Manaslu en Annapurna trekking met Tilicho lake.

Onze Manaslu and Annapurna trekking with Tilicho lake legt de verbinding tussen de trekking rondom Manaslu en het Annapurna gebied en verkent het Jomsom gebied. We passeren Larkya La Pass (5135 meter). Dit is het hoogste punt van Manaslu Circuit. We komen ook over de Thorang La Pass (5416 meter), het hoogste punt van Annapurna Circuit. Tot slot bezoeken we Tilicho Lake (4949 meter). Dit meer is het hoogst gelegen meer van de wereld en heeft een belangrijke religieuze en culturele betekenis voor Hindoe. We beginnen in Kathmandu en verblijven daarna in de bergen om te genieten van de mooiste uitzichten en de hoogste bergen van de wereld. Trekking rondom Manaslu geeft je een unieke gelegenheid om een van de ongerepte gebieden van Nepal te bezoeken terwijl het Annapurna gebied een van de populairste gebieden is. We trekken tussen de 710 meter en 5416 meter waardoor we door een heel gevarieerd landschap trekken en culturele nederzettingen waar Nepal zo trots op is.

De opbrengst van deze reis helpt Nepali Children.

Toelichting op het programma

Dag 01 Aankomst.

Zodra je jouw reis naar Kathmandu hebt geboekt, geef je de vluchtgegevens aan ons door. Wij zorgen er dan voor dat je die dag met een taxi wordt opgehaald en naar je hotel wordt gebracht.

Dag 02 Sightseeing in Kathmandu.

We bezoeken prachtige pelgrimage plaatsen in Kathmandu die op de UNESCO werelderfgoed lijst staan.

Bhoudda
De eerste stoepa in Bodhnath werd gebouwd nadat de Tibetaanse koning, Songtsen Gampo, zich had bekeerd tot het boeddhisme. Het is een geweldig mooi gebouw met de grote witte koepel en de toren met daarop de ogen van Boeddha die alles kan zien. De legende vertelt dat hij deze stoepa heeft laten bouwen uit boetedoening omdat hij op een wrede manier zijn vader had vermoord. In de 14de eeuw is de stoepa verwoest en daarna weer herbouwd.

Het is een erg symbolisch bouwwerk dat het pad naar verlichting weerspiegelt vanuit de boeddhistische filosofie. De trappen vertegenwoordigen de aarde, de koepel (= kumbha) het water, de vierkante toren (= harmika) het vuur, de torenspits de lucht en de paraplu op de top is verbonden met de ether. De 13 niveaus in de toren vertegenwoordigen de stadia die mensen moeten doorlopen om Nirvana (= hoogste doel, onsterfelijkheid) te bereiken.

Stoepas werden oorspronkelijk gebouwd om heilige relikwieën te bewaren. Het is onduidelijk welk relikwie in deze stoepa ligt. Het kunnen de overblijfselen zijn van Boeddha, maar mischien ook wel een deel van het skelet van Siddhartha Gautama,de historische boeddha.  Bij de stoepa zie je 108 kleine afbeeldingen van Dhyani Buddha Amitabha (108 is een geluksgetal in de Tibetaanse cultuur) en een gebedswiel.

Durbar Square
Durbar Square vlak voor het royal palace van de voormalige koninklijke familie is een van de drie one of three Durbar (koninklijk paleis) Squares in de Kathmandu vallei in Nepal. Helaas is er veel verloren gegaan tijdens de aardbeving in 2015. Maar nog steeds kun je genieten van de spectaculaire architectuur, de vele tempels en handwerk van de Newar. 

Pashupathinath
's avonds gaan we naar Pashupathinath.
De Pashupatinath tempel is de grootste en meest bekende Hindoe tempel die ligt aan de Bagmati River.

Elke Hindoe moet deze tempel een keer in zijn leven bezocht hebben. Het tempelcomplexstaat op de UNESCO Wereld erfgoedlijst sinds 1979.

We wonen hier de "prayer of light" bij.

Dag 03 Drive naar Sotikhola (710 meter).

We vertrekken vroeg per bus naar Sotikhola. Onderweg kun je genieten van het platteland en de uitzichten op de bergen. Het is een goede weg van Kathmandu naar Dhading Bensi, de hoofdstad van het district Dhading (1050 meter) maar daarna tot aan Arughat is het een slecht begaanbare weg. Arughat is een andere belangrijke stad in de regio. Vanaf daar reizen we verder naar Sotikhola.

Dag 04 Trekking naar Maccha Khola (900 meter).

We steken de brug over en trekken door een prachtig bos. Dan klimmen we door totdat we op de top zijn van Budhi Gandaki. We bereiken Khursane via een rotsige trail die op en neer gaat. We komen langs tropische watervallen terwijl we op een stijle trail lopen aan de kant van een klif. We lopen ook door de rijstvelden. We maken dan weer een klim naar het Gurung dorp Labubesi en klimmen weer verder. We kunnen dan zien hoe Budhi Gandaki kronkelt door de vallei. We lopen langs de zanderige rivier die omgeven is met rotsblokken voordat we overgaan tot het klimmen naar de bergrug. We steken de rivier over per hangbrug om het dorp Machha Khola te bereiken.

Dag 05 Trekking naar Jagat (1410 meter).

De smalle trail maakt gaat een beetje op en neer om uiteindelijk de Tharo Khola over te steken en Khorlabesi te bereiken. Na nog meer bergopwaarts en bergafwaarts gelopen te hebben, komen langs een kleine warm waterbron in Tatopani. Vanaf hier gaan we over een andere bergrug en steken de rivier de Budhi Gandaki over via een hangbrug. Op deze kruising, gaan we bergafwaarts naar een brede rotsige trap en trekken over een bergrug naar Dobhan. We gaan opnieuw over een hangbrug. Deze keer van de yaru Khola en we gaan verder via de rotsige trappen naar Tharo Bharyang. We kruisen de westelijke oever van Budhi Gandaki, over een bergrug, langs de rivier totdat we in Jagat zijn.

Dag 06 Trekking naar Deng (1804 meter).

Vandaag gaan we over een rotsige bergrug naar Salleri en later dalen we af naar Sirdibas. De vallei wordt iets breder als de trail richting Ghatta Khola gaat. We volgen deze rivier stroomopwaarts naar een hangbrug in Philim, een groot Gurung dorp. De trail gaat verder naar het noorden door de gerst velden naar Ekle Bhatti. De route bereikt een diep, onbewoonde grot. Vanaf dit punt dalen we door de met gras begroeide hellingen, kruisen we de rivier Budhi Gandaki en trekken we verder via de westoever. We steken de rivier over en gaan terug via de oostoever. Wanneer we de trail vervolgen verandert de vallei in een bos van bamboe tot de rivier Deng Khola. Dan komen we al snel aan in Deng.

Dag 07 Trekking naar Namrung (2630 meter).

Nadat we rond hebben gelopen bij Deng steken we de rivier Budhi Gandaki over om bergopwaarts te gaan naar Rana op 1910 meter. Na een brug nemen we de trail naar Bhi en lopen via de westzijde van Bhudi Gandaki vallei. We lopen door bossen en zien dan voor ons het dorp Ghap. We lopen door tot Prok en kijken vanaf hier naar de Siringi Himal. Vandaag steken we de rivier Budhi Gandaki een aantal keren over. We komen langs verschillende kloosters. We volgen de rivier stroomopwaarts door dichte bossages. Het is een mooie route om te lopen. Het laatste gedeelte is stijl bergopwaarts naar Namrung.

Dag 08 Trekking naar Samagaon (3530 meter).

Namrung is een mooi uitzichtpunt over Siring and Ganesh Himal. We kunnen in het zuiden ook Mount Chuli zien. We beginnen bergopwaarts en bereiken het dorpje Lihi met haar gerst terras velden. We zien ook de bergen Simnang Himal en Ganesh Himal van dichtbij. We komen door Sho, Lho en Shyala voordat we aankomen in Sama village. Hiervandaan heb je een uitzonderlijke panorama op Mount Manasly. We gaan ook naar Ribung gompa. In Shyala worden we omgeven door tal van hoge bergen zoals Himal Chuli, Peal 29 (Ngadi Chuli), Manaslu en in de verte Ganesh Himal. We eindigen vandaag onze trekking in Samgaon waar we overnachten.

Dag 09 Trekking naar Pungyen gompa en terug naar Samagaon.

Vandaag blijven we de hele dag in Samagaon. We zullen met de Sherpa cultuur in aanraking komen zoals de klederdracht van de Sherpa vrouwen. Ondertussen genieten we ook van de stenen waarin Boeddhisten teksten en afbeeldingen hebben gekerfd.Op de berg vlakbij Sama village is een oude gumpa (Pungyen Gompa) waarvandaan je op de gletsjer uitkijkt. Deze is vernoemd naar Manasly. Punguen betekent ketting, oftewel een goede beschrijving van de twee pieken. Het is vernietigd nadat Japanners een poging hebben gedaan om Manaslu te beklimmen. De lokale bevolking gelooft dat deze klim de goden boos hebben gemaakt. Toen de Japanners een jaar later terug kwamen, ontmoetten zij veel weerstand en gaven zij hun poging op. In 1959 lukte het wel.

Dag 10 Trekking naar Samdo (3860 meter).

Vandaag dalen we af naar Budhi Gandaki rivier. The trail links gaat naar Manaslu Base Camp. The Larkya la Trail gaat over verschillende ruïne wallen en de vallei wordt breder. Het is een eenvoudige trail door de bossen van Kermo Kharka. De rivier Budhi Gandaki steken we over via een houten brug en daarna gaan we stijl omhoog naar een y-sprong tussen twee rivieren. Vanuit een stenen gewelf zie we de grote witte kani. Hier lopen we langs om Samdo ate bereiken.

Dag 11 Rustdag.

Vandaag gebruiken we opnieuw om te acclimatiseren. Deze tijd kunnen we op 2 manieren besteden. We kunnen een hike maken door de vallei. We lopen dan over een van de oudste handelsroutes naar Tibet om vanaf daar mooie uitzichten te hebben over Mount Manaslu, Simrang, Hiunchuli, Ngadi, Larkye Peak, Cheo en misschien ook Kang Guru. Onderweg zien we ook seizoengebonden onderkomens voor herders (“doksas”) en komen we vast de nationale vogel van Nepal tegen (Lophophorus) en Lammergeyer en Himalayan Griffin. Een andere mogelijkheid is om een tocht te maken naar Gya La (de grote pas). Dit is een meer gebruikelijke handelsroute naar Tibet. Deze hike duurt langer en is ook vermoeiender.

Dag 12 Trekking naar Dharamsala/Larkya B. C. (4460 meter).

We vervolgen onze route bergafwaarts, passeren een houten brug over de rivier Budhi Gandaki en lopen dan bergopwaarts. Onderweg komen we langs nog twee riviertjes en zien Larkya Glacier. We lopen door de vallei van Salka Khola en lopen bergopwaarts naar een stenen guest house (4450 meter). Het is meer een tent dan een herberg. Dit noemen we een Dharmshala, oftewel Larke Phedi. Door de korte wandeling van vandaag hebben we tijd genoeg om te ontspannen.

Dag 13 Trekking naar Larkya la (5160 meter) en naar Bimthang (3720 meter).

Na een korte klim bereiken we een vallei aan de noordzijde van Larkya Glaciers. Hiervandaan kijken we uit over Cho Danda en Larkya Peak. We hiken over de marenen van de gletsjer en stijgen langzaam. Alleen het laatste gedeelte is erg stijl. Van de pas heb je een prachtig uitzicht over Himlung Himal, Cheo Himal, Kangguru en Annapurna II. Vandaag lopen we langer dan normaal. Dit doen we om Bimthang te bereiken zodat we de zonsondergang kunnen zien van Mount Manaslu.

Dag 14 Trekking naar Tilije (2300 meter).

Vanaf de bergrug van Bimthang zien we Mount Manaslu, Lamjung Himal, Himlung Himal en Cheo Himal. We dalen af en passeren via de weilanden (Sangure Kharka) en komen uit bij een brug over Dudh Khola. Vanaf daar lopen we door de bossen en volgen de trail tot een smalle vallei totdat we de meest gecultiveerde vallei bereiken in Karche op 2785 meter. We lopen door verschillende velden en gaan een bergrug over. De trail bereikt de rivieroever op 2580 meter. Vanaf hier is het nog maar een kleine afstand naar Gho. We verblijven in Gho als we te moe zijn na gisteren. In Tilije zijn betere lodges dus we kunnen ook daarheen hiken.

Dag 15 Trekking naar Chame (2710 meter).

Vanaf hier volgen we de Annapurna trail. Vanaf Tilije dalen we af en nadat we een hangbrug over zijn gestoken gaan we bergopwaarts naar Thoche village. Hiervandaan loopt de trail redelijk vlak en komen we langs een energiecentrale dat de energie verzorgt voor het dorp Bagarchhap. Wanneer we verder lopen, moet je niet vergeten om vooral omhoog te kijken om de bergen te zien van de Himalaya zoals Lamjung Himal, Annapurna II en Annapurna IV.

Dag 16 Trekking naar Pisang (3700 meter).

Een stijl, smal pad door een dicht bos brengt je over een rotsig gebied. Wanneer het minder dicht begroeid is zie je opnieuw de Himalaya pieken.

Dag 17 Trekking naar Manang (3500 meter).

We lopen het Manang gebied in met een duidelijk ander landschap en andere vegetatie. Het koude, droge klimaat maakt dat de omgeving meer hardere vegetatie. Opnieuw kijken we uit over de Himalaya.

Dag 18 Trekking naar Siri Kharka (4060 meter).

Via het westen dalen we af naar de rivier. Deze steken we over en we volgen de rivier aan de zuidzijde tot aan Khangsar. Vervolgens gaan we naar Siri Kharka. Onderweg komen we langs een klooster. De bergopwaartse trail is vermoeid maar de Gungang Himal en Mount Chulu die we de hele tijd zien, maken veel goed.

Dag 19 Trekking naar Tilicho Base Camp (4140 meter).

Vanaf Siri Kharka naar Tilicho Base Camp dalen we vooral. Door de aardverschuivingen kan het hier en daar gevaarlijk zijn. Het is geen moeilijke tocht maar de paden zijn smal. We gaan midden door het gebied van de aardverschuivingen. Aan de zijkant van de trail zie je indrukwekkende rotsformaties.

Dag 20 Bezoek aan Tilicho Lake (4949 meter) en terug naar Siri Kharka.

Over de morenen bergrug en de grassige hellingen verandert het landschap langzaam. We komen bij een water basin. Aan de andere kant van het meer zijn nog meer spectaculaire meren aan de voet van de Tilicho Peak die een onderdeel vormen van de sneeuwwal dat in 1950 door het Franse expeditie team The Great Barrier werd genoemd. De expeditieleider Maurice Herzog noemt het Tilicho Lake The Great Ice Lake. Het is voor Hindoes een heilige plaats. Na ons bezoek aan het meer gaan we terug naar Siri Kharka.

Dag 21 Trekking naar Yak kharka (4040 meter).

We dalen van Siri Kharka af in de richting van Thare Gomba. Na enkele minuten komen we al op een kruispunt van trails. We houden links aan en bereiken Old Khagsar. Dit is grotendeels onbewoond met uitzondering van enkele herders tijdens festivals. We volgen de rotsige muur ten noorden van Khangsar. We lopen totdat we een brug oversteken van de Thorang Khola vallei. Hiervandaan klimmen we naar een groot plateau om uiteindelijk Yak Kharka te bereiken.

Dag 22 Trekking naar Thorang Phedi: (4420 meter).

We lopen vandaag vooral bergopwaarts. Nadat we via een hangbrug de rivier over zijn gestoken, komen we in het dorp Ledar. We lopen nog een uur verder om ons einddoel te bereiken. Hiervandaan zien we van de Himalaya range Mount Gundang, Mount Syagang, Thorung Peak en Mount Khatungkan.

Dag 23 Trekking naar Muktinath. Reis naar Jomsom (2743 meter).

Vandaag steken we de beroemde Thorung La Pass (5416 meter) over en gaan richting Muktinath. De pas is de overgang van de ene vallei naar de andere. Als je naar beneden kijkt zie je de Kalai Gandaki rivier. Na de pas dalen we in het begin geleidelijk af maar verderop verandert dat. We lopen verder langs Muktinath tempel en bereiken Muktinath/Ranipauwa. Hier kunnen we genieten van Dhaulagiri en Annapurna. Dan rijden we naar Jomsom.

Dag 24 Vlucht naar Pokhara.

Na een vlucht van 30 minuten komen we aan in Pokhara. Hier zijn tal van mogelijkheden voor sightseeing. In de middag zullen we een aantal plaatsen bezoeken zoals Fewa Lake, Devi’s water fall, Museum, Tibetan refugee settlement and Gupteshower cave.

Fewa lake
Wanneer je het leuk vindt, is er de mogelijkheid om een boottocht te maken op Fewa Lake. In het midden van dit meer is een mooie tempel die echt de moeite waard is om te bezoeken.

David falls en Mahadev caves
Davis Falls is een waterval. Het water vormt onder de grond een soort tunnel voordat het de bodem bereikt. De tunnel is ongeveer 150 meter onder de grond en komt uit in de grotten (Mahadev betekent "grot onder de grond"). De waterval is naar een Zwitsers echtpaar vernoemd die in het water probeerde te zwemmen maar naar beneden werd getrokken door de stroming. Haar lichaam werd drie dagen later gevonden.

Dag 25 Reis naar Kathmandu.

Het is tijd om terug te reizen naar de hoofdstad met de toeristenbus.

Dag 26 Vertrek.

Deze dag heeft geen vast programma.
Wij zorgen ervoor dat er een taxi voor je klaar staat die je op tijd naar het vliegveld brengt.
Ongeveer drie uur voor vertrek van je vliegtuig word je opgehaald bij je hotel. Helaas jouw Nepalese ervaring zit er dan alweer op.