Jomsom Muktinath trekking

De Jomsom Mukthinath trekking is een onderdeel van het Annapurna circuit en daarmee een van de populairste trekkings van Nepal. De verscheidenheid in het landschap en de cultuur geeft je een goed beeld van het plattelandsleven van de Nepali. Het meest fascinerende van deze tocht is te lopen door het gebied dat uitgesleten is door de Gandaki River. Deze rivier stroomt van het Tibetaanse plateau en komt uit in de Ganges rivier in India. Onze tocht begint en eindigt in Nayapul, een uurtje rijden van Pokhara. Meestal reizen trekkers meteen door naar Jomsom om het vliegtuig te nemen naar Muktinath, de pelgrimage plaats voor zowel Hindoe als Boeddhisten. Voor Hindoe is dit de heilige plaats. Zij geloven dat wanneer zij gewassen zijn met het water dat ze gered worden na de dood. Voor Boeddhisten is dit de plaats waar Guru Rinpoche (Padmasambhava) mediteerde. Tevens vind je hier ook fossielen ammonites (shaligrams) die je vindt op de oevers van de Kali Gandaki River.

De opbrengst van deze reis help nepali Children.

Toelichting op het programma

Dag 01 Aankomst.

Zodra je jouw reis naar Kathmandu hebt geboekt, geef je de vluchtgegevens aan ons door. Wij zorgen er dan voor dat je die dag met een taxi wordt opgehaald en naar je hotel wordt gebracht.

Dag 02 Sightseeing in Kathmandu.

Bhoudda
De eerste stoepa in Bodhnath werd gebouwd nadat de Tibetaanse koning, Songtsen Gampo, zich had bekeerd tot het boeddhisme. Het is een geweldig mooi gebouw met de grote witte koepel en de toren met daarop de ogen van Boeddha die alles kan zien. De legende vertelt dat hij deze stoepa heeft laten bouwen uit boetedoening omdat hij op een wrede manier zijn vader had vermoord. In de 14de eeuw is de stoepa verwoest en daarna weer herbouwd.

Het is een erg symbolisch bouwwerk dat het pad naar verlichting weerspiegelt vanuit de boeddhistische filosofie. De trappen vertegenwoordigen de aarde, de koepel (= kumbha) het water, de vierkante toren (= harmika) het vuur, de torenspits de lucht en de paraplu op de top is verbonden met de ether. De 13 niveaus in de toren vertegenwoordigen de stadia die mensen moeten doorlopen om Nirvana (= hoogste doel, onsterfelijkheid) te bereiken.

Stoepas werden oorspronkelijk gebouwd om heilige relikwieën te bewaren. Het is onduidelijk welk relikwie in deze stoepa ligt. Het kunnen de overblijfselen zijn van Boeddha, maar mischien ook wel een deel van het skelet van Siddhartha Gautama,de historische boeddha.  Bij de stoepa zie je 108 kleine afbeeldingen van Dhyani Buddha Amitabha (108 is een geluksgetal in de Tibetaanse cultuur) en een gebedswiel.

Pashupathinath
's avonds gaan we naar Pashupathinath.
De Pashupatinath tempel is de grootste en meest bekende Hindoe tempel die ligt aan de Bagmati River.

Elke Hindoe moet deze tempel een keer in zijn leven bezocht hebben. Het tempelcomplexstaat op de UNESCO Wereld erfgoedlijst sinds 1979.

We wonen hier de "prayer of light" bij.

Bhaktapur
Bhaktapur is gelegen aan de oude handelsroute tussen India en Tibet. De stad is omgeven door de bergen. Alleen al voor het prachtige uitzicht op de Himalaya zou je een bezoek brengen aan deze stad.
Daarnaast staat de stad bekend om het pottenbakken en aardewerk en de inheemse ambachten van de bevolkingsgroep Newar.
Bhaktapur is een stad met tal van monumenten en is een van de drie koninklijke steden in de Kathmandu vallei.
Bhaktapur is rijk aan architectonische schoonheid, vol met oude hindoeïstische en boeddhistische religieuze plaatsen, paleizen en binnenplaatsen waar toeristen dagen kunnen doorbrengen en kennis kunnen maken met de cultuur van de bevolkingsgroep Newars.

Bij Indra Varna Madavihar, gebouwd in 1671 en gelegen tussen Durbar Square en Dattatraya plein zien we de twee leeuwen, een Patinga Hiti (water uitloop), Tantrische-hout gesneden ramen en gebedsmolens.

In Bhaktapur zullen we onder andere een bezoek brengen aan:

  • Durbar square met heel veel tempels. Bhaktapur Durbar (het koninklijke plein) werd aan de lijst van World Heritage Sites toegevoegd door de UNESCO in 1979.
  • 55-Window Palace
  • Taleju Temple Complex met aan de ingang de Golden Gate, gebouwd in 1756, een schitterend voorbeeld van Repoussé metaalbewerking. Daar ligt ook de Royal Bath, met zijn gouden kraan.
  • Big Bell
  • Yaksheswor Mahadev tempel
  • Phasi Dega tempel, gewijd aan Lord Shiva, biedt uitgestrekte uitzicht over de hele stad

Durbar Square
Durbar Square vlak voor het royal palace van de voormalige koninklijke familie is een van de drie one of three Durbar (koninklijk paleis) Squares in de Kathmandu vallei in Nepal. Helaas is er veel verloren gegaan tijdens de aardbeving in 2015. Maar nog steeds kun je genieten van de spectaculaire architectuur, de vele tempels en handwerk van de Newar. 

Dag 03 Busreis naar Pokhara.

Rond 6.30 uur word je opgehaald bij je hotel zodat we de toeristenbus naar Pokhara rond 7.00 uur kunnen nemen. De reis duurt ongeveer 8 uur naar het vriendelijke en rustige stadje Pokhara.

Dag 04 Tocht naar Nayapul (1010 meter) en trekking naar Tikhedunga (1570 meter).

Vandaag gaan we per auto eerst naar Nayapul. Dit is ongeveer een uur rijden. Na een korte wandeling van ongeveer 15 minuten langs de Modi Khola rivier bereiken we Birethanti (1015 meter). Een groot dorp met vele winkeltjes. We vervolgen onze tocht door langs de noord oever te lopen van de rivier Bhurungdi Khola. Langzaam lopen we bergopwaarts tot 1495 meter. Daarna maken we een stevige klim naar Tikhedhunga (1570 meter). Vandaag lopen we relatief kort en het is een makkelijke route. Het is een voorproefje op je ervaringen in het Annapurna gebied.

Dag 05 Trekking naar Ghorepani (2840 meter).

Wanneer we Tikhedunga verlaten beginnen we eerst met een stijle klim naar Ulleri, een groot dorp op 2070 meter. Daarna wordt het makkelijker. We lopen tussen de eikenbomen en Rododendrons door richting Banthanti (2250 meter). Via Nangethanti (2460 meter) bereiken we Gorepani (2840 meter).

Dag 06 Hiking naar Poonhill (3210 meter) en trekking naar Tatopani (1190 meter).

Voor het ontbijt gaan we naar Poonhill om te genieten van de zonsopgang. Vanaf het uitkijkpunt is het spectaculair om de eerste zonnestralen op de Himalaya te zien. Na een uurtje keren we terug naar Ghorepani voor een stevig ontbijt. We zetten onze reis voort naar Tatopani (tato = heet, pani = water). Dit is het dorp met warmwaterbronnen bij de rivier. We bereiken Totopani door eerst sterk af te dalen naar Chitre (2390 meter) en daarna door te hiken naar Sikha. Sikha is het gebied met enorm veel terrassen, een dorp met veel winkels en hotels op 1980 meter. We blijven afdalen. We komen eerst bij Ghara (1705 meter) en dan naar Ghar Khola (500 meter). Hier steken we de rivier over via een hangbrug. Vervolgens lopen we bergopwaarts zodat we daarna de Kaligandaki rivier over kunnen steken.

Dag 07 Trekking naar Ghasa (2010 meter).

Vandaag hiken we naar Kali Gandaki gorge. Het is een van de diepste kloven in de wereld die ligt tussen de twee toppen van Annapurna en Dhaulagiri (8000 meter). Je ziet een enorme waterval. Via de oost oever van de rivier bereiken we Kopchepani. Hier kunnen we via een brug naar de westoever (935 meter) om vervolgens Ghasa te bereiken op 2010 meter.

Dag 08 Trekking naar Tukche (2586 meter).

We beginnen aan de oostoever met onze trekking van vandaag. Voordat we Larjung (2560 meter) bereiken, steken we opnieuw de rivier over. We lopen vlak langs Khobang. Dit is een dorpje met hele smalle paden. We overnachten in het oude Thakali dorpje Tukuche op 2590 meter.

Dag 09 Trekking naar Kagbeni (2810 meter).

Vandaag klimmen we naar Jomsom (2713 meter). Dit is een grote nederzetting en het administratieve centrum van de regio. Het heeft een vliegveld, een militaire basis, hotels, banken, winkel en regeringsgebouwen. We steken de oostelijke oever over naar Eklai Bhatti (2730 meter). Hiervandaan kunnen we rechtstreeks naar Muktinath lopen. We volgen de trail naar Kagbeni (2810 meter) dat op de kruising ligt van Jhong Khola river en de Kali Gandaki river. Het is het meest noordelijke dorp dat bezocht kan worden zonder permit. Het dorp is rijk aan Tibetaanse cultuur. Geniet van hun gastvrijheid!

Dag 10 Trekking naar Muktinath (3802 meter).

We hebben een stevige klim voor de boeg naar Kagbeni. We nemen de trail naar Muktinath vlak voordat we Khingar (3200 meter) bereiken. We komen via Jhong Khola uit bij het imposante dorp Jharkot op 3500 meter. Hier nuttigen we onze lunch voordat we naar Muktinath gaan (3802 meter). Eerst bezoeken we nog Ranipauwa met tal van teahouses en winkeltjes. Hier zullen we ook overnachten. Na 10 minuten heuvel opwaarts gelopen te hebben, komen we op de religieuze plek Muktinath. Hier is geen enkele vorm van overnachting mogelijk. Mukthinath is een pelgrimage plaats voor zowel Boeddhisten als Hindoes. Ook komen hier veel Tibetaanse handelaren en sadhus van het zuiden van India. Er zijn hier tal van heilige plaatsen in een oerwoud van bomen, een Boeddhistische gompa en de Vishnu tempel Jwalamai. In een oude tempel vlakbij is er een natuurlijke gasbron dat Muktinath voorziet van een eeuwige vlam. De combinatie van aarde, water en vuur elementen geeft de religieuze betekenis aan Muktinath.

Dag 11 Trekking naar Jomsom (2713 meter).

Vandaag volgen we dezelfde trail naar Kagbeni om vervolgens de trail te nemen naar Eklai Bhatti. Dan nemen we weer dezelfde trail naar Jomsom.

Dag 12 Vlucht naar Pokhara.

Na een vlucht van 30 minuten komen we aan in Pokhara. Hier zijn tal van mogelijkheden voor sightseeing. In de middag zullen we een aantal plaatsen bezoeken zoals Fewa Lake, Devi’s water fall, Museum, Tibetan refugee settlement and Gupteshower cave.

Dag 13 Sightseeing in Pokhara.

Vandaag is onze reserve dag voor het geval dat er slecht weer was in Jomsom waardoor we niet konden vliegen. Wanneer we wel al in Pokhara zijn, hebben we vandaag alle tijd voor sightseeing of winkelen.

Dag 14 Terug naar Kathmandu (1345 meter).

Het is tijd om terug te reizen naar de hoofdstad met de toeristenbus.

Dag 15 Vertrek.

Deze dag heeft geen vast programma.
Wij zorgen ervoor dat er een taxi voor je klaar staat die je op tijd naar het vliegveld brengt.
Ongeveer drie uur voor vertrek van je vliegtuig word je opgehaald bij je hotel. Helaas jouw Nepalese ervaring zit er dan alweer op.