Arun valley trekking

De Arun vallei trekking is een echte klassieker door het dal van Arun Simply. Je wordt de hele reis blootgesteld aan de overweldigende natuur. De naam van deze trekking is te danken aan de rivier Arun die in het dal stroomt. Arun ligt in het oostelijk deel van het land tussen de twee bergen Kanchenjunga (8586 meter) en Makalu (8463 meter). De rivier is werkelijk een attractie op zichzelf met zijn rijke historie. De route begint bij Tumlingtar. Dit bereiken we na een korte vlucht vanaf Kathmandu. Hier krijg je al de eerste indrukken van het prachtige landschap dat zich vandaag voort zal zetten. We lopen vandaag over verschillende heuvels, passes, door kleurrijke dorpen en bossen met onder andere Rododendron, dennen en eiken. Natuurlijk is de reis niet compleet als je het leven in de dorpen niet meemaakt en als je niet het dagelijkse leven van de bevolking ervaart. De vriendelijke inwoners zullen je een warm welkom heten. Je krijgt een inkijkje in hun leven en hun unieke levensstijl, hun rijke cultuur en tradities.

De opbrengst van deze reis helpt Nepali Children.

Toelichting op het programma

Dag 01 Aankomst.

Zodra je jouw reis naar Kathmandu hebt geboekt, geef je de vluchtgegevens aan ons door. Wij zorgen er dan voor dat je die dag met een taxi wordt opgehaald en naar je hotel wordt gebracht.

Dag 02 Sightseeing in Kathmandu.

Pashupathinath
's avonds gaan we naar Pashupathinath.
De Pashupatinath tempel is de grootste en meest bekende Hindoe tempel die ligt aan de Bagmati River.

Elke Hindoe moet deze tempel een keer in zijn leven bezocht hebben. Het tempelcomplexstaat op de UNESCO Wereld erfgoedlijst sinds 1979.

We wonen hier de "prayer of light" bij.

Bhoudda
De eerste stoepa in Bodhnath werd gebouwd nadat de Tibetaanse koning, Songtsen Gampo, zich had bekeerd tot het boeddhisme. Het is een geweldig mooi gebouw met de grote witte koepel en de toren met daarop de ogen van Boeddha die alles kan zien. De legende vertelt dat hij deze stoepa heeft laten bouwen uit boetedoening omdat hij op een wrede manier zijn vader had vermoord. In de 14de eeuw is de stoepa verwoest en daarna weer herbouwd.

Het is een erg symbolisch bouwwerk dat het pad naar verlichting weerspiegelt vanuit de boeddhistische filosofie. De trappen vertegenwoordigen de aarde, de koepel (= kumbha) het water, de vierkante toren (= harmika) het vuur, de torenspits de lucht en de paraplu op de top is verbonden met de ether. De 13 niveaus in de toren vertegenwoordigen de stadia die mensen moeten doorlopen om Nirvana (= hoogste doel, onsterfelijkheid) te bereiken.

Stoepas werden oorspronkelijk gebouwd om heilige relikwieën te bewaren. Het is onduidelijk welk relikwie in deze stoepa ligt. Het kunnen de overblijfselen zijn van Boeddha, maar mischien ook wel een deel van het skelet van Siddhartha Gautama,de historische boeddha.  Bij de stoepa zie je 108 kleine afbeeldingen van Dhyani Buddha Amitabha (108 is een geluksgetal in de Tibetaanse cultuur) en een gebedswiel.

Swayambhunath
Na de lunch gaan we naar Swayambhunath de beroemde monkey tempel. Swayambhunath is een tempel met bijzondere architectuur bovenop de heuvel van Kathmandu. Het wordt ook wel de apen tempel genoemd, omdat hier tal van heilig verklaarde apen leven. Voor boeddhisten is deze tempel een van de belangrijkste pelgrimage plaats. Voor Tibetanen is Boudhanath belangrijker maar komt Sayambhunath op de tweede plaats.

Durbar Square
Durbar Square vlak voor het royal palace van de voormalige koninklijke familie is een van de drie one of three Durbar (koninklijk paleis) Squares in de Kathmandu vallei in Nepal. Helaas is er veel verloren gegaan tijdens de aardbeving in 2015. Maar nog steeds kun je genieten van de spectaculaire architectuur, de vele tempels en handwerk van de Newar. 

Dag 03 Vlucht naar Tumlingtar en trekking Kartiki Ghat (315 meter).

Tumlingtar ligt in het oosten van Nepal en is het beginpunt van onze reis. Het is een typisch Nepalese landing: na een korte wending landt het vliegtuig op een groot groen grasveld. Je gaat deelnemen aan een prachtige trekking door het middelgebergte van Nepal waarin je kennis maakt met verschillende etnische groepen, shamanisme gebaseerd op Boeddhisme en Hindoeïsme, traditionele dorpen, groene terras velden, smalle paden langs de rivieroever en eenvoudige overnachting lokaties. Je kijkt uit over Chamalang en Makalu. We blijven het smalle pad een hele tijd volgen door verschillende dorpen. In de kleine kleurrijke dorpjes komen we in contact met de lokale bevolking, de ezels die de oogst van het veld dragen. Na een uur steken we de rivier over via een hangbrug en lopen langs de zanderige rivieroever met rotsblokken. We volgen de rivier, komen langs rijstvelden, zien buffalo's en mensen die op de velden aan het werk zijn. We lunchen in Chewa Besi. Daarna gaan we naar Kartiki Ghat. Waar we opnieuw de rivier oversteken via een hangbrug.

Dag 04 Trekking naar Goethe Bazaar (685 meter).

Vandaag begint onze route met een wandeling van 20 minuten naar Balwa Besi. Hier steken we de rivier over en beginnen met een klim door tropische bossen met onder andere kardamom, bananen en papaja. We komen langs verschillende rustpunten met mooie uitzichten. Wanneer we Arun achter ons laten moeten we 600 meter klimmen voordat we aankomen op de plek voor onze lunch. We komen in Marduwa, een klein buurtgenootschap. Al snel zullen we door de terrasvelden lopen en de bijzondere oker gekleurde, stenen en modder gebouwde huizen zien. De lunch is in Nepali Danda (Charlissay). Dit is genoemd naar de kaste Chettri die hier jaren geleden woonde en nooit is gemigreerd naar het Kathmandu gebied. Daarna bereiken we het kruispunt met de oude trail Dingla. Daarna komen we op een grotere trail met tal van vijgenbomen. Het bos wordt dichter als we terug keren naar de Irkhuwa rivier. We steken twee keer de rivier over via bruggen en vervolgen onze tocht langs de rivier gedurende ongeveer 2 uur naar Gothe Bazaar. De inwoners zijn Gurung en Rai. De lokale vrouwen zullen je graag hun zoete bananen verkopen.

Dag 05 Trekking naar Salpa Phedi (1520 meter).

Vandaag begint onze trekking naar Lankuwa en daarna naar Dhobani. Hier werken veel papiermakers. We verlaten Gothe Bazaar door de rivier over te steken. Al snel zullen we vele rieten hutten zien. Sommige zijn voor de buffels andere zijn eenvoudige onderkomens. Onderweg worden heerlijke mandarijnen verkocht. Dus vergeet niet een voorraadje voor vandaag mee te nemen. We steken de rivier over. Deze keer over een bamboe brug. We lopen langs verschillende dorpen met allemaal witte huizen met rieten daken. Wanneer we voorbij Lankuwa zijn, begint er een stijle klim naar Dhobani. Onderweg zien we misschien wel vissers die op traditionele wijze aan het vissen zijn met bamboe netten. We lopen door een tropisch bos en klimmen op “waterfall steps”. Uiteindelijk bereiken we Tala (Lower) Phedi waar ook papier wordt gemaakt. Na de lunch zetten we onze klim voort over golvende velden, stenen en langs fruitbomen. Uiteindelijk komen we in Salpa Phedi voor onze overnachting.

Dag 06 Trekking naar Guranse (Chayaksila) (3000 meter).

Vandaag beginnen we met een flinke klim door de onderkomens van Salpa Phedi. We klimmen langzaam zodat we straks prachtige uitzichten hebben over de vallei. De schaduwen geven een bijzonder effect. Na een paar uur bereiken we Jau Bari, een dorp waar de beste gerst van de regio groeit. Hier is een Sherpa gompa en een lieflijk Sherpa trekkers kamp. Hier stoppen we even om op adem te komen om vervolgens weer door te hiken over de terras velden en door de Rododendron bossen. Via Gurasne La komen we uit in Gurasne (Chayaksila). Hier vinden we opnieuw huizen van Sherpa en de meeste dragers stoppen hier ook.

Dag 07 Trekking naar Sanam (2840 meter).

We hiken via The Salpa Bhanjyang (3360 meter) waar een klooster is. Het ligt op de grens tussen Solu Khumbu en de Sherpa regio. Het is een korte afdaling van ongeveer een uur naar de winderige pass. Hier hebben we een prachtig uitzicht over de met sneeuw bedekte toppen van Karylung Peak. We dalen stijl verder af door het bos en volgen een smal beekje. Ondertussen zien we de overblijfselen van de muur van de Lidung Khola. Hier steken we de rivier over naar de noord oever. Na een uurtje komen we aan bij het dorpje Sherpa dorpje Sanam. Sanam betekent “Het land van de lucht”. Een lieflijk dorpje met traditionele Sherpa huizen en terras velden.

Dag 08 Trekking naar Gudel (1965 meter).

Vandaag hiken we over een hoog gelegen trail met wijde uitzichten. Eerst komen we in Duire (Tiu), een groep eenvoudige herbergen. Al snel bereiken we de rustieke gompa in Nimtsola. Hier eindigt de invloed van de Sherpa's en begint het land van de Rai. De trail wordt breder. Wanneer we nog enkele uren over deze heuvelkant hebben gelopen komen we bij de eerste buffel hutten en terras velden van het grote dorp Gudel. In de verte zie je het dorp Bung en de bergen van Naulekh. We beginnen aan een straffe afdaling via de uitgesleten paden naar het lokale tea-house. 's Middags gaan we op pad om foto's te kunnen maken van deze kleurrijke omgeving en de dorpjes.

Dag 09 Trekking naar Kiraunle Gompa (2540 meter).

Vandaag maken we een lange maar fantastische dag. We beginnen met een stijle afdeling tussen de rijstplantages en kardamon planten door op stenen traptreden totdat we in het dal de rivier bereiken. We nemen de brug en lopen vervolgens bergopwaarts naar Bung. We volgen het rotsige pad richting de trail Hungu Khola. We komen bij de eerste huizen die zo'n 400 meter lager liggen dan de hoogste huizen. Bung betekent “mooie bloem” in de Rai taal. En het is inderdaad een lieflijk groot dorp waar de Rai bewoners gerstenbier maken. Halverwege komen we eerst langs wat winkeltjes waar je eventueel wat snacks kunt kopen en bij de entree van het nationale park Makalu Barun. We lopen door en kopen bij een groot plateau. Hier hebben we onze lunch. Even later komen we bij wat tea-houses waar we het einde van de trail van vandaag hebben. Een stukje verderop is de school van Kiraunle en vinden we het pad naar Kiraunle-Chambaling Gompa.

Dag 10 Trekking naar Sibuje.

Vandaag gaan we over een andere pass. Het duurt ongeveer drie uur om over deze kam te lopen. Voor ons zien we de oude ruïnes van de kloosters voordat we het Rododendron bos in gaan. We kunnen daar de Surkie La pass zien op 3070 meter. Hiervandaan is er een beter uitzicht over Karylung, Khatang en Numbur mountain. We vervolgen de rotsige trail door een bamboe bos en zullen daarna snel onze eindbestemming Sibuje bereiken. De precieze lokatie is Najing Dingma, een kleine nederzetting in een groene omgeving.

Dag 11 Trekking naar Pangum (2850 meter).

Vandaag hiken we over een andere prachtige pass. Na het ontbijt dalen we door loofbomenbos naar Gai Kharka (gai = koe, kharka= een tijdelijke nederzetting). Dit is opnieuw een klein dorpje met rieten hutten. We blijven sterk dalen naar een gammele brug die ver boven Inkhu Khola hangt. Vanaf hier hiken we stijl omhoog. Zelfs zo stijl dat wordt gezegd dat zelfs apen hier vanaf vallen. Deze klim wordt beloond met spectaculaire uitzichten over de Inkhu Valley en Mera Peak. Shubuche (De lokale Sherpa naam is Ningso en betekent dicht bamboe bos) is een groot dorp op 2660 meter dat over de hele heuvel uitgespreid ligt. Het wordt aan de onderkant gemarkeerd door de Tibetaanse gebedsvlaggen en aan de andere kant door een gompa. We moeten opnieuw flink klimmen om de enkele tea-houses te bereiken om vervolgens door te gaan naar Pangum La (Satu La) pass op 3175 meter. Hiervandaan zien we de trail van Jiri, the Trakshindo La en het onbeschrijflijke Sherpa village Pangum. Na een half uurtje bereiken we onze herberg. Pangum heeft een aantal herbergen, school, velden die gemarkeerd worden door houten omheiningen en een Tibetaans Boeddhistische gompa. We gaan hier genieten van de zonsondergang dat prachtig te zien is over de open vallei waarbij Karylung vlak voor ons opreist tegenover Dudh Kosi (de melk rivier die leidt naar de regio Khumbu).

Dag 12 Trekking naar Painya (2730 meter).

Wanneer we eropuit trekken komen we langs oude ruïne muren. We kijken uit over de heuveltoppen van de dorpen Bupsa en Karikhola. In de verte zien we de kleinere begroeide trail opduiken naar de nederzetting Kharte. Na twee en half uur bereiken we Khari La ('wide pass'). Daarna klimmen we nogmaals anderhalf uur tot 3075 meter. De uitzichten zijn verbazingwekkend. Je ziet Sherpa peak, Khumbu Yul Lha (Khumbila), Gyachen Kang en Kusum Kangaru vlak daarachter. Over de rotsige trail maken we een snelle afdaling naar de Jiri trail. We vervolgen onze tocht een anderhalf uur om te kunnen overnachten in het charmante dorpje Painya.

Dag 13 Trekking naar Phakding (2610 meter).

Na het ontbijt hebben we een heerlijk uurtje lopen over de brede trail met veel uitzichtpunten. We gaan over een smalle brug naar Phakepani. De trail leidt ons naar een aangrenzende vallei met eiken en rododendron bossen. We lopen de kans om hier apen tegen te komen. Van Painya lopen we over een winderige trail door. Het gaat een beetje op en neer. Voordat we Phakding bereiken zien we nog net het vliegveld en stadje Lukla liggen.

Dag 14 Trekking naar Namche Bazaar (3440 meter).

Vandaag lopen we tussen de naaldbomen door. We lover over de oever van Dudhi Koshi rivier en over tal van hangbruggen. De beroemdste is Hillary Suspension Bridge. We kijken uit op Mount Thamserku (6618 meter). We komen door de dorpjes Benkar en Monjo. Uiteindelijk komen we bij de controlepost dat tevens de entree is van Sagarmatha National Park. Voordat we Namche Bazaar bereiken komen we ook nog door het verlaten dorpje Jorsale. Onze tocht blijft bergopwaarts gaan tot de rivieren Dudh Koshi en Bhote Koshi elkaar kruisen. Voor het eerst kunnen we de Mount Everest zien vanaf de bergruggen Lhotse en Nuptse. Dit gedeelte van de tocht is een stevige klim van ongeveer twee uur. Daarna lopen we nog eens anderhalf uur om Namche Bazaar te bereiken, de poort naar de Mount Everest en een belangrijk handelscentrum.

Dag 15 Rustdag.

Vandaag krijg je de kans om te wennen aan de hoogte. We lopen naar Khumjung en hiken naar Syangboche (3720 meter). Hier is een lokaal vliegveld. Vanaf het hoogste punt kijk je uit over Taboche Peak (6367 meter), Lhotse (8414 meter), Peak-38 en Ama Dablam (6856 meter). Wanneer we aankomen bij Khumjung (3780 meter) bezoeken we Hillary School. Daarna gaan we lunchen. De wandeling duurt drie uur. Na de lunch vervolgen we de stijgende trail naar Khunde (3840 meter). Hier bezoeken we een lokaal ziekenhuis voordat we weer terugkeren naar Namche Bazaar. Fysiek vraagt het vandaag een grote inspanning. Het weer is onvoorspelbaar dus daar moet je je wel op kleden. In Namche Bazaar kun je ook nog naar een museum met traditionele Sherpa kleding.

Dag 16 Trekking to Tengboche (3860 meter).

De vlakke en makkelijke trail van vandaag zorgt ervoor dat je kunt uitkijken over Mount Amadablam, Mount Everest en omliggende bergtoppen op een onbewolkte dag. We dalen sterk af naar Dudh Kosi Valley in Pungki Thanka. Vanaf hier gaan we over de rechter oever van Dudh Kosi naar Tengboche Monastery (3860 meter). Het is het spirituele centrum van Khumbu.

Dag 17 Trekking naar Dingboche (4350 meter).

Vandaag is misschien wel de mooiste dag van je trekking. We blijven op deze hoogte, kruisen de Imja Khola en wandelen door Pangboche (3900 meter). We kijken uit over Mount Amadablam and Mount Lhotse. We stoppen vandaag in Dingboche, ook bekend als de “Summer valley”.

Dag 18 Trekking naar Nagarjun (5100 meter) en terug naar Dingboche.

Dit is de tweede keer dat we op dezelfde plaats overnachten. We zijn zo'n zes uur onderweg om Nagarjun op 5100 meter te bereiken. Het belangrijkste doel is om naar deze hoogte te klimmen. Het pad is af en toe erg stijl waardoor vandaag een behoorlijke uitdaging is. Van deze hoogte heb je uitzicht over Lobuche East (6119 meter), Lobuche West (6145 meter), Taboche Peak (6367 meter), Thamserku (6608 meter), Kangtega (6685 meter) and Ama Dablam (6856 meter). Op een heldere dag zie je ook Makalu, de op vijf na hoogste berg van de wereld. Na een korte rustpauze keren we terug naar Dingboche. Die tocht duurt ongeveer twee uur. Daarna kun je genieten van je welverdiende rust. Houd er wel rekening mee dat de temperatuur erg snel kan dalen.

Dag 19 Trekking naar Labuche (4910 meter).

We trekken door de vallei naar Dughla en passeren de Trekkers Aid Post in Pheriche (4240 meter). Deze wordt bemand door westerse doctoren op vrijwillige basis en ondersteund door de Himalayan Rescue Association. De hulppost geeft behandelingen en consulten aan trekkers. We vervolgen onze route en komen bij de yak gestalten van Lobuche (4910 meter).

Dag 20 Trekking naar Gorak Shep (5170 meter) - Everest Base Camp (5364 meter) - Gorak Shep.

Vandaag leidt de trail ons naar Gorak Shep over de late morenen van de Khumbu gletsjer. We maken een korte klim naar Thangma Riju. Hier kunnen we 360 graden rondkijken over de besneeuwde bergen. Ook Gorak Shep is omgeven door de besneeuwde bergtoppen. Hiervandaan trekken we naar Everest Base Camp voor het prachtige uitzicht over de Mount Everest en andere bergtoppen. Daarna keren we terug naar Gorak Shep.

Dag 21 Trekking naar Kala Patthar (5545 meter) en Pheriche (4280 meter).

Vandaag bereiken we de climax van onze trekking. We staan vroeg op om te kijken hoe de zon de Mount Everest beschijnt met haar vroegste zonnestralen. Dit doen we vanaf Kala Patthar. Vanaf dit punt kunnen we ook de toppen zien van Lingtren, Mount Khumbutse en Mount Changtse. Vergeet vandaag vooral je fototoestel niet. Nadat we hier enkele uren zijn geweest keren we terug naar Gorak Shep. We nemen een ontbijt en dalen dan verder af naar Pheriche waar we ook zullen overnachten.

Dag 22 Trekking naar Namche Bazaar (3440 meter).

Vandaag is het eenvoudig lopen naar lager gelegen gebieden. We nemen dezelfde route maar in omgekeerde volgorde: via de morenen van Duglha, door het Sherpa dorp Pheriche, Orsho en Shomare. We komen aan in Pangboche waar we naar het oudste klooster van de regio kunnen gaan. Volgens de legende zijn hier de botten te vinden van de sneeuwman Yeti. We laten de bergen achter ons en dalen verder af naar Tengboche klosster op 3860 meter voordat we naar Namche Bazaar gaan.

Dag 23 Trekking to Lukla (2800 meter).

Na een lange trekking dag vandaag keren we terug naar Lukla. We beginnen met een lange afdaling via Monju en Phakding. Hier nuttigen we onze lunch. We lopen door de groene omgeving met op de achtergrond de bergen en de Sherpa dorpen. In Lukla kun je nog even genieten van het uitzicht en hebben we ons laatste diner met de gidsen en dragers.

Dag 24 Vlucht naar Kathmandu.

Bij goed weer vliegen we 's morgens vroeg al naar Kathmandu. Je kunt vandaag doorbrengen zoals je zelf zal willen. We sluiten de reis af met een “Fare well diner” met een Nepali cultureel programma.

Dag 25 Vertrek.

Deze dag heeft geen vast programma.
Wij zorgen ervoor dat er een taxi voor je klaar staat die je op tijd naar het vliegveld brengt.
Ongeveer drie uur voor vertrek van je vliegtuig word je opgehaald bij je hotel. Helaas jouw Nepalese ervaring zit er dan alweer op.