Manaslu trekking

Manaslu trekt al heel lang veel toeristen. Het is een tocht uit duizenden die heel veel toeristen willen maken. Je kunt deze trekking eigenlijk ook Manaslu circuit trekking noemen omdat je door het hele Manaslu gebied trekt en over de Larkya Pass. De Manaslu is 8156 meter hoog en behoort bij de 8 hoogste bergen van de wereld. Niet alleen in de berg is indrukwekkend, maar de hele trail zal een grote indruk op je maken. We reizen eerst naar Arughat (Gorkha). Hiervandaan begint onze trekking tot Besisahar. Onderweg zien we niet alleen de bergen maar ook de rijke cultuur van het gebied, de huizen in kleine nederzettingen die een Tibetaanse invloed hebben doordat er veel Tibetanen in dit gebied wonen.

De opbrengst van deze reis helpt Nepali Children.

Toelichting op het programma

Dag 01 Aankomst.

Zodra je jouw reis naar Kathmandu hebt geboekt, geef je de vluchtgegevens aan ons door. Wij zorgen er dan voor dat je die dag met een taxi wordt opgehaald en naar je hotel wordt gebracht.

Dag 02 Sightseeing in Kathmandu.

Bhoudda
De eerste stoepa in Bodhnath werd gebouwd nadat de Tibetaanse koning, Songtsen Gampo, zich had bekeerd tot het boeddhisme. Het is een geweldig mooi gebouw met de grote witte koepel en de toren met daarop de ogen van Boeddha die alles kan zien. De legende vertelt dat hij deze stoepa heeft laten bouwen uit boetedoening omdat hij op een wrede manier zijn vader had vermoord. In de 14de eeuw is de stoepa verwoest en daarna weer herbouwd.

Het is een erg symbolisch bouwwerk dat het pad naar verlichting weerspiegelt vanuit de boeddhistische filosofie. De trappen vertegenwoordigen de aarde, de koepel (= kumbha) het water, de vierkante toren (= harmika) het vuur, de torenspits de lucht en de paraplu op de top is verbonden met de ether. De 13 niveaus in de toren vertegenwoordigen de stadia die mensen moeten doorlopen om Nirvana (= hoogste doel, onsterfelijkheid) te bereiken.

Stoepas werden oorspronkelijk gebouwd om heilige relikwieën te bewaren. Het is onduidelijk welk relikwie in deze stoepa ligt. Het kunnen de overblijfselen zijn van Boeddha, maar mischien ook wel een deel van het skelet van Siddhartha Gautama,de historische boeddha.  Bij de stoepa zie je 108 kleine afbeeldingen van Dhyani Buddha Amitabha (108 is een geluksgetal in de Tibetaanse cultuur) en een gebedswiel.

Durbar Square
Durbar Square vlak voor het royal palace van de voormalige koninklijke familie is een van de drie one of three Durbar (koninklijk paleis) Squares in de Kathmandu vallei in Nepal. Helaas is er veel verloren gegaan tijdens de aardbeving in 2015. Maar nog steeds kun je genieten van de spectaculaire architectuur, de vele tempels en handwerk van de Newar. 

Swayambhunath
Na de lunch gaan we naar Swayambhunath de beroemde monkey tempel. Swayambhunath is een tempel met bijzondere architectuur bovenop de heuvel van Kathmandu. Het wordt ook wel de apen tempel genoemd, omdat hier tal van heilig verklaarde apen leven. Voor boeddhisten is deze tempel een van de belangrijkste pelgrimage plaats. Voor Tibetanen is Boudhanath belangrijker maar komt Sayambhunath op de tweede plaats.

Pashupathinath
's avonds gaan we naar Pashupathinath.
De Pashupatinath tempel is de grootste en meest bekende Hindoe tempel die ligt aan de Bagmati River.

Elke Hindoe moet deze tempel een keer in zijn leven bezocht hebben. Het tempelcomplexstaat op de UNESCO Wereld erfgoedlijst sinds 1979.

We wonen hier de "prayer of light" bij.

Dag 03 Reis naar Arughat (640 meter).

Vanaf Kathmandu reizen we in een luxe touringbus naar Dhading Bensi. De reis duurt ongeveer 3.5 uur over een goed begaanbare weg. Daarna rijden we nog vier uur verder over een zanderige, slecht begaanbare weg naar Arughat.

Dag 04 Trekking naar Soti Khola (775 meter).

Vandaag is onze eerste trekking dag. We volgen de Budhi Gandaki rivier naar zijn bron. We passeren de dorpen Morder en Simre en komen uit bij de Arkhat rivier. Hierna klimmen we langzaam naar Kyoropani en naar Soti Khola.

Dag 05 Trekking naar Machha Khola (900 meter).

De trail gaat langzaam naar beneden en daarna moet je weer een klim maken naar de top van Almara. De trail gaat door het bos. Dan bereik je Riden Gaon. De vallei is aan de andere kant van de rivier. Je komt in Budhi Gandaki. In Lambesi gaat de trail richting de zanderige rivierbedding (Machha Khola) van Budhi Gandaki.

Dag 06 Trekking naar Jagat (1340 meter).

Nadat we de rivieren Machha Khola en Khola Besi zijn overgestoken, komen we bij een warmwaterbron Tatopani. De trail vervolgt zijn weg door het bos en komt uit bij Dovan. Ver beneden je zie je Budhi Gandaki. Nadat de tocht snel stijler wordt, verandert de natuurlijke omgeving.

Dag 07 Trekking naar Ekkli Bhatti (1610 meter).

Nadat we terrasachtige heuvels van Saguleri zijn beklommen en ringi Himal (7177 meter) hebben kunnen bewonderen, gaan we door naar Sirish Gaon. De vallei wordt smaller met steile muren. We komen aan in Ekkli Bhatti.

Dag 08 Trekking naar Bihi (1990 meter).

Na ruim een uur wandelen komen we in Deng aan (1860 meter). Het dorp ligt op de helling ver boven de trail. De trail komt alleen maar door het gedeelte met de overnachtingsplaatsen. Deng wordt in het algemeen geadviseerd om te overnachten waardoor er ook nieuwe lodges komen. Wanneer we ons pad vervolgen, komen we in Rangaon (1980 meter) met een prachtig uitzicht op Budhi Gandaki gorge. Na nog eens twee uur lopen komen we in Bihi Phedi (1985 meter) en kijken uit over de vallei.

Dag 09 Trekking naar Lihi (2920 meter).

Nadat we de houten brug over zijn gestoken van Budhi Gandaki lopen we over een pad met huizen en gecultiveerde velden. In Namru is een controle post. Daarna steken we de Hinan rivier over die zijn oorsprong vindt in Linda gletsjer en we blijven deze volgen tot Lho. Vanaf hier zijn Naike peak, Manaslu north (7774 meter) en Manaslu (8150 meter) zichtbaar.

Dag 10 Trekking naar Samagompa (3500 meter).

We komen langs een stenen port en een lange muur van het dorp nadat we Lho gepasseerd zijn en een mooi uitzicht op Peak 29 hebben. Je kunt een uitstapje maken naar Pungen Glacier om Manaslu nog beter te kunnen zien. We volgen de late morenen van Pungen Glacier richting Sama. Hiervandaan is het nog een 20 minuten lopen naar de gompa waar we overnachten.

Dag 11 Rustdag in Samagaun.

We bezoeken een mooi gletsjer meer, Birendra Tal. Onderweg bezoeken we een van de oudste kloosters. We hebben ook de mogelijkheid om naar Maslu Base Camp te trekken en daarna weer terug te keren naar Samagaun. Deze tocht duurt ongeveer acht uur.

Dag 12 Trekking naar Stone Hut – Samdo (4500 meter).

Vandaag klimmen we over de terrasvormige bergen aan de overkant van Budhi Gandaki rivier. Vanaf hier hiken we naar een nederzetting op het platteland, Samdo. Hier huizen onder de meest afgelegen omstandigheden ongeveer 200 bewoners in 40 huizen.

Dag 13 Rustdag in Samdo.

Vandaag blijven we een dag in Samdo om aan de ijle lucht te wennen. Je lichaam moet acclimatiseren om de hoogtes van de volgende dagen aan te kunnen. Wanneer je wilt kun je een dagtocht maken naar de Tibetaanse grens. Deze tocht duurt ongeveer acht uur.

Dag 14 Trekking naar Dharamsala ( 4460 meter).

Vandaag lopen we verder naar beneden, lopen over een houten brug van de Bhudi Gandaki rivier waarna we bergopwaarts gaan. We gaan over twee beekjes en zien Larkya Glacier. We lopen door de vallei van Salka Khola. We klimmen verder naar een stenen herberg. Het is eigenlijk meer een tent, een Dharmshala ( Larke Phedi). De korte wandeling vandaag geeft je tijde om te acclimatiseren en te ontspannen in de avond.

Dag 15 Cross Larkya La (5215 meter) en trekking naar Bhimphedi (3590 meter).

We klimmen eerst naar Cho Chanda en dan stijl omhoog naar de pass die we vandaag overgaan. We hopen op helder weer zodat we Himlung Himal (7126 meter), Cheo Himal (6820 meter), Gyagi Kung, Kang Kuru (6981 meter) en Annapurna II (7937 meter) kunnen zien. Daarna dalen we snel af, over een morenen ondergrond naar Bhimphedi.

Dag 16 Trekking naar Tilje (3900 meter).

Vanaf hier wordt de route makkelijker. We lopen door de velden over een kleine Karcha La pas en dalen af door de bossen naar Tilje. PS Je kunt ervoor kiezen om hier je reis te beëindigen. Je wandelt naar Dharapani, dan de jeep naar Tal en vervolgens de bus naar Kathmandu. Om in Dharapani aan te komen moet je ongeveer drie uur lopen. De bus neem je de volgende dag, waardoor je trekking eindigt op de 17de dag.

Dag 17 Trekking naar Tal (1725 meter).

We volgen de Marshyangdi rivier stroomafwaarts, komen hier en daar door dorpjes en bereiken Tal waar we zullen overnachten.

Dag 18 Trekking naar Jagat (1300 meter).

Vandaag gaan we verder stroomafwaarts en komen door Chamje en Himal pani. Onze tocht eindigt in Jagat.

Dag 19 Trekking naar Baundanda (1275 meter).

We klimmen een beetje gedurende een half uur waarna de trail langzaam daalt naar het dorp Sanjee. Vanaf hier lopen we een kwartier bergopwaarts naar Gharmuu Phant. We lopen nog een tweeënhalf uur totdat we Bahundanda bereiken. De eerste 2 uur daarvan loopt erg makkelijk.

Dag 20 Trekking naar Beshisahar.

We blijven het makkelijke pad stroomafwaarts lopen en komen in Naadi. Vanaf hier brengt de trail je naar de over van Marshyngdi en het dorpjes Bhulbhule en Khudi en tenslotte in Besisahar.

Dag 21 Reis naar Kathmandu.

De tocht van Besisahar naar Kathmandu duurt ongeveer 7 uur per bus.

Dag 22 Vertrek.

Deze dag heeft geen vast programma.
Wij zorgen ervoor dat er een taxi voor je klaar staat die je op tijd naar het vliegveld brengt.
Ongeveer drie uur voor vertrek van je vliegtuig word je opgehaald bij je hotel. Helaas jouw Nepalese ervaring zit er dan alweer op.