Lower Dolpo trekking

Lower Dolpo trekking is een buitengewoon mooie trekking in een geïsoleerd gebied in West Nepal. Je kunt de trekking zelfs in het regenseizoen volbrengen omdat het in de regen luwe zijde ligt van Dhaulagiri en Annapurna. De trekking begint op de luchthaven van Juphal na een korte vlucht vanaf de Terai stad Nepalgunj. De trekking heeft zijn eigen charme. Je komt erg vriendelijke mensen hebben over het algemeen een primitieve levensstijl. Het is ook het gebied waar pre-Buddhist Bon Po nog steeds wordt beoefend. De trail gaat over drie passen: Kagmara La (5115 meter), Baga La (5090 meter) en Numa La (5360 meter). We passeren ook het meer Phoksumdo met diep donkerblauw water. Uiteindelijk komen we aan bij Tarap Khola. Iedereen die fysiek gezond is kan deze trekking doen van april tot en met oktober. November kan lastig zijn vanwege de sneeuwval.

De opbrengst van deze reis helpt Nepali Children.

Toelichting op het programma

Dag 01 Aankomst.

Zodra je jouw reis naar Kathmandu hebt geboekt, geef je de vluchtgegevens aan ons door. Wij zorgen er dan voor dat je die dag met een taxi wordt opgehaald en naar je hotel wordt gebracht.

Dag 02 Sightseeing in Kathmandu.

Durbar Square
Durbar Square vlak voor het royal palace van de voormalige koninklijke familie is een van de drie one of three Durbar (koninklijk paleis) Squares in de Kathmandu vallei in Nepal. Helaas is er veel verloren gegaan tijdens de aardbeving in 2015. Maar nog steeds kun je genieten van de spectaculaire architectuur, de vele tempels en handwerk van de Newar. 

Swayambhunath
Na de lunch gaan we naar Swayambhunath de beroemde monkey tempel. Swayambhunath is een tempel met bijzondere architectuur bovenop de heuvel van Kathmandu. Het wordt ook wel de apen tempel genoemd, omdat hier tal van heilig verklaarde apen leven. Voor boeddhisten is deze tempel een van de belangrijkste pelgrimage plaats. Voor Tibetanen is Boudhanath belangrijker maar komt Sayambhunath op de tweede plaats.

Bhoudda
De eerste stoepa in Bodhnath werd gebouwd nadat de Tibetaanse koning, Songtsen Gampo, zich had bekeerd tot het boeddhisme. Het is een geweldig mooi gebouw met de grote witte koepel en de toren met daarop de ogen van Boeddha die alles kan zien. De legende vertelt dat hij deze stoepa heeft laten bouwen uit boetedoening omdat hij op een wrede manier zijn vader had vermoord. In de 14de eeuw is de stoepa verwoest en daarna weer herbouwd.

Het is een erg symbolisch bouwwerk dat het pad naar verlichting weerspiegelt vanuit de boeddhistische filosofie. De trappen vertegenwoordigen de aarde, de koepel (= kumbha) het water, de vierkante toren (= harmika) het vuur, de torenspits de lucht en de paraplu op de top is verbonden met de ether. De 13 niveaus in de toren vertegenwoordigen de stadia die mensen moeten doorlopen om Nirvana (= hoogste doel, onsterfelijkheid) te bereiken.

Stoepas werden oorspronkelijk gebouwd om heilige relikwieën te bewaren. Het is onduidelijk welk relikwie in deze stoepa ligt. Het kunnen de overblijfselen zijn van Boeddha, maar mischien ook wel een deel van het skelet van Siddhartha Gautama,de historische boeddha.  Bij de stoepa zie je 108 kleine afbeeldingen van Dhyani Buddha Amitabha (108 is een geluksgetal in de Tibetaanse cultuur) en een gebedswiel.

Dag 03 Vlucht naar Nepalgunj.

We nemen het vliegtuig naar Nepalgunj dat in West Nepal ligt op de grens met India. De vlucht duurt ongeveer een uur. Nepalgunj is de toegangspoort tot Simikot van Humla. Het is een interessante Terai stad waar je de invloed merkt van zowel de heuvels als het platteland en van zowel Hindoe als Moslim culturen. Er is veel te zien zoals een kleine dierentuin en een Moslim bazaar. We maken onze voorbereidingen om morgen te kunnen vliegen naar Jhupal.

Dag 04 Vlucht naar Jhupal (Dolpo) (2320 meter) en trekking naar Dunai (2850meter).

's Morgens vroeg vertrekt onze vlucht naar Jhupal. Na 45 minuten zie je al de toppen van Annapurna en van Dhaulagiri in het noorden. We beginnen na aankomst met onze trekking door de terrasvelden langs de Bheri rivier en een smalle grot. Het duurt ongeveer 2 tot 3 uur voordat we op de kampeerplek in Dunai aankomen. Dit is het administrative hoofdkantoor van de Dolpo regio. 's Avonds hebben we tijd om Dunai te verkennen.

Dag 05 Trekking naar Tarakot (2543 meter).

We vervolgen onze trekking langs de zuidzijde van de rivier en volgen onze trail stroomopwaarts. Diepe kloven, hangbruggen en geïsoleerde dorpen zullen vandaag het meeste indruk op ons maken. We hiken door een enorme kloof met pijnblomen en een ingenieus pad 7 meter boven de rivier. De kleurrijke velden van Tarakot zullen ons al snel begroeten. Tarakot is een oud fort gebouwd door de Dzong bevolking. Het ligt op de zuidzijde van de Bheri rivier en wordt soms overbevolkt door de handelskaravanen.

Dag 06 Trekking naar Laini (3160 meter).

Onze hiking wordt stroomopwaarts voortgezet via de Tarap Chu rivier. We gaan twee keer een brug over. Ten oosten van Tarakot ziet we de beroemde Sandul Gompa op een kruispunt van twee rivieren. Het pad leidt ons via de agrarische omgeving over de boeren bedrijven. We komen uiteindelijk aan in Laini waar we zullen kamperen.

Dag 07 Trekking naar Nawarpani (3545 meter).

We bijven door de kloven van de Tarap rivier lopen. We zien ook de nieuwe trail over de stijle helling. De hiking is spannender dan het lopen door de vallei door de smalle kloven. Soms moet je van de een naar de andere springen. We dalen af naar Chyugur Khola. Soms is het pad even verdwenen en maken we ons eigen pad tussen de stenen door.

Dag 08 Trekking naar Dho Tarap (4090 meter).

Onze ochtendwandeling begint met een klim naar Kamattarka bij de samenloop van de rivieren Tarap Chu en Lang Khola. Het wordt een stroom die oostwaarts gaat. Na een paar uur verlaten we de smalle kloof. Vanaf hier gaat het pad door bossen met jeneverbessen en wilde rozen. Na nog eens 3 uur lopen komen we aan in Dho Tarap. Dit dorp is omringd door een onregelmatige stenen muur. In deze vallei leven Bon Po en Chaiba sekten samen. Ook wonen er Tibetanen maar vooral Magars wonen hier al generaties lang.

Dag 09 Rustdag.

De hele dag blijven we in Dho Tarap om te wennen aan de hoogte. We hebben tijd om kloosters te bezoeken of om gewoon te genieten van de uitzichten. We ontmoeten ook de lokale bevolking die zelden westerlingen zien. Ze dragen zelf geweven kleding dat vaak bruin gekleurd is. Ze dragen Tibetaanse somba (schoenen waarvan de neuzen omhoog staan). De meeste mensen dragen religieuze amuletten en armbanden van koraal in de kleur amber of turquoise. De mensen zijn zowel Bon Po als Nyingmapa van de Buddhist sekte. De Boeddhistische gompa is dichtbij onze kampeerplaats terwijl de Bon gompa (Pre Boeddhistisch) een half uurtje lopen is.

Dag 10 Trekking naar Numa La Base Camp (4440 meter).

Na ons heerlijke verblijf in Dho Tarap zetten we onze reis voort naar Tarap vallei. De wandeling gaat door de vlakke vallei, de groene velden, langs de rivier. Dit is een heel ander gebied dan andere delen van Dolpo. We lopen stroomopwaarts langs de Tarap Chu rivier. Tarap is werkelijk een droom vallei met de vlakten in de hoge bergen. Na een paar uur stevig doorlopen komen we uit in Tokyu. Hier is een klooster dat bij de Chiba sekte hoort. Nadat we dit dorp hebben bezocht, gaan we verder bergopwaarts op een ruige ondergrond om onze kampeerplaats te bereiken in Numa La.

Dag 11 Cross Numa La (5190 meter) en kamperen in Pelung Tang (4465 meter).

Dit is een van de langste en moeilijkste dagen van onze trekking. We gaan de Numa La pass over op 5190 meter. The trail gaat stijl omhoog om de top van Numa La te bereiken. Vanaf hier hebben we prachtige uitzichten over het landschap. Je kunt het hele gebied zien van Dolpo tot Dhaulagiri (8167 meter). Nadat we de top hebben bereikt, dalen we af naar Pelung Tang.

Dag 12 Cross Baga La (5070 meter) en kamperen in Dajok Tang (4080 meter).

Onze trekking start met een stijle klim naar de top van Baga La (5070 meter). Hiervandaan heb je een prachtig uitzicht over de permanent besneeuwde bergtoppen van Kanjirowa Himal range. Na de pas lopen we ongeveer 3 uur bergafwaarts om Dajok Tang te bereiken voor de overnachting.

Dag 13 Trekking naar Ringmo (3600 meter).

We starten vandaag met een wandeling door een pijnbomen bos. Wanneer we het bos achter ons laten, verandert de vegetatie in weilanden met struikgewas. Het grootste gedeelte van de route naar Ringmo bestaat uit lichte hellingen.

Dag 14 Rustdag in Ringmo

Vandaag is een rustdag om de omgeving te verkennen. Natuurlijk hebben we ook tijd om bij het spectaculaire meer Phoksumdo te zitten. Yak karavanen zul je hier regelmatig tegenkomen die richting het noorden reizen naar de grens met Tibet met als bestemmingen Saldang en Thinje. Het is heerlijk om een dagje vrij te zijn van haasten en het pakken van spullen. We hebben de mogelijkheid om een Tibetaans Boeddhistisch klooster te bezoeken in Ringmo. Maar ook kun je langs het meer lopen en genieten van de uitzichten. We overnachten hier opnieuw op onze kampeerplaats.

Dag 15 Trekking naar Shyanta (2520 meter).

We trekken bergafwaarts naar Chepka. Vanaf hier volgen we de massief overhangende rots. We komen tal van medicinale mineralen tegen waarmee alles te genezen is. De route gaat door verschillende dorpen voordat we in Shyanta aankomen.

Dag 16 Trekking naar Jhupal.

We volgen de trail die langzaam bergopwaarts gaat naar Jhupal via Sulighat. Onderweg komen we berkenbomen tegen. Vanaf de bergrug hebben we een mooi uitzicht over de bergen en Jhupal onder ons. De grootste zorgvuldigheid is vereist wanneer we deze trail lopen. We komen bij tijds aan in Jhupal en hebben daardoor tijd om het dorp te verkennen, de markt en andere dingen die we interessant vinden.

Dag 17 Vlucht naar Kathmandu via Nepalgunj.

We nemen vandaag het vliegtuit naar Nepalgunj om daarna door te vliegen naar Kathmandu. Je kunt zelf een invulling geven aan de avond in de hoofdstad.

Day 18 Departure.

Deze dag heeft geen vast programma.
Wij zorgen ervoor dat er een taxi voor je klaar staat die je op tijd naar het vliegveld brengt.
Ongeveer drie uur voor vertrek van je vliegtuig word je opgehaald bij je hotel. Helaas jouw Nepalese ervaring zit er dan alweer op.