Tamang Heritage trekking.

De grootste etnische groep in Nepal is Tamang, zo'n 20% van de Nepalezen. Ze komen oorspronkelijk uit Tibet en hebben zich gevestigd in de centrale heuvels rondom Kathmandu, specifiek in Kavre, Rasuwa, Sindhupalchowk and Dolakha. Van origine zijn de Tamangs boeddhist, maar hun religie is vermengd met veel animistische elementen. Ondanks het feit dat ze de grootste bevolkingsgroep zijn in Nepal, hebben ze erg weinig tot geen invloed en behoren ze tot de meest uitgebuite groep in Nepal. In de 18e eeuw werd hun land door de koning onteigend, wat als beloning aan soldaten werd gegeven. Door hun gebrek aan eigen land en een relatief hoog percentage analfabeten is de beroepskeuze van de Tamang zeer beperkt.Velen zijn naar Kathmandu getrokken om geld te verdienen en zijn werkzaam als ‘riksjadriver’, drager of gids. Deze reis brengt je op plaatsen waar je kennis kunt maken met deze bevolkingsgroep en de karakteristieke kenmerken en gewoonten die ze altij behouden hebben. Je maakt kennis met hun unieke rituelen, cultuur, tradities en levensstijl. Ze zullen je inspireren en enthousiasmeren waardoor je hen en Nepal nooit meer zal vergeten. Om hen te bezoeken, reis je door het pittoreske landschap en kleine nederzettingen, de nog maagdelijke en afgelegen dorpjes. Tamang heeft nog een aantal specifieke festivals zoals Dawa Dangbo Chhiju and Losar (in februari), Chuwa Chhiju (in november), Yarsang (in juni), Dukpa Chhiju (in augustus).

De opbrengst van deze reis helpt Nepali Children.

Toelichting op het programma

Dag 01 Aankomst in Kathmandu.

Zodra je jouw reis naar Kathmandu hebt geboekt, geef je de vluchtgegevens aan ons door. Wij zorgen er dan voor dat je die dag met een taxi wordt opgehaald en naar je hotel wordt gebracht.

Dag 02 Sightseeing in Kathmandu

We bezoeken prachtige pelgrimage plaatsen in Kathmandu die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan.

Durbar Square
Durbar Square vlak voor het royal palace van de voormalige koninklijke familie is een van de drie one of three Durbar (koninklijk paleis) Squares in de Kathmandu vallei in Nepal. Helaas is er veel verloren gegaan tijdens de aardbeving in 2015. Maar nog steeds kun je genieten van de spectaculaire architectuur, de vele tempels en handwerk van de Newar. 

Bhoudda
De eerste stoepa in Bodhnath werd gebouwd nadat de Tibetaanse koning, Songtsen Gampo, zich had bekeerd tot het boeddhisme. Het is een geweldig mooi gebouw met de grote witte koepel en de toren met daarop de ogen van Boeddha die alles kan zien. De legende vertelt dat hij deze stoepa heeft laten bouwen uit boetedoening omdat hij op een wrede manier zijn vader had vermoord. In de 14de eeuw is de stoepa verwoest en daarna weer herbouwd.

Het is een erg symbolisch bouwwerk dat het pad naar verlichting weerspiegelt vanuit de boeddhistische filosofie. De trappen vertegenwoordigen de aarde, de koepel (= kumbha) het water, de vierkante toren (= harmika) het vuur, de torenspits de lucht en de paraplu op de top is verbonden met de ether. De 13 niveaus in de toren vertegenwoordigen de stadia die mensen moeten doorlopen om Nirvana (= hoogste doel, onsterfelijkheid) te bereiken.

Stoepas werden oorspronkelijk gebouwd om heilige relikwieën te bewaren. Het is onduidelijk welk relikwie in deze stoepa ligt. Het kunnen de overblijfselen zijn van Boeddha, maar mischien ook wel een deel van het skelet van Siddhartha Gautama,de historische boeddha.  Bij de stoepa zie je 108 kleine afbeeldingen van Dhyani Buddha Amitabha (108 is een geluksgetal in de Tibetaanse cultuur) en een gebedswiel.

Pashupathinath
's avonds gaan we naar Pashupathinath.
De Pashupatinath tempel is de grootste en meest bekende Hindoe tempel die ligt aan de Bagmati River.

Elke Hindoe moet deze tempel een keer in zijn leven bezocht hebben. Het tempelcomplexstaat op de UNESCO Wereld erfgoedlijst sinds 1979.

We wonen hier de "prayer of light" bij.

Dag 03 Sightseeing Patan and Bhakatapur.

Patan
De lokale bevolking noemt Patan nog steeds Lalitpur . Dit komt uit het Sanskriet en betekent Stad van de Schoonheid. De Newari naam is Yala. Op Durbar Square vind je misschien wel de mooiste collectie van tempels en paleizen van heel Nepal. In Patan zijn vele fair trade winkels waarin superieure handwerk tegen eerlijke prijzen wordt verkocht.

Ten noorden van Patan ligt het unieke boeddhistische klooster Kwa Bahal (gouden tempel). Deze tempel werd gebouwd in de 12e eeuw. Wat we vandaag de dag zien is na de herbouw sinds 1409. De tempel dankt zijn naam aan de vergulde metalen platen op de voorgevel. Het is de mooiste tempel in Patan.

Aan de westzijde van het plein is de Krishna tempel die werd gebouwd in 1637. De Krishna tempel is gebouwd in de Shikhara stijl: een typische Hindoe architectuur uit India. Onder de 21 gouden pinakels/decoratieve torentjes zijn drie verdiepingen. De eerste verdieping bekrachtigt Krishna, de tweede Shiva, en de derde Lokeshwor. Het interieur van de tempel laat scènes uit de Ramayana epos zien. Volgens de Newari is dit het verhaal over Prins Rama, zijn broer Lakshmana en zijn vrouw Sita. De hoofdlijn van het verhaal betreft de ontvoering van Sita door de demon Ravana. Ze wordt meegenomen naar Lanka (de stad met de gouden muren). Uiteindelijk wordt Ravana, met de hulp van Hanuman, door Rama gedood.
De tempel wordt beheerd en gebruikt door lokale Brahmanen.

Bhaktapur
Bhaktapur is gelegen aan de oude handelsroute tussen India en Tibet. De stad is omgeven door de bergen. Alleen al voor het prachtige uitzicht op de Himalaya zou je een bezoek brengen aan deze stad.
Daarnaast staat de stad bekend om het pottenbakken en aardewerk en de inheemse ambachten van de bevolkingsgroep Newar.
Bhaktapur is een stad met tal van monumenten en is een van de drie koninklijke steden in de Kathmandu vallei.
Bhaktapur is rijk aan architectonische schoonheid, vol met oude hindoeïstische en boeddhistische religieuze plaatsen, paleizen en binnenplaatsen waar toeristen dagen kunnen doorbrengen en kennis kunnen maken met de cultuur van de bevolkingsgroep Newars.

Bij Indra Varna Madavihar, gebouwd in 1671 en gelegen tussen Durbar Square en Dattatraya plein zien we de twee leeuwen, een Patinga Hiti (water uitloop), Tantrische-hout gesneden ramen en gebedsmolens.

In Bhaktapur zullen we onder andere een bezoek brengen aan:

  • Durbar square met heel veel tempels. Bhaktapur Durbar (het koninklijke plein) werd aan de lijst van World Heritage Sites toegevoegd door de UNESCO in 1979.
  • 55-Window Palace
  • Taleju Temple Complex met aan de ingang de Golden Gate, gebouwd in 1756, een schitterend voorbeeld van Repoussé metaalbewerking. Daar ligt ook de Royal Bath, met zijn gouden kraan.
  • Big Bell
  • Yaksheswor Mahadev tempel
  • Phasi Dega tempel, gewijd aan Lord Shiva, biedt uitgestrekte uitzicht over de hele stad

Het programma van deze dag wordt aangepast aan de wensen van de deelnemers.

Dag 04 Vertrek naar Syabrubesi.

's Morgens vroeg rijden we van Kathmandu naar Syabrubesi per bus. De weg brengt je langs kleine mooie dorpjes aan de voet van de bergen waar je tocht zal beginnen.

Dag 05 Hiking naar Gatlang.

We ontbijten vroeg om vervolgens aan een enerverende tocht te beginnen. Na ongeveer anderhalf uur klimmen vanaf Syabrubesi bereiken we een uitzichtpunt over Ganesh Himal, Gosaikunda range en de Goljang valley. Vanaf dat punt zullen we afdalen naar de Golljang vallei waar onze lunch te wachten staat. Vanaf het uitzichtpunt zal dat ongeveer een uurtje lopen zijn. Na nogmaals drie uur lopen bereiken we gatlang. Gatlang is een prachtig Tamang dorp. Het eerste dat je opvalt is de klederdracht van de mensen. Ze verwelkomen ons met hun witte shawls (Khada), hun huisgemaakte lokale drankjes (Rakshi) en hun muziek in hun eigen taal.

Dag 06 Hiking naar Tatopani.

Tatopani is de langste tocht van de hele route. We zijn minimaal zeven uur aan het lopen. We beginnen met een lange afdaling naar Thangbuchet (vlakbij het dorp Chilime) aan de Bhotekoshi River. Vanaf onze lunchplek zien we ook de Chilime Hydropower dam. Na de lunch zullen we over een enorme hangbrug ons pad vervolgen. We lopen de komende tijd bergopwaarts totdat we Tatopani bereiken. De naam van het dorp bestaat uit twee delen. Tato, dat "heet" betekent" en pani dat "water" betekent. Dit verwijst naar de natuurlijke heetwaterbronnen die hier aanwezig zijn. Wanneer je zin hebt kun je hierin een heerlijke duik nemen. Heet waterbronnen hebben een helende werking op ongemakken en pijntjes.

Dag 07 Hiking naar Thuman.

Na een ochtend bergopwaarts gelopen te hebben, stoppen we voor de lunch in het dorp Brimdang. Daarna klimmen we door naar Nagthali Danda tot een hoogte van 3300 meter. Vanaf hier hebben we een prachtig uitzicht. We blijven hier een tijdje om flink uit te rusten en om te genieten van de thee die gemaakt is door de Gompa. Daarna vervolgen we onze route door af te dalen naar Thuman. Het is een Tamang dorp dat erg beïnvloed is door de Tibetanen. We zullen genieten van hun dansen en zingen.

Dag 08 Hiking naar Briddhim.

De trail begint met een rustige afdaling naar Timure. Dit is een oude handelsroute naar Tibet. In Timure nuttigen we onze lunch. De grens met Tibet is maar een uur of drie lopen vanaf hier. Na de lunch wordt onze weg vervolgd naar Briddhim. We verblijven in Briddhim omdat dit werkelijk een unieke ervaring is. Briddhim is een levend museum dat de Tibetaanse cultuur, traditie en lifestyle weerspiegelt. Ondanks de Tamang etniciteit zijn ze grotendeels beïnvloed door de Tibetaanse cultuur. Er wonen zelfs 6 families van de Tibetaanse vluchtelingen in deze gemeenschap. Alle accommodaties waar we kunnen overnachten zijn gebouwd in een Z-vorm. De meeste huizen zijn gemaakt van steen en hebben daken van split. We verblijven bij de gezinnen in huis die ons zullen voorzien van een schoon bed, lokaal traditioneel eten zoals rijst, Tibetaans brood,Syakpa (Sherpa Stew), aardappels, Tibetaanse thee en stoofpot. Je maakt hier ook de lokale binnenhuis rituele mee en hoe de mensen thuis omgaan met hun culturele gewoonten en tradities. 's Avonds trekken ze meestal hun traditionele klederdracht aan om vervolgens te zingen en te dansen om je zo welkom te heten. Ze vinden het ook geweldig om je rond te leiden in hun dorp en alle bijzonderheden te laten zien.

Dag 09 Hiking naar Syabresi

Na het ontbijt dalen we af naar Syabrubesi. Dit is een wandeling van ongeveer drie uur. We hebben de tocht zo gepland dat je vandaag deel kunt nemen aan Sonam Losar. Sonam Losar

Hoe wordt Sonam Losar gevierd? Op de laatste dag van de 12de maand van het jaar is het tijd om schoon te maken, op te ruimen en het nieuwe jaar te begroeten. Kloosters houden dan van tal van rituelen met gemaskerde dansen om alle negatieve krachten te verdrijven. Veel mensen gaan naar een klooster of stoepa of naar een Chaityas (boeddhistisch klooster) om de rituelen te vieren. Mensen kopen speciaal nieuwe kleding, decoreren het huis dat past bij hun levensstandaard, maken het huis helemaal schoon als symbool dat al het ongeluk uit het huis moet verdwijnen zodat de weg vrijgemaakt kan worden om het geluk binnen te laten. Deuren en ramen worden gedecoreerd met kleurrijk papier, kleding en andere decoraties allemaal rondom het thema, geluk, een lang leven, welzijn en welvaart. Natuurlijk wordt er gezamenlijk gegeten, met favoriete gerechten zoals varken, eend, kip en zoete nagerechten. Muziek zal zeker niet ontbreken en je zult de Tamang Selo in the beat of Damfu horen. Losar brengt vreugde aan alle Nepalezen.

Dag 10 Terug naar Kathmandu.

Na het ontbijt beginnen we aan de terugtocht van ongeveer 9 uur.

Dag 11 Winkelen en ontspannen in Kathmandu.

Even bijkomen van de Tamang indrukken? Dan kun je je nu heerlijk laten onderdompelen in het drukke stadsleven in Thamel.

Dag 12 Vertrek.

Deze dag heeft geen vast programma.
Wij zorgen ervoor dat er een taxi voor je klaar staat die je op tijd naar het vliegveld brengt.
Ongeveer drie uur voor vertrek van je vliegtuig word je opgehaald bij je hotel. Helaas jouw Nepalese ervaring zit er dan alweer op.