Poonhil Chitwan trekking

Nadat je bent bijgekomen van je vliegreis naar Kathmandu en daar rond hebt gekeken, vertrekken we naar het nationaal park Chitwan om kennis te maken met de Nepalese jungle en cultuur. Hier ervaar je de tradities van de Nepali en de oneindige hoeveelheid vogels en wilde dieren. Het is een unieke ervaring om olifanten aan te raken of om tijgers van dichtbij te zien. We nemen voor dit deel van het programma twee dagen de tijd. Vervolgens gaan we voor een 5 daagse tocht naar Annapurna voor de Poonhill trekking. Dit is een van de populairste tochten in Nepal. Voor Nederlanders die niet gewend zijn om in de bergen te lopen is een stevige trekking, maar voor Nepalese begrippen is dit een relatief makkelijke tocht.

De opbrengst van deze reis helpt Nepali Children.

Toelichting op het programma

Dag 01 Aankomst in Kathmandu.

Zodra je jouw reis naar Kathmandu hebt geboekt, geef je de vluchtgegevens aan ons door. Wij zorgen er dan voor dat je die dag met een taxi wordt opgehaald en naar je hotel wordt gebracht.

Dag 02 Sightseeing in Katmandu Bezoek: Baudha, Balaju Park Narayanhiti museum.

Bhoudda
De eerste stoepa in Bodhnath werd gebouwd nadat de Tibetaanse koning, Songtsen Gampo, zich had bekeerd tot het boeddhisme. Het is een geweldig mooi gebouw met de grote witte koepel en de toren met daarop de ogen van Boeddha die alles kan zien. De legende vertelt dat hij deze stoepa heeft laten bouwen uit boetedoening omdat hij op een wrede manier zijn vader had vermoord. In de 14de eeuw is de stoepa verwoest en daarna weer herbouwd.

Het is een erg symbolisch bouwwerk dat het pad naar verlichting weerspiegelt vanuit de boeddhistische filosofie. De trappen vertegenwoordigen de aarde, de koepel (= kumbha) het water, de vierkante toren (= harmika) het vuur, de torenspits de lucht en de paraplu op de top is verbonden met de ether. De 13 niveaus in de toren vertegenwoordigen de stadia die mensen moeten doorlopen om Nirvana (= hoogste doel, onsterfelijkheid) te bereiken.

Stoepas werden oorspronkelijk gebouwd om heilige relikwieën te bewaren. Het is onduidelijk welk relikwie in deze stoepa ligt. Het kunnen de overblijfselen zijn van Boeddha, maar mischien ook wel een deel van het skelet van Siddhartha Gautama,de historische boeddha.  Bij de stoepa zie je 108 kleine afbeeldingen van Dhyani Buddha Amitabha (108 is een geluksgetal in de Tibetaanse cultuur) en een gebedswiel.

Balaju
Balaju ligt zo’n 4 km ten noordwesten van Kathmandu. Het plaatsje is bekend door de watertuinen ofwel Mahendra Park. Het is een park dat is gelegen aan de voet van Nag Arjun, een hoge heuvel. In dit park vinden we een beroemde, uit de 18e eeuw daterende, fontein met 22 op krokodillenkoppen gelijkende waterspuiten. Maar Balaju is vooral bekend door het beeld van de slapende Vishnu. Naar men zegt is dit een duplicaat van het beeld in Budhanilkanta (heilige Hindoe tempel in Shivapuri) dat werd gemaakt om de koning de gelegenheid te geven een beeld van Vishnu te aanschouwen omdat hij immers het origineel niet mag zien omdat hij geen Hindoe is. De twee verdiepingen tellende Shitala Mai Tempel werd gebouwd in de 19e eeuw en bevat beeltenissen van Shitala Mai (14e eeuw; godin van de pokken) en Hari Shankar (16e eeuw; half Shiva, half Vishnu). Voorts ligt er in het park een openluchtzwembad, dat overigens alleen in de zomermaanden geopend is.

Narayanhiti Palace Museum
is het voormalige paleis van de koninklijke familie. Narayanhiti Palace bestaat uit twee woorden ‘narayan’ and ‘hiti’. 'Naryan' verwijst naar Vishnu waarvan de tempel tegenover het paleis ligt. ‘Hiti’ betekent “fontein”. Deze kun je zien ten oosten van de ingang. Aan deze fontein is een legende verbonden.

Het complex is omgeven door een muur. Het paleis is in 1970 geheel vernieuwd in de vorm van een Pagoda ter gelegenheid van het huwelijk van koning Birenda Bir Bikram Shah en het begin van zijn koningschap. Het paleis is verbonden aan de grootste tragedie van Nepal, namelijk dat op 1 juni 2001 koning Birendra, Queen Aishwarya en alle familieleden op gruwelijke wijze om het leven zijn gebracht. Daarna werd zijn broer Gyanendra koning. De moord op de koninklijke familie is nog steeds een groot mysterie. Zo gaat het gerucht dat Gyanendra de familie heeft doordgeschaoten en dat de familieleden van Gyanendra geen van allen gewond waren. Zonder het overlijden van Birendra en zijn zonen, had Gyanendra nooit de kans gehad om koning te worden. De bewijzen wijzen dus richting Gyanendra en Nepali geloven dit ook. Op 28 mei2008 wordt Nepal uitgeroepen tot een democratische republiek. De koning krijgt 15 dagen de tijd om het paleis te verlaten.

Dag 03 Reis naar Chitwan.

Na het ontbijt reizen we naar Chitwan. Deze reis duurt ongeveer acht uur. Onderweg rijden we door prachtige dorpjes, door de heuvels en bossen.

Tharu Village De Tharu mensen zijn "mensen van het bos". In Chitwan hebben ze altijd in de bossen gewoond met een eigen cultuur. Ze waren zelfvoorzienend door het verbouwen van rijst, linzen en vruchten. Ze hadden kennis van de (medicinale) planten, jaagden op dieren, visten en hadden een eigen bouwstijl voor de huizen.

Ze kwamen eigenlijk nooit buiten dit gebied en leefden geïsoleerd op een eigen locatie. Hier ontwikkelden zijn een unieke cultuur zonder dat zij beïnvloed worden door bijvoorbeeld India of door de bergvolken in Nepal. Dit zie je vandaag de dag nog steeds terug in de rijk gedecoreerde rijstcontainers, de kleurrijke veranda's en houtbewerkingen aan hun huis. De huizen worden overigens gemaakt van de beschikbare materialen zoals, klei, gras, mest of modder. De kennis daarover wordt van generatie op generatie doorgegeven.

Dag 04 Chitwan National Park.

Chitwan national park staat bekend om zijn jungle en zijn culturele activiteiten. Chitwan National Park behoort echt tot een van de grootste natuurwonderen en -schatten van Nepal. Zo heeft Chitwan valleien met tropische en subtropische bossen zoals Sal forests, Riverine forests (bomen die op vlakke erg hete gebieden groeien) en Grassland. Sal bos is ongeveer 70 percent van het park. Sal bladeren worden gebruikt voor lokale gerechten tijdens feesten en religieuze offers. Het gebied dat bekend staat als "Four Mile Forest" werd sinds 1951 gebruikt als jachtreservaat voor groot wild. In 1963 is het gebied ten zuiden van de Rapti rivier een neushoorn reservaat geworden. Het hele gebied is in 1973 tot het eerste Nationaal park verklaard. UNESCO erkent het internationale belang van het unieke ecosysteem en heeft in 1984 Chitwan National Park tot wereld erfgoed benoemd. Het park herbergt meer dan 50 soorten zoogdieren, 500 soorten vogels en meer dan 55 soorten amfibieën, waaronder veel bedreigde diersoorten zoals One Horned Rhinoceros, Gaur, Bengaalse tijger, wilde olifanten, Four horned Antelope, Pangolin, Golden Monitor lizard, Python etc. Birds include Bengal Florican, Giant Hornbill, Black Stork en, White Stork.

Dag 05 Reis naar Pokhara.

We beginnen deze dag in de natuur om te genieten van alle vogels. Daarna keren we terug naar onze lodge om te ontbijten. De reis naar Pokhara duurt ongeveer zes uur. 's Middags heb je alle tijd om Pokhara te bezoeken. Het meer is zeker een bezoekje waard.

Dag 06 Reis naar Nayapul – wandelen naar Tirkhedhunga.

Na het ontbijt stappen we opnieuw in de auto om naar Nayapul te gaan. Daar start onze wandeltocht naar Tirkhedunga. Het is ongeveer 4 uur lopen langs de Modi rivier en prachtige dorpen zoals Birethati and Hile (1495 meter).

Dag 07 Wandelen naar Ghorepani (2856 meter).

Na het ontbijt beginnen we aan de tweede dag van onze wandeltocht naar Ghorepani. De tocht duurt ongeveer zes uur. We lopen door verschillende dorpen zoals Ulleri (2073 meter), Banthanti, Nangeythanti (2460 meter). We lopen door bossen met eikenbomen, rododendrons en we hebben voor het eerst uitzicht op Annapurna south. Misschien is dit adembenemende uitzicht wel het hoogtepunt van deze dag.

Dag 08 Zonsopkomst in Poonhill (3200 meter) – Wandelen naar Tadapani (2650 meter).

's Morgens staan we vroeg op om een Top van Poonhill (3200 meter) te beklimmen voor een geweldig panoramisch zicht op Annapurna, Dhaulagiri, Lamjung Himalayan range. We zullen vroeg opstaan zodat we kunnen genieten van de prachtige zonsopgang in de Himalaya. Dit is een beeld dat voor altijd bij je zal blijven. Daarna wandelen we terug naar Ghorepani om te ontbijten. Vervolgens wandelen we een uur of zes om Tadapani te bereiken. Tadapani betekent “far water”, oftewel water dat over een grote afstand aangeleverd moet worden. Deze keer zijn het onderweg vooral dennenbomen en opnieuw rododendron waar we tussendoor lopen.

Dag 09 Wandeltocht naar Ghandruk (1950 meter).

Tijdens het ontbijt kijk je uit over de berg Himchuli. Vandaag wandelen we naar Ghandruk. Dit dorp wordt bewoond door de bevolkingsgroep Gurung. Het is een volk met een rijke geschiedenis aan cultuur en muziek. Het dorp biedt een prachtig uitzicht over Annapurna south , Annapurna III en Machapuchre (fishtail).

Dag 10 Wandeltocht naar Nayapul – Reis naar Pokhara.

Vandaag beginnen we aan het laatste deel van de wandeling. We wandelen vooral bergafwaarts. Na een uur of vijf komen we aan in Nayapul. Hiervandaan rijden we een uurtje naar Pokhara. Nadat we in ons hotel zijn aangekomen hebben we alle tijd voor een frisse douche en om alle indrukken te verwerken. De rest van de dag kun je besteden zoals je zelf wilt.

Dag 11 Terugreis naar Kathmandu.

Na het ontbijt stappen we weer in de bus naar Kathmandu. De reis duurt een uur of acht. In Kathmandu heb je alle tijd om te genieten van de kleine winkeltjes en om souvenirtjes of handgemaakte spullen te kopen.

Dag 12 Vertrek.

Deze dag heeft geen vast programma.
Wij zorgen ervoor dat er een taxi voor je klaar staat die je op tijd naar het vliegveld brengt.
Ongeveer drie uur voor vertrek van je vliegtuig word je opgehaald bij je hotel. Helaas jouw Nepalese ervaring zit er dan alweer op.