Kanchenjunga circuit trekking

Een erg populaire trekking is de Kanchenjunga circuit trekking. Je trekt door het prachtige landschap van Kanchenjunga waarbij je diep geraakt wordt door de geografie. De aangename atmosfeer is een genot voor het oog en je wordt overweldigd door de omgeving. Doordat we door tal van dorpen trekken, kom je ook in aanraking met de Nepali cultuur. Alles bij elkaar word je verrijkt met onvergetelijke ervaringen. Kanchenjunga is de de op drie na hoogste berg van de wereld met een top op 8586 meter. Het gaat je fantasie te boven. Je kunt je van te voren niet voorstellen dat zoiets werkelijk bestaat. Deze trekking is geschikt voor alle bezoekers die maar een beperkte tijd hebben maar wel de kleine dorpjes wil verkennen die verscholen liggen in de prachtige natuur. Het zijn de goed bewaarde nederzettingen. Ondertussen kom je in contact met de vriendelijke, altijd lachende bevolking die leven volgen de eeuwenlange tradities en met rijke rituelen. Eigenlijk omvat deze trekking alles dat je wenst. De prachtige Himalaya met een overschot aan leven, de groene vegetatie, de kleurrijke bossen, de zeldzame wilde dieren en slingerende paden.

De opbrengst van deze reis helpt Nepali Children.

Toelichting op het programma

Dag 01 Aankomst.

Zodra je jouw reis naar Kathmandu hebt geboekt, geef je de vluchtgegevens aan ons door. Wij zorgen er dan voor dat je die dag met een taxi wordt opgehaald en naar je hotel wordt gebracht.

Dag 02 Sightseeing in Kathmandu.

We bezoeken vandaag vier bezienswaardigheden die op de Werelderfgoedlijst staan: Swayambhunath Stupa, Pashupatinath Temple, Kathmandu Durbar Square en Bauddhanath Stupa.

Swayambhunath
Na de lunch gaan we naar Swayambhunath de beroemde monkey tempel. Swayambhunath is een tempel met bijzondere architectuur bovenop de heuvel van Kathmandu. Het wordt ook wel de apen tempel genoemd, omdat hier tal van heilig verklaarde apen leven. Voor boeddhisten is deze tempel een van de belangrijkste pelgrimage plaats. Voor Tibetanen is Boudhanath belangrijker maar komt Sayambhunath op de tweede plaats.

Pashupathinath
's avonds gaan we naar Pashupathinath.
De Pashupatinath tempel is de grootste en meest bekende Hindoe tempel die ligt aan de Bagmati River.

Elke Hindoe moet deze tempel een keer in zijn leven bezocht hebben. Het tempelcomplexstaat op de UNESCO Wereld erfgoedlijst sinds 1979.

We wonen hier de "prayer of light" bij.

Durbar Square
Durbar Square vlak voor het royal palace van de voormalige koninklijke familie is een van de drie one of three Durbar (koninklijk paleis) Squares in de Kathmandu vallei in Nepal. Helaas is er veel verloren gegaan tijdens de aardbeving in 2015. Maar nog steeds kun je genieten van de spectaculaire architectuur, de vele tempels en handwerk van de Newar. 

Bhoudda
De eerste stoepa in Bodhnath werd gebouwd nadat de Tibetaanse koning, Songtsen Gampo, zich had bekeerd tot het boeddhisme. Het is een geweldig mooi gebouw met de grote witte koepel en de toren met daarop de ogen van Boeddha die alles kan zien. De legende vertelt dat hij deze stoepa heeft laten bouwen uit boetedoening omdat hij op een wrede manier zijn vader had vermoord. In de 14de eeuw is de stoepa verwoest en daarna weer herbouwd.

Het is een erg symbolisch bouwwerk dat het pad naar verlichting weerspiegelt vanuit de boeddhistische filosofie. De trappen vertegenwoordigen de aarde, de koepel (= kumbha) het water, de vierkante toren (= harmika) het vuur, de torenspits de lucht en de paraplu op de top is verbonden met de ether. De 13 niveaus in de toren vertegenwoordigen de stadia die mensen moeten doorlopen om Nirvana (= hoogste doel, onsterfelijkheid) te bereiken.

Stoepas werden oorspronkelijk gebouwd om heilige relikwieën te bewaren. Het is onduidelijk welk relikwie in deze stoepa ligt. Het kunnen de overblijfselen zijn van Boeddha, maar mischien ook wel een deel van het skelet van Siddhartha Gautama,de historische boeddha.  Bij de stoepa zie je 108 kleine afbeeldingen van Dhyani Buddha Amitabha (108 is een geluksgetal in de Tibetaanse cultuur) en een gebedswiel.

Dag 03 Vlucht naar Suketar (2420 meter) en trekking naar Lalikharka (2265 meter).

Vanaf Kathmandu nemen we 's morgens een vlucht naar Suketar. Dat ligt in het oosten van Nepal. Vanaf daar hebben we een trail die veelal door de groene bossen gaat op weg naar Lalikharkha. Hete is onze eerste ervaring met klimmen en afdalen.

Dag 04 Trekking naar Khesewa (2120 meter).

Vandaag beginnen we met een eenvoudige afdeling tot Phundrawa. Vanaf hier gaan we vooral bergopwaarts. Dit begint met een stijle klim naar Yangpang. Daarna wordt de tocht iets makkelijker naar Phumphe Danda om uit te komen in Khesewa. We lopen vooral door het bos en passeren enkele kleine dorpjes.

Dag 05 Trekking naar Mamankhe (1785 meter).

We lopen vandaag in de richting van Kabeli Khola. We blijven dit riviertje volgen terwijl we door de bossen lopen. Onderweg vangen we regelmatig een glimp op van de Himalayan toppen en lopen we door kleine dorpjes.

Dag 06 Trekking naar Yamphudin (2080 meter).

Vandaag blijven we het riviertje volgen en lopen vooral bergopwaarts. Tijdens deze tocht kunnen we verschillende bergruggen bewonderen, komen we langs een prachtige waterval en steken we voor het eerst de rivier over via een hangbrug. We komen door verschillende dorpjes voordat we Yamphudin bereiken.

Dag 07 Trekking naar Tortong (2995 meter).

We beginnen vandaag over een pad dat vooral door de dorpelingen wordt gebruikt om naar de velden te gaan waar ze dagelijks aan het werk zijn. We lopen door de terrasvormige heuvels. Onderweg zien we continue de Himalaya. Daarna vervolgen we de route via de rivier Amji Khola. We steken de bergpas over bij Lassiya Bhanjyang voordat we Tortong bereiken.

Dag 08 Trekking naar Cheram (3870 meter).

We beginnen vandaag met een fikse klim naar Cheram langs de rivier Simbuwa Khola. Het is een prachtige wandeling door de Lalung valley waarbij we de hele tijd de bergtop Tuplung kunnen zien. We lopen ook nog door een rododendron bos en zien Yalung Glacier.

Dag 09 Acclimatiseren.

Vandaag blijven we in Cheram om te wennen aan de hoogte. We kunnen wat korte wandelingen maken en de omgeving verkennen rond de Yalung Glacier. Het is ook een goed idee om naar de uitkijkpunten Kabaru en Rathong peaks te gaan.

Dag 10 Trekking naar Ramchaur (Ramche) (4580 meter).

Vandaag is een heerlijke tocht door de vallei. We klimmen enige tijd voordat we Yalung Glacier bereiken. We zien steeds verschillende toppen van de Himalaya. We komen door verschillende dorpen van Lapsang voordat we aankomen in Ramche.

Dag 11 Trekking naar Yalung Base Camp (4500 meter) en terug naar Cheram.

We lopen verder door de vallei. We volgen het riviertje totdat we aan de klim beginnen. Dit doen we totdat we de zuidzijde zien van Kanchenjunga. We zien ook de Jannu Himal liggen. We trekken verder tot het klooster Oktang. Hier klimmen we totdat we Yalung Base Camp bereiken. De uitzichten zijn geweldig. De toppen van onder andere Kumbakarna (Jannu) en Nyukla Lachung zijn erg dichtbij. Daarna dalen we af naar Cheram waar we ook zullen overnachten.

Dag 12 Trekking naar Sele La (4290 meter).

Vandaag lopen we over vier verschillende passen. We beginnen met Sinelapche Bhanjyang, gevolgd door Mirgin La pas. Wanneer we de trekking vervolgen komen we bij Sinion La pas om uiteindeijk bij Sele La pas aan te komen. Overal zijn gebedsvlaggen over de stijlere delen van de trail. Sele La pas steken we ook over.

Dag 13 Trekking La naar Ghunsa (3595 meter).

Na het ontbijten trekken we naar het noorden naar Tangbgharma Danda. We komen een klooster tegen dat je in de verte al ziet door de gebedsvlaggen. Het is het begin van een stijle trail. Eerst dalen we af door een bos met berken, pijnappel bomen en rododendrons voordat we Ghunsa bereiken. Dit is een prachtig dorp met marktante huizen waarvan de muren bedekt zijn met dennenbomen en gebedsvlaggen.

Dag 14 Trekking naar Kambachen (4050 meter).

Vanaf Ghunsa trekken we verder naar het noorden via de rivier met op de achtergrond steeds de bergen. We trekken door velden met prachtige wilde bloemen en daarna opnieuw door de bossen. We steken de brug over bij Rampuk Kharka, zien een waterval en lopen vervolgens door een rotsachtig gebied. Daarna kunnen we Mount Jannu zien. We verkennen de trail verder om uiteindelijk in Kambachen aan te komen waar we ook de nacht doorbrengen.

Dag 15 Trekking naar Lhonak (4780 meter).

Vandaag vertrekken we vroeg omdat de tocht een grote uitdaging is. We lopen eerst door een rotsachtig veld met grote rotsblokken langs de rivieroever. We komen uit bij een waterval. Daarna steken we een brug over naar het klooster van Ramtang. Daarna komen we in een moeilijk begaanbaar gebied waar we doorheen moeten om vervolgens af te dalen naar de rivier en uit te komen in Lhonak.

Dag 16 Kanchenjunga base camp, overnachten in Pangpema (5143 meter).

We lopen langs de Kanchenjunga gletsjer in de richting van Kanchenjunga Base Camp. Maar eerst komen we langs Pangpema voordat de afdaling daarheen begint. Vanaf het basiskamp heb je een prachtig uitzicht over Mount Kanchenjunga en Jannu Himal. Dat is de reden dat we daarheen lopen om vervolgens weer terug te keren naar Pangpema.

Dag 17 Trekking naar Lhonak.

Vandaag beginnen we aan onze terugtocht naar Lhonak.

Dag 18 Trekking naar Ghunsa (3475 meter).

Vandaag nemen we dezelfde route als een paar dagen geleden alleen lopen we nu in tegenovergestelde richting.

Dag 19 Trekking naar Amjilosa (2308 meter).

We dalen af naar Phale. We zien verschillende kloosters liggen en lopen door bossen. Het is een afdaling naar Gyabla. We steken een brug over van Sumbung Khola om daar te komen.

Dag 20 Trekking to Chirwa (1270 meter).

Vandaag komen we opnieuw langs een prachtige waterval. We lopen door de kleine nederzetting Solima voordat we een hangbrug overgaan van Ghunsa Khola. Wanneer we nog een hangbrug oversteken komen we aan in Sukathum. We lopen door verschillende dorpen langs de Thunsa Khola en Tamor Nadi voordat we in Chirwa aankomen.

Dag 21 Trekking naar Phurumbu (1549 meter).

De dorpen worden groter nu we verder afdalen. De groene vegetatie vergezelt ons totdat we in Sinwa aankomen. Hier steken we Sisne Khola over per hangbrug. Dit is de Pathibhara Trek trail. We komen door nog meer dorpen en steken een hangbrug over van de Yaphre Khola om Phurumbu te kunnen bereiken.

Dag 22 Trekking naar Suketar.

Vandaag is de laatste dag van onze trekking. We kunnen rustig aandoen want we hebben alle tijd om Suketar te bereiken. We blijven op de Pathibhara Trek trail.

Dag 23 Vlucht naar Kathmandu.

We kunnen de hele dag doorbrengen zoals we zelf willen. We eindigen vandaag met een afscheidsdiner om te vieren dat we de tocht succesvol hebben afgelegd.

Day 24 Vertrek.

Deze dag heeft geen vast programma.
Wij zorgen ervoor dat er een taxi voor je klaar staat die je op tijd naar het vliegveld brengt.
Ongeveer drie uur voor vertrek van je vliegtuig word je opgehaald bij je hotel. Helaas jouw Nepalese ervaring zit er dan alweer op.