Annapurna circuit trekking

Welkom op deze populaire en bijzondere trekking. Je zult versteld staan wat je allemaal tegenkomt. Indrukken die je nooit meer zult vergeten. Met deze trekking zie je het hele Annapurna gebied. Hoe kunnen we iets beschrijven dat mooier is dan je in je stoutste dromen kunt voorstellen. De sneeuwvlakten of de Thorong La Pass. Het is een groot avontuur om door deze prachtige natuur te lopen. Geografisch bestrijkt deze trekking vier regio's van Nepal: Mustang, Lamjung, Myagdi en Manang. Het is een afwisselende tocht door groene vlakten, prachtige uitzichten over de bergtoppen zoals Nilgiri (7061 meter), Dhaulagiri (8167 meter), Machhapuchhre (6993 meter) en natuurlijk de Annapurna (8091 meter). Daarnaast maak je ook kennis met de oorspronkelijke nederzettingen van onder andere Brahmins, Chhetri, Magar, Gurung en Thakalis. Je zult de verschillen in hun rijke cultuur en tradities meemaken.

De opbrengst van deze reis helpt Nepali Children.

Dag 01 Aankomst.

Zodra je jouw reis naar Kathmandu hebt geboekt, geef je de vluchtgegevens aan ons door. Wij zorgen er dan voor dat je die dag met een taxi wordt opgehaald en naar je hotel wordt gebracht.

Dag 02 Sightseeing in Kathmandu.

Na het ontbijt, zo rond 8 uur, zijn we in het hotel om onze gids aan je voor te stellen en om al je eerste vragen te beantwoorden. We zullen je ook de nodige informatie geven over de trekking zodat je goed voorbereid op weg gaat.

Bhoudda
De eerste stoepa in Bodhnath werd gebouwd nadat de Tibetaanse koning, Songtsen Gampo, zich had bekeerd tot het boeddhisme. Het is een geweldig mooi gebouw met de grote witte koepel en de toren met daarop de ogen van Boeddha die alles kan zien. De legende vertelt dat hij deze stoepa heeft laten bouwen uit boetedoening omdat hij op een wrede manier zijn vader had vermoord. In de 14de eeuw is de stoepa verwoest en daarna weer herbouwd.

Het is een erg symbolisch bouwwerk dat het pad naar verlichting weerspiegelt vanuit de boeddhistische filosofie. De trappen vertegenwoordigen de aarde, de koepel (= kumbha) het water, de vierkante toren (= harmika) het vuur, de torenspits de lucht en de paraplu op de top is verbonden met de ether. De 13 niveaus in de toren vertegenwoordigen de stadia die mensen moeten doorlopen om Nirvana (= hoogste doel, onsterfelijkheid) te bereiken.

Stoepas werden oorspronkelijk gebouwd om heilige relikwieën te bewaren. Het is onduidelijk welk relikwie in deze stoepa ligt. Het kunnen de overblijfselen zijn van Boeddha, maar mischien ook wel een deel van het skelet van Siddhartha Gautama,de historische boeddha.  Bij de stoepa zie je 108 kleine afbeeldingen van Dhyani Buddha Amitabha (108 is een geluksgetal in de Tibetaanse cultuur) en een gebedswiel.

Pashupathinath
's avonds gaan we naar Pashupathinath.
De Pashupatinath tempel is de grootste en meest bekende Hindoe tempel die ligt aan de Bagmati River.

Elke Hindoe moet deze tempel een keer in zijn leven bezocht hebben. Het tempelcomplexstaat op de UNESCO Wereld erfgoedlijst sinds 1979.

We wonen hier de "prayer of light" bij.

Hanuman Dhoka

Bhaktapur
Bhaktapur is gelegen aan de oude handelsroute tussen India en Tibet. De stad is omgeven door de bergen. Alleen al voor het prachtige uitzicht op de Himalaya zou je een bezoek brengen aan deze stad.
Daarnaast staat de stad bekend om het pottenbakken en aardewerk en de inheemse ambachten van de bevolkingsgroep Newar.
Bhaktapur is een stad met tal van monumenten en is een van de drie koninklijke steden in de Kathmandu vallei.
Bhaktapur is rijk aan architectonische schoonheid, vol met oude hindoeïstische en boeddhistische religieuze plaatsen, paleizen en binnenplaatsen waar toeristen dagen kunnen doorbrengen en kennis kunnen maken met de cultuur van de bevolkingsgroep Newars.

Bij Indra Varna Madavihar, gebouwd in 1671 en gelegen tussen Durbar Square en Dattatraya plein zien we de twee leeuwen, een Patinga Hiti (water uitloop), Tantrische-hout gesneden ramen en gebedsmolens.

In Bhaktapur zullen we onder andere een bezoek brengen aan:

  • Durbar square met heel veel tempels. Bhaktapur Durbar (het koninklijke plein) werd aan de lijst van World Heritage Sites toegevoegd door de UNESCO in 1979.
  • 55-Window Palace
  • Taleju Temple Complex met aan de ingang de Golden Gate, gebouwd in 1756, een schitterend voorbeeld van Repoussé metaalbewerking. Daar ligt ook de Royal Bath, met zijn gouden kraan.
  • Big Bell
  • Yaksheswor Mahadev tempel
  • Phasi Dega tempel, gewijd aan Lord Shiva, biedt uitgestrekte uitzicht over de hele stad

Dag 03 Busrit naar Besisahar.

Je wordt om 7.00 uur opgehaald vanaf je hotel. We rijden dan per bus naar Besishar. De tocht over 185 kilometer duurt ongeveer 7 uur. Je eerst panaroma over de besneeuwde bergtoppen.

Dag 04 Hiking naar Bahundanda (1310 meter).

Vandaag beginnen we met de trail naar Khudi op 790 meter. We komen door een Gurung dorp. Heel veel Nepali gurkha soldaten behoren bij de bevolkingsgroep Gurung. Vanaf Khudi kijken we uit over Peak 29 (Ngadi Chuli). We klimmen naar Bhulbhule (825 meter). Via Ngadi lopen we door naar Lampata op 1135 meter. Een bijzondere eerste dag om kennis te maken met de Nepali cultuur.

Dag 05 Hiking naar Chamje (1400 meter).

We maken vandaag een behoorlijk klim naar Syange (1070 meter). Je komt langs verschillende watervallen. Of deze er werkelijk zijn is natuurlijk afhankelijk van het seizoen. We steken de Marsyangdi River over via een mooie brug. Daarna volgen we de rivier naar het stenen dorp Jagat voordat we de klim maken naar Chuamje op 1400 meter.

Dag 06 Hiking naar Bagarchhap (2160 meter).

Vandaag beginnen we op een rotsige ondergrond. We volgen de Marsyandi Rivers bergopwaarts tot Tal op 1675 meter. Dit is het eerste dorp in het Manang district. We maken de tocht door de vlakke vlakke vallei over te steken. Daarna gaan we bergopwaarts naar Dharapani (1890 meter). Het is een dorp met stenen huizen waar de invloed van Tibet overal is terug te vinden. Vervolgens komen we aan bij Bagarchhap (2160 meter) met typisch Tibetaanse huizen met een plat dak. Dit dorp is omgeven bij appel boomgaarden en maisvelden.

Dag 08 Hiking naar Pisang (3300 meter).

De dag begint opnieuw met het wandelen door de bossen door een steile en smalle vallei. We steken de rivier over via een brug op 2910 meter. Later komen we nog een andere brug tegen op 3040 meter. Hiervandaan kijken we uit naar Paungda Danda's rock die zomaar ineens voor ons verschijnt. Vervolgens hiken we door naar Pisang dat ligt tussen de 3200 en 3300 meter.

Dag 09 Hiking naar Manang (3540 meter).

Dag 10 Rustdag in Manang village.

Vandaag kun je bijkomen in Manang. We maken enkele kleine uitstapjes naar verschillende uitzichtspunten. Aan het einde van de dag komen we terug bij onze overnachtingsplaats.

Dag 11 Hiking naar Yak Kharka (4000 meter).

Vandaag maken we een afdeling van bijna 500 meter naar Yak Kharka. Vervolgens verlaten we Marsyangi Valley door een klim door Tenki Manang. We blijven de Jarsang Khola Valley volgen totdat we in Yak Kharda zijn (4000 meter). De kans is groot dat we hier yaks tegenkomen.

Dag 12 Hiking naar Thorong Phedi (4450 meter).

Na twee uur afdalen steken we de rivier over op 4310 meter. Daarna klimmen we naar Thorong Phedi (4450 meter). Hier zijn de afgelopen jaren verschillende guesthouses gebouwd. We blijven hier een nachtje slapen.

Dag 13 Hiking naar Muktinath (3800 meter) via Thorung La pass (5416 meter).

Vandaag is een erg lange dag. We beginnen voor zonsopgang, zo rond 4 uur, en bereiken de pass tussen 9 en 10 uur. We beginnen zo vroeg omdat we anders het risico lopen dat de wind de tocht erg moeilijk zal maken op de Thorung La pass (5416 meter). Het pad is goed begaanbaar en daardoor kunnen we de klim redelijk eenvoudig maken. Soms kan heftige sneeuwval op deze hoogte voor problemen zorgen. Op de top zie je tal van gebedsvlaggen en heb je adembenemende uitzichten. Daarna moeten we nog vier uur verder lopen naar het heilige stadje Muktinath. Maktinath betekent “De plaats van Nirvana”. Hier staat de Muktinath tempel en verschillende kloosters. Al je verdriet zul je kwijt raken door deze tempel te bezoeken. Het is een pelgrimage plaats voor zowel Hindoes als Boeddhisten. De temple is toegewijd aan Vishnu en is omgeven door 108 fonteinen. September is de maand van de pelgrimage. Een andere tempel die de moeite waard is om te bezoeken is Jwala Mai Temple. Hier zie je een eeuwig brandende vlam en natuurlijke waterbronnen.

Dag 14 Hiking naar Marpha (2670 meter).

Onze afdaling gaat verder via de Kali Gandaki Valley naar Marpha: het huis van de legendarische appel oase. Laat de kans niet liggen om de heerlijke appel en appelproducten te proeven zoals taart, wijn en brandewijn.

Dag 15 Hiking naar Ghasa (2010 meter).

We dalen verder door in de vallei de Kali Gandaki River te volgen naar Ghasa. Vervolgens lopen we een hele tijd langs de rivieroevers.

Dag 16 Hiking naar Tatopani (1190 meter).

We wandelen door de diepste grot van de wereld de Kopchepani. Daarna dalen we nog verder via de Kali Gandaki River vallei naar Tatopani. Deze plaats is bekend vanwege de warmwater bronnen. De vertaling van de plaatsnaam geeft dit al aan, want tato = warm en pani = water. Je krijgt de kans om je lichaam even heerlijk te laten ontspannen in deze bronnen.

Dag 17 rustdag in Tatopani.

Als je wilt kun je een bad nemen in de natuurlijke warmwater bronnen.

Dag 18 Hiking naar Ghorepani (2810 meter).

Vandaag is een lange en zware dag om Ghorepani te bereiken. Het is een klim van 1650 meter. We komen door verschillende dorpen van de Magar en Gurung bevolkingsgroepen.

Dag 19 Hiking naar Poon Hill (3210 meter) en vervolgens naar Tikhedunga (1570 meter).

's Morgens vroeg beginnen we met onze tocht naar Poon Hill op 3210 meter. Als het weer het toelaat heb je vandaag prachtige uitzichten en kun je genieten van een prachtige zonsopgang. We blijven een uurtje zitten kijken naar de spectaculaire zonsopgang. Daarna keren we terug naar Ghorepani voor het ontbijt. Na het ontbijt dalen we af naar Tikhedunga (1570 meter). Na verschillende rhododenron bossen en diverse bergruggen komen we in Ulleri (2017 meter). Dit is een dorp van de bevolkingsgroep Magar. Uiteindelijk bereiken we Tikhedunga.

Dag 20 Hiking naar Nayapul (1010 meter) en terug naar Pokhara.

Na een eenvoudige tocht komen we in Nayapul. Dit is het einde van onze trekking. Per auto reizen we nu terug naar Pokhara vallei. Dit is een uurtje rijden. Het is een serene vallei waarvandaan je weer uitkijkt op de Himalaya.

Dag 21 Sightseeing in Pokhara.

Vanaf een uur of 9 beginnen we met sightseeing. We bezoeken alle toeristische plaatsen zoals Fewa Lake, Bagnes Lake, Devi’s water fall, Tibetan refugee settlement and Gupteshower cave. De avond kun je besteden zoals je zelf wilt.

Dag 22 Terug naar Kathmandu.

's Morgens vroeg word je bij je hotel opgehaald om terug te gaan naar Kathmandu. Deze tocht duurt ongeveer 8 uur. Tijdens de reis stoppen we een paar keer om te eten.

Dag 23 Vertrek

Deze dag heeft geen vast programma.
Wij zorgen ervoor dat er een taxi voor je klaar staat die je op tijd naar het vliegveld brengt.
Ongeveer drie uur voor vertrek van je vliegtuig word je opgehaald bij je hotel. Helaas jouw Nepalese ervaring zit er dan alweer op.