Jiri Everest Base Camp trekking

De Jiri Everest Base Camp trekking is erg populair bij trekkers. Tal van toeristen ondernemen deze tocht. Gelukkig wordt de natuur van Sagarmatha National Park beschermd, net zoals het hele Everest gebied. Hierdoor blijven duizenden planten en dieren een onderdeel van het gebied. Het gebied begint bij het dorp Jiri tot de basis van de hoogste bergtop van de wereld, de Mount Everest. Iedereen kent deze hoogste berg van de wereld (8848 meter). Op onze tocht zijn de twee uitzichtpunten Jiri (2041 meter) en Kalapatthar (2545 meter) de meest attractieve onderdelen van de trekking. Het zijn werkelijk onbeschrijflijk mooie plaatsen. Het pittoreske landschap is werkelijk adembenemend en je hebt prachtige uitzichten over andere delen van het land. Je bent een onderdeel van de wonderen van de natuur. Naast de Everest zie je bijvoorbeeld ook Mount Cho Oyu (8152 meter), Mount Lhotse (8516 meter), Mount Makalu (8463 meter) en Ama Dablam (6456 meter). Het beste seizoen voor deze trekking is het voorjaar (maart tot mei) of de herfst (van midden september tot midden december). Over het algemeen heb je dan warm en zonnig weer. De kans is het grootst op weinig bewolking om te kunnen genieten van de uitzichten. Dit zijn overigens wel de seizoenen dat je erg veel toeristen tegenkomt. Het winterseizoen is ook een goede periode om deze tocht te maken maar het kan dan ook erg koud zijn. Tijdens de zomer en het regenseizoen is de kans groot dat het veel regent. De zomer is wel weer erg mooi om te genieten van de vele planten.

De opbrengst van deze reis helpt Nepali Children.

Toelichting op het programma

Dag 01 Aankomst.

Zodra je jouw reis naar Kathmandu hebt geboekt, geef je de vluchtgegevens aan ons door. Wij zorgen er dan voor dat je die dag met een taxi wordt opgehaald en naar je hotel wordt gebracht.

Dag 02 Sightseeing in Kathmandu.

Vandaag gaan we na het ontbijt naar enkele historische en spirituele plaatsen in Kathmandu. Deze staan allemaal op de Werelderfgoed lijst: het historische Durbar Square, de heilige hindoe tempel Pashupatinath, de beroemde 'Monkey Temple' (Swayambhunath) en de Boeddhistische heilige plaats (Bhouddha) met een van de grootste stupas van de wereld.

Durbar Square
Durbar Square vlak voor het royal palace van de voormalige koninklijke familie is een van de drie one of three Durbar (koninklijk paleis) Squares in de Kathmandu vallei in Nepal. Helaas is er veel verloren gegaan tijdens de aardbeving in 2015. Maar nog steeds kun je genieten van de spectaculaire architectuur, de vele tempels en handwerk van de Newar. 

Pashupathinath
's avonds gaan we naar Pashupathinath.
De Pashupatinath tempel is de grootste en meest bekende Hindoe tempel die ligt aan de Bagmati River.

Elke Hindoe moet deze tempel een keer in zijn leven bezocht hebben. Het tempelcomplexstaat op de UNESCO Wereld erfgoedlijst sinds 1979.

We wonen hier de "prayer of light" bij.

Swayambhunath
Na de lunch gaan we naar Swayambhunath de beroemde monkey tempel. Swayambhunath is een tempel met bijzondere architectuur bovenop de heuvel van Kathmandu. Het wordt ook wel de apen tempel genoemd, omdat hier tal van heilig verklaarde apen leven. Voor boeddhisten is deze tempel een van de belangrijkste pelgrimage plaats. Voor Tibetanen is Boudhanath belangrijker maar komt Sayambhunath op de tweede plaats.

Bhoudda
De eerste stoepa in Bodhnath werd gebouwd nadat de Tibetaanse koning, Songtsen Gampo, zich had bekeerd tot het boeddhisme. Het is een geweldig mooi gebouw met de grote witte koepel en de toren met daarop de ogen van Boeddha die alles kan zien. De legende vertelt dat hij deze stoepa heeft laten bouwen uit boetedoening omdat hij op een wrede manier zijn vader had vermoord. In de 14de eeuw is de stoepa verwoest en daarna weer herbouwd.

Het is een erg symbolisch bouwwerk dat het pad naar verlichting weerspiegelt vanuit de boeddhistische filosofie. De trappen vertegenwoordigen de aarde, de koepel (= kumbha) het water, de vierkante toren (= harmika) het vuur, de torenspits de lucht en de paraplu op de top is verbonden met de ether. De 13 niveaus in de toren vertegenwoordigen de stadia die mensen moeten doorlopen om Nirvana (= hoogste doel, onsterfelijkheid) te bereiken.

Stoepas werden oorspronkelijk gebouwd om heilige relikwieën te bewaren. Het is onduidelijk welk relikwie in deze stoepa ligt. Het kunnen de overblijfselen zijn van Boeddha, maar mischien ook wel een deel van het skelet van Siddhartha Gautama,de historische boeddha.  Bij de stoepa zie je 108 kleine afbeeldingen van Dhyani Buddha Amitabha (108 is een geluksgetal in de Tibetaanse cultuur) en een gebedswiel.

Dag 03 Reis naar Bhandar via Jiri.

Vandaag reizen we al vroeg naar Jiri. Het is ongeveer 187 kilometer in de richting van het noordwesten. De rit duurt meer dan acht uur. Vanaf Jiri reizen we door naar Bhandar. Dit is beginpunt van onze trekking. Alhoewel het nog steeds een eenbaans weg is, is de weg de laatste jaren wel verbeterd. Je kijkt uit over de Kosi rivier en de oostelijke kant van de Himalaya, de Ganesh Himal, Langtang Lirung en Dorje Lakpa.

Dag 04 Trekking Sete (2575 meter).

De trail daalt van Bhandar diep ht bos in. We steken enkele riviertjes over en komen door de kleine nederzettingen van Dokharpa en Baranda. Daarna klimmen we door het bos naar Surma Khola. We lopen door tot Likhu Khola Valley. Op de bergrop komen we bij het dorpje Kenja. Daarna klimmen we stijl omhoog naar Chimbu. De tocht wordt vervolgd totdat we in Sete aankomen. Day 05 Trekking to Junbesi (2670 meter). An uphill climb to Lamjura La through forests of pine, magnolia, maple, birch and rhododendrons. We pass the villages of Dagchu and Goyem. Lamjura La pass (3530 meter) is the highest point between Jiri and Namche Bazaar. It offers a paroramic view of the surrounding green mountains. We desend down following the pass to Tragdobuk and Junbesi. In this village you have time to explore the village way of living.

Dag 05 Trekking naar Junbesi (2670 meter).

We lopen bergopwaarts naar Lamjura La door pijnbomen bossen, magnolia, esdoorns, berken en rododendrons. We komen door de dorpen Dagchu en Goyem. Lamjura La pass (3530 meter) is het hoogste punt tussen Jiri en Namche Bazaar. Het geeft een prachtig uitzicht over de groene bergen. Vanaf hier dalen we over de pas naar Tragdobuk en Junbesi. Hier hebben we alle tijd om het dorpje te verkennen en kennis te maken met hun manier van leven.

Dag 06 Trekking naar Nunthala (2220 meter).

We steken het riviertje over bij Junbesi en nemen dan het bergpad over de beboste helling. Na een uurtje trekking hebben we een prachtig uitzicht over de Himalaya bergen. De bergen die we zien zijn onder andere Everest, Lhotse, Nupte, Makalu, Thamseruku en Mera Peak. Het is voor het eerst dat we de Everest kunnen zien. De andere bergen lijken echter veel hoger omdat ze dichterbij zijn. We vervolgen onze trail naar Salung en dalen af naar Ringmo Khola. Daarna klimmen we weer naar Ringmo en steken de Trakshindo La pass over. Later dalen we af naar Trashingdo. Na nog een uur lopen door bossen en over de terrasvelden, komen we aan in Nuntala.

Dag 07 Trekking naar Bupsa (2360 meter).

We volgen de trail tot aan de Dudh Koshi rivier. We blijven langs de rivier lopen en komen aan in Khumbu. Hier steken we de brug over en klimmen naar Jubing en dan naar Churkha. De stijgende trail in oosterlijke richting blijven we volgen. We komen dan in Kharikhola. Vanaf hier dalen we en komen uit bij een hangbrug die we oversteken. Aan de andere kant klimmen we stijl omhoog om uit te komen bij Bupsa.

Dag 08 Trekking naar Surke (2290 meter).

De trail vanaf Bupsa loopt verder door de bossen en we komen uiteindelijk uit bij Kharte. Hier lopen we bergopwaarts over de Khari La pass. We hebben prachtige uitzichten vanaf deze pas en zien de bergen van Gyachung Kang en Khumbila. Langzaam dalen we af naar Puiyan en door soms bergopwaarts en soms bergafwaarts te gaan, komen we uit bij Surke.

Dag 09 Trekking naar Phakding (2652 meter).

Onze trail volgt in de richting van Chaurikharka. We komen eerst uit bij Chhiplung en daarna hiken we verder naar Phakding.

Dag 10 Trekking naar Namche Bazaar (3440 meter).

We wandelen opnieuw door de bossen en langs de Dudh Koshi rivier en over hangbruggen. De beroemdste is Hillary Suspension Bridge. We kijken uit over Mount Thamserku (6618 meter). Wanneer we door de dorpen Benkar, Chumoa en Monjo zijn gelopen, komen we bij de ingang van Sagarmatha National Park. We komen door nog een dorp, Jorsale, voordat we op de kruising komen van de rivieren Dudh Koshi en Bhote Koshi. Na een stijle smalle klim van ongeveer twee uur hebben we voor het eerst de mogelijkheid om de Mount Everest te zien van de bergrug Lhotse-Nuptse. We maken een stop bij Chautara om van dit uitzicht te genieten. Daarna hiken we nog anderhalf uur door om Namche Bazaar te bereiken. Dit is de toegangspoort tot de Mount Everest en het begin van het handelscentrum van deze regio.

Dag 11 Rustdag in Namche Bazaar (3440 meter).

Dit is een dag om te acclimatiseren. We gebruiken de dag om te hiken naar Thame en bezoeken Khunde of we kunnen relaxen en rondlopen in Namche Bazaar. Wanneer we een 35 meter klimmen en dan weer terugkeren helpt dat om te acclimatiseren. We gaan onder andere even naar het bezoekerscentrum dichtbij het hoofdkantoor van Sagarmatha National Park. Hier kunnen we allerlei voorwerpen zien die te maken hebben met de eerste Everest beklimmers, de Sherpa cultuur en we kunnen kennis opdoen over het planten- en dierenrijk van het Everest gebied. We gaan ook naar Khumjung. We gaan ook naar het beroemde Syangboche en een luxe hotel om van het uitzicht te genieten. De vallei is omgeven door tal van bergtoppen met eeuwige sneeuw, zoals Kongde, Thamserku en de heilige piek Khumbila. Hier is een bekend klooster gebouwd met yeti sculpturen. We bezoeken ook Hillary school.

Dag 12 Trekking naar Tengboche (3870 meter).

Vandaag begint onze trail naar Tengboche. Een prachtige dag waarbij we met goed weer uitkijken over Mount Everest, Nuptse, Lhotse, Ama Dablam en Thamserku. De trail gaat op en neer waarbij we steeds uitkijken over de Himalaya. Misschien zien we zelfs verschillende soorten dieren zoals fazanten, muskus reeën of een groep Himalayan Thar. Langzaam dalen we af naar Kayangjuma. We komen uit in Sansa. Dit is het belangrijkste kruispunt tussen Gokyo vallei en Everest Base Camp. We lopen door pijnbomen bossen. Wanneer we de met gebedsvlaggen behangen brug Dudh Koshi rivier zijn overgestoken komen we uit bij Phunki Thenga. Dit is een klein dorp met een kleine legerpost waarvandaan we stijl omhoog moeten lopen naar Tengboche. Dit is een grote plaats om uit te kijken over Ama-Dablam, Nuptse en Everest. Het heeft ook het grootste boeddhistische klooster van de regio.

Dag 13 Trekking naar Dingboche (4360 meter).

Met de bergen op de achtergrond is het klooster van Tengboche werkelijk spectaculair, vooral 's morgens. We hebben de mogelijkheid om foto's te maken van het klooster en haar omgeving. We vervolgen onze trail bergopwaarts om nog een beter zicht te hebben op Pangboche met haar oudste klooster. We komen langs verschillende chortens en overblijfselen van kleine dorpjes. We hebben tijdens onze lunch met een mooi zicht op Ama-Dablam. Vanaf hier lopen we door naar Imja vallei. De vallei begint bij de Lobuche rivier. We dalen af naar deze rivier en dan begint het laatste en stijlste gedeelte van de tocht van vandaag naar Dingboche. Hier zullen we genieten van de akkers die ingesloten zijn bij stenen muren om de boekweit, gerst en aardappelen te beschermen tegen de koude wind en de grazende dieren.

Dag 14 Trekking naar Duglha (4600 meter).

We beginnen vandaag met een tocht door de Khumbu Khola vallei. We trekken over de dorre terrassen met prachtige uitzichten aan alle kanten. We komen op de yak herder plaats Dusa. De vallei wordt hier smaller. We vervolgen onze tocht naar Phulung Karpo. Dit was een van de kamp plaatsen van de eerste succesvolle Everest expeditie in 1953. Boven Phulung Karpo is het Chola meer. Wanneer we doortrekken komt Mount Pumori (7138 meter) in zicht. De trail daalt via een kronkelig pad af en we komen bij een rivier. Via een kleine houten brug steken we de rivier over en klimmen naar Dugla. Hier zien we weer tal van bergtoppen zoals Nuptse, Cholatse en Thamserku. We blijven hier overnachten om te acclimatiseren.

Dag 15 Trekking naar Lobuche (4940 meter).

Vanaf Lobuche trekken we over de morenen van Khumbu Glacier verder naar Chupki Lhara. Op de top vinden we een monument voor Scott Fischer (Amerikaanse bergbeklimmer) en Babu Chiri Sherpa die tien keer de Everest beklom als gids. Wanneer de trail afdaalt naar Kumbu Glacier zien we voor ons weer bekende bergtoppen: Khumbutse, Lingtren, Pumori en Mahalangur Himal. We zijn in de omgeving van de Everest, maar deze is steeds nog niet zichtbaar. We trekken door langs de kabbelende rivier. We komen langzaam op een hoogte dat we merken dat de lucht ijler wordt.

Dag 16 Trekking naar Gorak Shep (5170 meter) - Everest Base Camp (5364 meter) - Gorak Shep.

De trail naar Gorak Shep gaat door de morenen van Khumbu Glacier. We zien voor ons de noordelijke bergrug van de Everest met Mount Pumori, Mahalangur, Lingtern, Khumbutse en Nuptse. We moeten ook even de andere kant opkijken om een blik te werpen op Thangma Riju. We klimmen stijl omhoog naar de top van de Changri gletsjer en we zien voor het eerst Kala Patthar: een grijs-groene terp beneden Mount Pumori. Als we Gorak Shep bereiken zien we overal besneeuwde bergtoppen inclusief de Mount Everest. Na de lunch vervolgen we ons pad naar Everest Bace Camp via het meer van Gorak Shep. We komen ook langs het monument van Indiaase leger bergbeklimmers. We gaan terug naar Gorak Shep voor onze overnachting. We genieten daar van de zonsondergang.

Dag 17 Trekking naar Kala Patthar (5545 meter) - Pheriche (4280 meter).

Vandaag is het hoogtepunt van onze reis. We zijn getuige van de zon die schijnt op de Mount Everest. We zullen dan wel vroeg op moeten, ondanks dat het nog donker is en vaak erg koud (-10 tot -14 C). Daarbij waait het vaak ook nog. De pieken die we zien zijn Lingtren, Khumbutse, Changtse tower in het oosten en zelfs de Everest in het westen. Tijdens onze klim naar Kala Patthar kunnen we op adem komen terwijl we uitkijken over deze prachtige bergen. Het is zeker de moeite waard om foto's te maken. Na een paar uur opwaarts hiken komen we aan bij Kala Patthar. We zullen bovenop de berg op de rotsen zitten en kijken naar alle gebedsvlaggen en de “cairns”. Het panorama is adembenemend. Daarna dalen we af naar Pheriche voor een goede nachtrust.

Dag 18 Trekking via Pangboche and Tengboche to Namche Bazaar (3440 meter).

We trekken vandaag weer door de bossen van rododendrons en jeneverbessen. Dit is vooral in het voorjaar erg mooi vanwege de bloesems. Afhankelijk van onze conditie en hoe hongerig we zijn, hebben we de lunch in Pangboche of in Phunki Tenga. Nadat we de met gebedsvlaggen versierde brug over de Dudh Koshi rivier hebben overgestoken volgen we onze weg door de bossen. We stoppen in Kyangjuma (3570 meter) om even bij te komen. Daarna trekken we door naar Namche Bazaar en klimmen over een stijle helling naar Kyangjuma. Kijk nog een keertje achterom naar Lhotse!

Dag 19 Trekking to Lukla (2800 meter).

De trail gaat nu stijl naar beneden, dus we doen voorzichtig om over dit rotsige terrein te gaan. We gaan over hangbruggen en daarna komen we in een mooie natuurlijke omgeving. Vanaf vandaag laten we de kou achter ons en de pijnlijke keel zullen we al snel weer zijn vergeten. We lopen dezelfde route naar beneden, maar het lijkt wel of je alles voor het eerst ziet. De open vlakte de bomen en de met sneeuw bedekte toppen zijn opnieuw geweldig om te zien. We lopen door de Sherpa dorpen en zien de invloeden van het Boeddhisme door onder andere de gebedsvlaggen en hun cultuur. Wanneer we bij Lukla aankomen krijgen onze benen eindelijk rust en kunnen we terugkijken op een fantastische ervaring.

Dag 20 Vlucht naar Kathmandu.

We vliegen terug naar Kathmandu na een lange trekking vakantie. We nemen 's morgens vroeg het vliegtuig. Daarna kun je de hele dag besteden zoals je zelf wilt.

Dag 21 Vertrek.

Deze dag heeft geen vast programma.
Wij zorgen ervoor dat er een taxi voor je klaar staat die je op tijd naar het vliegveld brengt.
Ongeveer drie uur voor vertrek van je vliegtuig word je opgehaald bij je hotel. Helaas jouw Nepalese ervaring zit er dan alweer op.