Everest panorama trekking

De naam geeft al aan wat je kunt verwachten: een tocht met prachtige uitzichten over de Everest. De 12 daagse reis begint in Kathmandu waar we plaatsen bezoeken die op de Werelderfgoed lijst staan. Daarna gaan we naar het Everest gebied. We zien tal van spectaculaire bergen en ervaren ondertussen de cultuur van de Sherpa bevolking. We bezoeken een Boeddhistisch klooster dat het hoogst gelegen is van de helen wereld. Wanneer je wil genieten van de schoonheid van de Himalaya en de Everest dan moet je zeker deze reis gaan maken.

De opbrengst van deze reis helpt Nepali Children.

Toelichting op het programma

Dag 01 Aankomst.

Zodra je jouw reis naar Kathmandu hebt geboekt, geef je de vluchtgegevens aan ons door. Wij zorgen er dan voor dat je die dag met een taxi wordt opgehaald en naar je hotel wordt gebracht.

Dag 02 Sightseeing in Kathmandu.

Durbar Square
Durbar Square vlak voor het royal palace van de voormalige koninklijke familie is een van de drie one of three Durbar (koninklijk paleis) Squares in de Kathmandu vallei in Nepal. Helaas is er veel verloren gegaan tijdens de aardbeving in 2015. Maar nog steeds kun je genieten van de spectaculaire architectuur, de vele tempels en handwerk van de Newar. 

Pashupathinath
's avonds gaan we naar Pashupathinath.
De Pashupatinath tempel is de grootste en meest bekende Hindoe tempel die ligt aan de Bagmati River.

Elke Hindoe moet deze tempel een keer in zijn leven bezocht hebben. Het tempelcomplexstaat op de UNESCO Wereld erfgoedlijst sinds 1979.

We wonen hier de "prayer of light" bij.

Swayambhunath
Na de lunch gaan we naar Swayambhunath de beroemde monkey tempel. Swayambhunath is een tempel met bijzondere architectuur bovenop de heuvel van Kathmandu. Het wordt ook wel de apen tempel genoemd, omdat hier tal van heilig verklaarde apen leven. Voor boeddhisten is deze tempel een van de belangrijkste pelgrimage plaats. Voor Tibetanen is Boudhanath belangrijker maar komt Sayambhunath op de tweede plaats.

Bhoudda
De eerste stoepa in Bodhnath werd gebouwd nadat de Tibetaanse koning, Songtsen Gampo, zich had bekeerd tot het boeddhisme. Het is een geweldig mooi gebouw met de grote witte koepel en de toren met daarop de ogen van Boeddha die alles kan zien. De legende vertelt dat hij deze stoepa heeft laten bouwen uit boetedoening omdat hij op een wrede manier zijn vader had vermoord. In de 14de eeuw is de stoepa verwoest en daarna weer herbouwd.

Het is een erg symbolisch bouwwerk dat het pad naar verlichting weerspiegelt vanuit de boeddhistische filosofie. De trappen vertegenwoordigen de aarde, de koepel (= kumbha) het water, de vierkante toren (= harmika) het vuur, de torenspits de lucht en de paraplu op de top is verbonden met de ether. De 13 niveaus in de toren vertegenwoordigen de stadia die mensen moeten doorlopen om Nirvana (= hoogste doel, onsterfelijkheid) te bereiken.

Stoepas werden oorspronkelijk gebouwd om heilige relikwieën te bewaren. Het is onduidelijk welk relikwie in deze stoepa ligt. Het kunnen de overblijfselen zijn van Boeddha, maar mischien ook wel een deel van het skelet van Siddhartha Gautama,de historische boeddha.  Bij de stoepa zie je 108 kleine afbeeldingen van Dhyani Buddha Amitabha (108 is een geluksgetal in de Tibetaanse cultuur) en een gebedswiel.

Dag 03 Vlucht naar Lukla en trekking naar Phakding (2610 meter).

's Morgens vroeg vertrekken we naar het vliegveld om de vlucht te nemen naar Lukla. De vlucht in dit kleine vliegtuigje is al een belevenis op zichzelf. Het vliegtuigje moet landen op een landingsbaan van maar 60 meter lang en het vliegveld ligt op hoogte. Daarna beginnen we met lopen naar Phakding door het groene landschap en mooi uitzicht over Kusum Kangraru.

Dag 04 Trekking naar Namche Bazaar (3440 meter).

Vandaag lopen we vooral door de bossen. We volgen de rivier Dudhi Koshi die we ook een aantal keren over zullen steken met behulp van de hangbruggen. De Hillary Suspension Bridge is daarvan de beroemdste. En route zijn we getuige van het uitzicht op Mount Thamserku (6618 meter). We kruisen de nederzettingen van Benkar en Monjo om uiteindelijk aan te komen in Sagarmatha National Park. Voordat we in Namche Bazaar zijn, komen we ook nog door het kleine dorpje Jorsale. Onze trail is verder bergopwaarts door bossen en over bruggen totdat we op een plek komen waar twee rivieren samenkomen: Dudh Koshi en Bhote Koshi. Vanaf hier hebben we voor het eerst zicht op de Mount Everest om vervolgens nog een paar uur verder te klimmen. Uiteindelijk komen we aan in Namche Bazaar. Dit is de toegangspoot tot de Mount Everest en is tegelijk het belangrijkste handelscentrum van de regio.

Dag 05 Acclimatiseren in Namche Bazaar.

Acclimatiseren betekent niet nietsdoen. Nee, vandaag zullen we een bezoek brengen aan Khumjung en Khunde. Na het ontbijt zullen we bergopwaarts lopen naar Khumjung. De trail loopt langs Syangboche (3720 meter); de plaats van het lokale vliegveld. Vanaf de heuveltop bij het vliegveld kijk je uit over Taboche Peak (6367 meter), Lhotse (8414 meter) and Ama Dablam (6856 meter). Na ongeveer drie tot vier uur lopen komen we aan in Khumjung (3780 meter). Hier kunnen we een bezoek brengen aan Hillary School en zullen we lunchen. Na de lunch gaan we verder bergopwaarts naar Khunde (3840 meter). We kunnen hier een lokaal ziekenhuis bezoeken voordat we in een paar uur weer afdalen naar Namche Bazaar. Deze dag is fysiek best zwaar en bovendien is het weer hier vaak onvoorspelbaar. Wanneer je deze tocht niet wilt maken, is het ook een interessant dorp om te bezoeken om dat het de poort is naar de Everest Region. In het dorp is er een interessant museum met traditionele kleding van Sherpa.

Dag 06 Trekking naar Khumjung (3810 meter).

Vandaag gaan we naar Syangboche. Hier is het Everest View Hotel waarvandaan we een close-up kunnen hebben op de Everest. We vervolgen onze tocht naar Khumjung dat omgeven is door de bergen Kondge, Thamserku en de heilige berg Khumbila. We bezoeken hier Edmund Hillary School en het klooster van Khumjung (beroemd vanwege de aanwezigheid van het hoofd van Yeti).

Dag 07 Trekking naar Tengboche (3860 meter).

Vandaag is een vlakke trail en houden we uitzicht op de Mount Everest. We dalen via de Dudh Kosi vallei naar Pungki Thanka. Dan wordt het weer tijd op bergopwaarts te gaan via de Dudh Kosi vallei naar het klooster Tengboche (3860 meter). Dit is het spirituele centrum van Khumbu. Om het klooster te bereiken moeten we een stevige klim maken. Deze inspanning wordt ruimschoots gecompenseerd door het prachtige uitzicht over Mount Ama Dablam en uitzichten over verschillende toppen van de Mount Everest.

Dag 08 Trekking naar Kyangjuma (3570 meter).

Van Tengboche maar we een stijle afdaling van ongeveer 500 meter door rododendrons bossen naar de Dudh Koshi rivier. We komen vervolgens door de dorpen Tashinga en Sansa voordat we aankomen in Kyangjuma. Hier hebben we opnieuw spectaculaire uitzichten over Ama Dablam, Thamserku, Nuptse, Lhotse en Everest.

Dag 09 Trekking naar Monjo (2840 meter).

Vandaag bereiken we eerst Namche Bazaar voordat we in Monjo aankomen. We hiken slingerend en stijl bergopwaarts over de heuvels van Kyangjuma. Misschien komen we bergdieren tegen zoals geiten, sneeuw leopards en kleurrijke fazanten. We lopen door het bos en dalen snel af tot een brug over de de Dudh Koshi rivier. Deze rivier steken we twee keer over voordat we in Monjo zijn.

Dag 10 Trekking naar Lukla.

De trail daalt verder tot aan Chauri Kharka. Onderweg komen we door de dorpen Phakding en Chopling. Vanaf Chauri Kharka maken we onze laatste klim van de trekking tot aan Lukla.

Dag 11 Vlucht naar Kathmandu.

Als het weer het toelaat vliegen we 's morgens vroeg al terug naar Kathmandu na deze lange en prachtige reis door de bergen. Vliegen duurt maar 30 minuten.

Daarna word je bij je hotel afgezet en heb je alle tijd om alle indrukken op je te laten inwerken. Het is aan jou hoe je deze dag vormgeeft. Misschien wil je nog het een en ander bekijken of gewoon heerlijk shoppen. De keuze is aan jou.

Dag 12 Vertrek.

Deze dag heeft geen vast programma.
Wij zorgen ervoor dat er een taxi voor je klaar staat die je op tijd naar het vliegveld brengt.
Ongeveer drie uur voor vertrek van je vliegtuig word je opgehaald bij je hotel. Helaas jouw Nepalese ervaring zit er dan alweer op.