beginnen in Kathmandu waar we Swayambhunath (Monkey temple), Maha Boudha en Pashupatinath zullen bezoeken. Deze tempels staan allemaal op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Wanneer je op pelgrimagetocht gaat, dan is het ook zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan Patan, Bhaktapur en Namo Bhudda. Na zo veel indrukken wordt het tijd om een beetje bij te komen. Dit doen we in de National Botanic Garden van Gariwar. Vervolgens brengen we een bezoek aan de geboorteplaats van Bhoedda, Lumbini. Dit is een pelgrimage plaats voor boeddhisten. Je vindt hier honderden tempels en een meer met heilig water. Daarnaast is deze plaats ook de moeite waard vanwege de prachtige oude gebouwen en onvergetelijke omgeving.

Toelichting op het programma

Dag 01 Aankomst in Kathmandu.

Zodra je jouw reis naar Kathmandu hebt geboekt, geef je de vluchtgegevens aan ons door. Wij zorgen er dan voor dat je die dag met een taxi wordt opgehaald en naar je hotel wordt gebracht.

Dag 02 Bezoek aan Bhoudda, Swayambhunath en Pashupathinath

Bhoudda
De eerste stoepa in Bodhnath werd gebouwd nadat de Tibetaanse koning, Songtsen Gampo, zich had bekeerd tot het boeddhisme. Het is een geweldig mooi gebouw met de grote witte koepel en de toren met daarop de ogen van Boeddha die alles kan zien. De legende vertelt dat hij deze stoepa heeft laten bouwen uit boetedoening omdat hij op een wrede manier zijn vader had vermoord. In de 14de eeuw is de stoepa verwoest en daarna weer herbouwd.

Het is een erg symbolisch bouwwerk dat het pad naar verlichting weerspiegelt vanuit de boeddhistische filosofie. De trappen vertegenwoordigen de aarde, de koepel (= kumbha) het water, de vierkante toren (= harmika) het vuur, de torenspits de lucht en de paraplu op de top is verbonden met de ether. De 13 niveaus in de toren vertegenwoordigen de stadia die mensen moeten doorlopen om Nirvana (= hoogste doel, onsterfelijkheid) te bereiken.

Stoepas werden oorspronkelijk gebouwd om heilige relikwieën te bewaren. Het is onduidelijk welk relikwie in deze stoepa ligt. Het kunnen de overblijfselen zijn van Boeddha, maar mischien ook wel een deel van het skelet van Siddhartha Gautama,de historische boeddha.  Bij de stoepa zie je 108 kleine afbeeldingen van Dhyani Buddha Amitabha (108 is een geluksgetal in de Tibetaanse cultuur) en een gebedswiel.

Swayambhunath
Na de lunch gaan we naar Swayambhunath de beroemde monkey tempel. Swayambhunath is een tempel met bijzondere architectuur bovenop de heuvel van Kathmandu. Het wordt ook wel de apen tempel genoemd, omdat hier tal van heilig verklaarde apen leven. Voor boeddhisten is deze tempel een van de belangrijkste pelgrimage plaats. Voor Tibetanen is Boudhanath belangrijker maar komt Sayambhunath op de tweede plaats.

Pashupathinath
's avonds gaan we naar Pashupathinath.
De Pashupatinath tempel is de grootste en meest bekende Hindoe tempel die ligt aan de Bagmati River.

Elke Hindoe moet deze tempel een keer in zijn leven bezocht hebben. Het tempelcomplexstaat op de UNESCO Wereld erfgoedlijst sinds 1979.

We wonen hier de "prayer of light" bij.

Dag 03 Bezoek aan Patan.

Patan
De lokale bevolking noemt Patan nog steeds Lalitpur . Dit komt uit het Sanskriet en betekent Stad van de Schoonheid. De Newari naam is Yala. Op Durbar Square vind je misschien wel de mooiste collectie van tempels en paleizen van heel Nepal. In Patan zijn vele fair trade winkels waarin superieure handwerk tegen eerlijke prijzen wordt verkocht.

Ten noorden van Patan ligt het unieke boeddhistische klooster Kwa Bahal (gouden tempel). Deze tempel werd gebouwd in de 12e eeuw. Wat we vandaag de dag zien is na de herbouw sinds 1409. De tempel dankt zijn naam aan de vergulde metalen platen op de voorgevel. Het is de mooiste tempel in Patan.

Aan de westzijde van het plein is de Krishna tempel die werd gebouwd in 1637. De Krishna tempel is gebouwd in de Shikhara stijl: een typische Hindoe architectuur uit India. Onder de 21 gouden pinakels/decoratieve torentjes zijn drie verdiepingen. De eerste verdieping bekrachtigt Krishna, de tweede Shiva, en de derde Lokeshwor. Het interieur van de tempel laat scènes uit de Ramayana epos zien. Volgens de Newari is dit het verhaal over Prins Rama, zijn broer Lakshmana en zijn vrouw Sita. De hoofdlijn van het verhaal betreft de ontvoering van Sita door de demon Ravana. Ze wordt meegenomen naar Lanka (de stad met de gouden muren). Uiteindelijk wordt Ravana, met de hulp van Hanuman, door Rama gedood.
De tempel wordt beheerd en gebruikt door lokale Brahmanen.

Dag 04 Bezoek aan Bhaktapur en daarna op doorreis naar Namo Bhudda.

Bhaktapur
Bhaktapur is gelegen aan de oude handelsroute tussen India en Tibet. De stad is omgeven door de bergen. Alleen al voor het prachtige uitzicht op de Himalaya zou je een bezoek brengen aan deze stad.
Daarnaast staat de stad bekend om het pottenbakken en aardewerk en de inheemse ambachten van de bevolkingsgroep Newar.
Bhaktapur is een stad met tal van monumenten en is een van de drie koninklijke steden in de Kathmandu vallei.
Bhaktapur is rijk aan architectonische schoonheid, vol met oude hindoeïstische en boeddhistische religieuze plaatsen, paleizen en binnenplaatsen waar toeristen dagen kunnen doorbrengen en kennis kunnen maken met de cultuur van de bevolkingsgroep Newars.

Bij Indra Varna Madavihar, gebouwd in 1671 en gelegen tussen Durbar Square en Dattatraya plein zien we de twee leeuwen, een Patinga Hiti (water uitloop), Tantrische-hout gesneden ramen en gebedsmolens.

In Bhaktapur zullen we onder andere een bezoek brengen aan:

  • Durbar square met heel veel tempels. Bhaktapur Durbar (het koninklijke plein) werd aan de lijst van World Heritage Sites toegevoegd door de UNESCO in 1979.
  • 55-Window Palace
  • Taleju Temple Complex met aan de ingang de Golden Gate, gebouwd in 1756, een schitterend voorbeeld van Repoussé metaalbewerking. Daar ligt ook de Royal Bath, met zijn gouden kraan.
  • Big Bell
  • Yaksheswor Mahadev tempel
  • Phasi Dega tempel, gewijd aan Lord Shiva, biedt uitgestrekte uitzicht over de hele stad

Dag 05 Sightseeing Namo Bhudda.

Namo Buddha is een van de belangrijkste boeddhistische pelgrimage plaatsen van Nepal. Je vindt hier een van de drie belangrijkste stoepa's van de vallei van Kathmandu. De stoepa is gebouwd op botten en haren van prins Mahasattva (Tib. Semchen Chenpo), en ligt tegen de helling van Gandha Malla hill. Volgens de Jatakas was Mahasattva een incarnatie van Buddha Shakyamuni's. Hij was de jongste van drie zonen van koning Maharatha. Op een dag waren de drie broers door het bos aan het wandelen toen ze tijgers tegenkwamen die net welpen hadden gekregen. Ze waren zo uitgehongerd dat ze nauwelijks meer konden lopen. De prinsen liepen door maar Mahasattva besloot terug te gaan om de tijgers eten te geven. Hij gaf ze delen van zijn eigen lichaam te eten. Dagen later gingen zijn broers op zoek naar hem. Ze vonden alleen nog haren en botten van hem. De stoepa is op deze overblijfselen gebouwd.

Dag 06 Bezoek aan de National Botanic Garden in Gariwar.

Bij binnenkomst in de botanische tuin ervaar je meteen de rust. Het is een prachtige omgeving om een paar uur heerlijk te zitten op een bankje of om rustig rond te lopen. Van de 82 hectare is bijna de helft opengesteld voor publiek. De tuin is opgebouwd aan de hand van verschillende thema's zoals bijvoorbeeld inheemse of medicinale planten.

Dag 07 Naar Lumbini.

Vandaag gaan we naar Lumbini. Na vier uur reizen zullen we 's middags al een eerste indruk krijgen van Lumbini.

Dag 08 Sightseeing in Lumbini.

Lumbini
Lumbin, "The lovely", is een boeddhistische pelgrimage plaats. Volgens de legende bracht Queen Mayadevi Siddhartha Gautama ter wereld in 623 BCE. Gautama is de grondlegger van het boeddhisme. In Lumbini wordt stilgestaan bij het leven van Gautama Buddha. Lumbini heeft enorm veel tempels waaronder the Mayadevi tempel. Daarnaast zijn er tal van monumenten, kloosters, een meer met heilig water en een museum die allemaal in het teken staan van het boeddhisme. Het Heilige meer Puskarini heeft deze waarde gekregen omdat de moeder van Bhoedda hier een bad naam meteen na de geboorte van Bhoedda. Lumbini is toegevoegd aan de UNESCO wereld erfgoedlijst in 1997.

Dag 09 Terug naar Kathmandu.

Vandaag is de laatste dag dat je kunt genieten van het prachtige landschap. We gaan weer terug naar de hoofdstad van Nepal.

Dag 10 Vertrek.

Deze dag heeft geen vast programma.
Wij zorgen ervoor dat er een taxi voor je klaar staat die je op tijd naar het vliegveld brengt.
Ongeveer drie uur voor vertrek van je vliegtuig word je opgehaald bij je hotel. Helaas jouw Nepalese ervaring zit er dan alweer op.