Everest Base Camp trekking.

De Everest Base Camp trekking is veruit de populairste trekking in Nepal. Door de prachtige dalen en hoogste pieken, kijk je uit op de hoogste bergtoppen. Deze trail leid je overal doorheen. De Mount Everest, de hoogste berg van de wereld, met een hoogte van 8848 meter, werd voor het eerst beklommen door Sir Edmund Hillary en Tenzing Norgay Sherpa op 29 mei 1953. Sinds hun bijzondere reis, willen heel veel bergbeklimmers dezelfde bestemming bereiken. De Everest Base Camp trekking neemt je mee in deze sfeer en in deze omgeving. Het is bijna niet te geloven wat je tegenkomt: de prachtige sneeuwvlakten, de bossen en de uitzichten over de bergtoppen met de eeuwige sneeuw. Op de hogere delen van de toch is helemaal geen vegetatie en zie je alleen de gletsjers wat op zich al een bijzondere gewaarwording is. Vele mensen gingen je voor in deze adembenemende tocht.

De opbrengst van deze reis helpt Nepali Children.

Toelichting op het programma

Dag 1 Aankomst in Kathmandu.

Zodra je jouw reis naar Kathmandu hebt geboekt, geef je de vluchtgegevens aan ons door. Wij zorgen er dan voor dat je die dag met een taxi wordt opgehaald en naar je hotel wordt gebracht.

Dag 2 Sightseeing in Kathmandu.

Na het ontbijt gaan we naar de meest historische en spirituele plekken in Kathmandu. Al deze plaatsen staan op de UNESCO Werelderfgoed lijst:

Durbar Square
Durbar Square vlak voor het royal palace van de voormalige koninklijke familie is een van de drie one of three Durbar (koninklijk paleis) Squares in de Kathmandu vallei in Nepal. Helaas is er veel verloren gegaan tijdens de aardbeving in 2015. Maar nog steeds kun je genieten van de spectaculaire architectuur, de vele tempels en handwerk van de Newar. 

Swayambhunath
Na de lunch gaan we naar Swayambhunath de beroemde monkey tempel. Swayambhunath is een tempel met bijzondere architectuur bovenop de heuvel van Kathmandu. Het wordt ook wel de apen tempel genoemd, omdat hier tal van heilig verklaarde apen leven. Voor boeddhisten is deze tempel een van de belangrijkste pelgrimage plaats. Voor Tibetanen is Boudhanath belangrijker maar komt Sayambhunath op de tweede plaats.

Bhoudda
De eerste stoepa in Bodhnath werd gebouwd nadat de Tibetaanse koning, Songtsen Gampo, zich had bekeerd tot het boeddhisme. Het is een geweldig mooi gebouw met de grote witte koepel en de toren met daarop de ogen van Boeddha die alles kan zien. De legende vertelt dat hij deze stoepa heeft laten bouwen uit boetedoening omdat hij op een wrede manier zijn vader had vermoord. In de 14de eeuw is de stoepa verwoest en daarna weer herbouwd.

Het is een erg symbolisch bouwwerk dat het pad naar verlichting weerspiegelt vanuit de boeddhistische filosofie. De trappen vertegenwoordigen de aarde, de koepel (= kumbha) het water, de vierkante toren (= harmika) het vuur, de torenspits de lucht en de paraplu op de top is verbonden met de ether. De 13 niveaus in de toren vertegenwoordigen de stadia die mensen moeten doorlopen om Nirvana (= hoogste doel, onsterfelijkheid) te bereiken.

Stoepas werden oorspronkelijk gebouwd om heilige relikwieën te bewaren. Het is onduidelijk welk relikwie in deze stoepa ligt. Het kunnen de overblijfselen zijn van Boeddha, maar mischien ook wel een deel van het skelet van Siddhartha Gautama,de historische boeddha.  Bij de stoepa zie je 108 kleine afbeeldingen van Dhyani Buddha Amitabha (108 is een geluksgetal in de Tibetaanse cultuur) en een gebedswiel.

Pashupathinath
's avonds gaan we naar Pashupathinath.
De Pashupatinath tempel is de grootste en meest bekende Hindoe tempel die ligt aan de Bagmati River.

Elke Hindoe moet deze tempel een keer in zijn leven bezocht hebben. Het tempelcomplexstaat op de UNESCO Wereld erfgoedlijst sinds 1979.

We wonen hier de "prayer of light" bij.

Het is een overvol programma waardoor we overal maar kort zullen zijn. We kunnen er ook voor kiezen om langer bij een van de tempels te blijven en onderdelen van het programma te schrappen. Na terugkomst krijg je een brieving over de mogelijkheden en risico's van de trekking.

Dag 3 Vlucht naar Lukla en trekking naar Phakding (2610 meter).

's Morgens vroeg vertrekken we al naar het vliegveld om de vlucht te nemen naar Lukla. De vlucht in dit kleine vliegtuigje is al een belevenis op zichzelf. Het vliegtuigje moet landen op een landingsbaan van maar 60 meter lang en het vliegveld ligt op hoogte. Daarna beginnen we met lopen naar Phakding door het groene landschap en mooi uitzicht over Kusum Kangraru.

Dag 4 Trekking naar Namche Bazaar (3440 meter).

Vandaag lopen we vooral door de bossen. We volgen de Dudhi Koshi Rivier die we ook een aantal keren over zullen steken met behulp van de hangbruggen. De Hillary Suspension Bridge is daarvan de beroemdste. En route zijn we getuige van het uitzicht op Mount Thamserku (6618 meter). We kruisen de nederzettingen van Benkar en Monjo om uiteindelijk aan te komen in Sagarmatha National Park. Voordat we in Namche Bazaar zijn, komen we ook nog door het kleine dorpje Jorsale. Onze trail is verder bergopwaarts door bossen en over bruggen totdat we op een plek komen waar twee rivieren samenkomen: Dudh Koshi en Bhote Koshi Rivers. Vanaf hier hebben we voor het eerst zicht op de Mount Everest om vervolgens nog een paar uur verder te klimmen. Uiteindelijk komen we aan in Namche Bazaar. Dit is de toegangspoot tot de Mount Everest en is tegelijk het belangrijkste handelscentrum van de regio.

Dag 5 Acclimatiseren in Namche Bazaar.

Acclimatiseren betekent niet nietsdoen. Nee, vandaag zullen we een bezoek brengen aan Khumjung en Khunde. Na het ontbijt zullen we bergopwaarts lopen naar Khumjung. The trail loopt langs Syangboche (3720 meter); de plaats van het lokale vliegveld. Vanaf de heuveltop bij het vliegveld, kijk je uit over Taboche Peak (6367 meter), Lhotse (8414 meter) and Ama Dablam (6856 meter). Na ongeveer drie tot vier uur lopen komen we aan in Khumjung (3780 meter). Hier kunnen we een bezoek brengen aan Hillary School en zullen we lunchen. Na de lunch gaan we verder bergopwaarts naar Khunde (3840 meter). We kunnen hier een lokaal ziekenhuis bezoeken voordat we in een paar uur weer afdalen naar Namche Bazaar. Deze dag is fysiek best zwaar en bovendien is het weer hier vaak onvoorspelbaar. Wanneer je deze tocht niet wilt maken, is het ook een interessant dorp om te bezoeken om dat het de poort is naar de Everest Region. In het dorp is er een interessant museum met traditionele kleding van Sherpa.

Dag 6 Trekking naar Tengboche (3860 meter).

Vandaag is een vlakke trail en houden we uitzicht op de Mount Everest. We dalen via de Dudh Kosi vallei naar Pungki Thanka. Dan wordt het weer tijd op bergopwaarts te gaan via de Dudh Kosi vallei naar het klooster Tengboche (3860 meter). Dit is het spirituele centrum van Khumbu. Om het klooster te bereiken moeten we een stevige klim maken. Deze inspanning wordt ruimschoots gecompenseerd door het prachtige uitzicht over Mount Amadablam bij helder weer, en uitzichten over verschillende toppen van de Mount Everest.

Dag 7 Trekking naar Dingboche (4350 meter).

Via een prachtig bos dalen we af naar Imja Khola en door het dorpje Pangboche (3900 meter). Misschien is vandaag wel de mooiste dag van de hele dag omdat het relatief makkelijk lopen is waardoor je heerlijk kunt genieten van de prachtige uitzichten over Mount Amadablam, Mount Lhotse en natuurlijk andere bergtoppen. De route wordt vervolgd volgens de zogenaamde 'Summer Valley'.

Dag 8 Acclimatiseren in Dingboche.

Dit is de tweede dag om op adem te komen. We klimmen vandaag naar een hoogte van 5100 meter. Op deze hoogte ligt Nagerjun (5100 meter), We gaan hierheen vanuit de gedachte dat je altijd lager moet slapen dan de hoogte die je bereikt hebt. Soms trek je over behoorlijk stijle paden waardoor je vandaag een behoorlijk fysieke uitdaging hebt. Het kost bijna de hele dag om omhoog te hiken. Maar je doet het niet voor niets. Je kijkt vanaf hier uit over Lobuche East (6119 meter), Lobuche West (6145 meter), Taboche Peak (6367 meter), Thamserku (6608 meter), Kangtega (6685 meter) en Ama Dablam (6856 meter). Op een heldere dag zie je ook Makalu, behorende bij de top 5 van de hoogste bergen van de wereld en zie je de hele Pheriche vallei. Na een korte rust gaan we weer terug naar Dingboche. Een korte wandeling van maar enkele uren. Na het diner gaan we genieten van onze welverdiende rust.

Dag 9 Trekking naar Lobuche (4910 meter).

We lopen vandaag vooral door het dal naar Dughla. We komen langs de "Trekkers Aid Post" in Pheriche (4240 meter). Deze wordt volledig bemand door vrijwilligers en ondersteund door de "Himalayan Rescue Association". Samen geven zijn behandelingen en consulten aan trekkers. Daarna klimmen we weer tot een hoogte van 4910 meter in Lobuche (4910 meter), een yak gebied.

Dag 10 Trekking naar Gorak Shep (5170 meter) - Everest Base Camp (5364 meter) - Gorak Shep.

Vandaag leidt de trail via Gorak Shep naar de Khumbu Glacier. Ons pad gaat door de "pyramid sign post". Daarna klimmen we nog een klein stukje naar Thangma Riju zodat we helemaal rondom uitzicht hebben over de besneeuwde bergtoppen. Wow, de besneeuwde wereld begroet ons. We hiken vervolgens door naar Everest Base Camp om ook hier te genieten van het uitzicht. Daarna keren we terug naar Gorak Shep om daar te kunnen overnachten.

Dag 11 Trekking naar Kala Patthar (5545 meter) - Pheriche (4280 meter).

Vandaag bereiken we het hoogte van onze trip. We beginnen vroeg in de ochtend om van het uitzicht van Kala Patthar te genieten. Het is een van de meest bijzondere uitzichtpunten van het hele Everest gebied. We zijn hier getuige van de zonsopgang en de betoverende werking die dat op de Mount Everest heeft. Maar niet alleen daar, want je ziet het ook op de toppen van Lingtren, Mount Khumbutse, en Mount Changtse tot zelfs helemaal van het oosten naar het westen. We kunnen wat foto's maken om vervolgens na een uurtje weer af te dalen naar Gorak Shep. Dan wordt het tijd voor het ontbijt om vervolgens verder af te dalen naar Pheriche.

Dag 12 Trekking naar Namche Bazaar (3440 meter).

Vandaag is het makkelijker lopen door de lager gelegen gebieden. We volgen dezelfde route door de morenen van Duglha door de vallei naar Khumbu Khola. We komen door de prachtige Sherpa villages Pheriche, Orsho en Shomare. Daarna komen we aan in Pangboche waar een heel oud klooster bezocht kan worden. De legende zegt dat hier de botten van de bijzondere sneeuwman Yeti liggen. Het wordt tijd om de bergen achter ons te laten en afdalen via het klooster van Tengboche naar 3860 meter voordat we Namche Bazaar bereiken.

Dag 13 Trekking naar Lukla (2800 meter).

Vandaag is onze laatste dag dat we hiken. We gaan terug naar Lukla. We maken een afdaling over onder andere een prachtige brug en hiken naar Monju en dan naar Phakdingwaar we zullen lunchen. Vervolgens lopen we door een prachtig groen landschap en laten de bergen en de Sherpa dorpen achter ons. Na een lange dag lopen, zullen we het vliegtuig weer terug nemen. Nog een keertje lekker eten en nog even terugblikken op deze onvergetelijke tocht.

Dag 14 Vlucht Lukla naar Kathmandu.

Als het weer het toelaat vliegen we 's morgens vroeg al terug naar Kathmandu na deze lange en prachtige reis door de bergen. Vliegen duurt maar 30 minuten. Daarna word je bij je hotel afgezet en heb je alle tijd om alle indrukken op je te laten inwerken. Het is aan jou hoe je deze dag vormgeeft. Misschien wil je nog het een en ander bekijken of gewoon heerlijk shoppen. De keuze is aan jou. Aan het einde van de dag zullen we het reisprogramma gezamenlijk afsluiten met een diner en een culturele show. Je zult deze keer op een hele andere manier genieten van het prachtige Nepal.

Dag 15 Shopping en rust.

Heerlijk bijkomen in Kathmandu. Wat wil je nog meer?

Dag 16 Vertrek.

Deze dag heeft geen vast programma.
Wij zorgen ervoor dat er een taxi voor je klaar staat die je op tijd naar het vliegveld brengt.
Ongeveer drie uur voor vertrek van je vliegtuig word je opgehaald bij je hotel. Helaas jouw Nepalese ervaring zit er dan alweer op.