Tsum valley trekking

Buitengewoon prachtig! De Tsum vallei trekking neemt je mee naar de wonderen van de natuur zoals je nergens anders in het land tegenkomt. Eenvoud en verbazingwekkend zijn twee sleutelwoorden die deze reis de moeite waard maken en waardoor er heel veel toeristen komen. Igonepal.com wenst je een hele fijne tijd in dit gebied. Het is een van de klassiekers onder de trekkings. Een reis waardoor je het paradijs op aarde ervaart. Het ligt in het Trans-Himalaya gebied van Gorkha. Het gebied is perfect voor de bezoekers die rust en ruimte zoeken. Het stijgt al je fantasieën te boven. De vallei is anders dan alle andere valleis door zijn eenvoud. Het Tibetaanse woord voor Tsum is Tsombo. Dit betekent Vivid; intens en energiek. Dat is precies dat deze vallei uitstraat. Het geeft je een enorme boost in je gemoedstoestand! Het is een gebied dat authentiek is gebleven.

De opbrengst van deze reis helpt Nepali Children.

Toelichting op het programma

Dag 01 Aankomst.

Zodra je jouw reis naar Kathmandu hebt geboekt, geef je de vluchtgegevens aan ons door. Wij zorgen er dan voor dat je die dag met een taxi wordt opgehaald en naar je hotel wordt gebracht.

Dag 02 Reis naar Arughat Bazaar.

De busreis naar Arughat Bazaar duurt ongeveer negen uur. Het dorp is gesplitst in twee delen door de Buri Gandaki rivier. Het is een groot en schoon dorp, vol met winkels en hotels.

Dag 03 Trekking naar Soti Khola (700 meter).

Arughat Bazaar is het beginpunt van onze trekking. We trekken vandaag naar Soti Khola. Onderweg kijken we uit op Shringri Himal. We lopen door Gurung en Magar dorpen, passeren vele velden en watervallen totdat we Soti Khola bereiken. Hier zetten we ons kamp op aan de oevers van Soti Khola (khola = rivier).

Dag 04 Trekking naar Machha Khola (870 meter).

We steken de brug over en vervolgen onze weg door het bos. We klimmen tot de heuvelrand kijken uit over Budhi Gandaki. De rotsige trail kronkelt op en neer, langs twee tropische watervallen. We komen langs de zijkant van een klif. Uiteindelijk gaat het pad naar beneden en komen we uit bij de rijstvelden. We gaan weer bergopwaarts naar het Gurung dorp Labubesi. Achter dit dorp opent de vallei zich en Budhi Gandaki meandert tussen de gravel stenen. We lopen een tijd langs de rivier over de afgeronde stenen voordat we weer naar de bergrichel gaan. We dalen weer af naar de rivier die we oversteken naar het dorp Machha Khola.

Dag 05 Trekking naar Doban.

Vandaag is het een stijle route, zowel bergopwaarts als naar beneden. De met rotsen gemaakte trappen maakt het lopen makkelijker. We komen aan bij Doban dat ligt op het kruispunt van de rivieren de Shiar Khola en Sarpu Khola.

Dag 06 Trekking naar Philim (1590 meter).

De route gaat verder over de rotsige trail. We klimmen op en neer, langs afgronden en noestige bomen. We hebben een mooi uitzicht over de Sringri Himal totdat we het dorp Phiim (1550 meter) bereiken. Dit is een Gurung dorp met mais- en gerstvelden. Hier is een mogelijkheid om een kamp te bouwen voor de nacht tussen de populieren, blauwsparren en elzen.

Dag 07 Trekking naar Chumling (Lower Tsum)(2363 meter).

We nemen de trail naar Phiim over een bergrichel dat leidt naar Ganesh Himal Base camp en Chumling (Lower Tsum). Hier kamperen we.

Dag 08 Trekking naar Chhokangparo (Upper Tsum) (3010 meter).

Van Chumling trekken we naar Chhokangparo. De upper Tsum vallei (gedeelte van de Inner Himalaya) wordt hiervandaan zichtbaar. Het dorp ligt in een vlak gedeelte dat oorspronkelijk uit de nederzettingen Chhekam en Paro voortkomt. Vanaf de vallei zie je Ganeh Himal en je hebt uitzicht over Baudha en Himal chuli in het zuidwesten. Sommige gezinnen in dit dorp beoefenen polyandry (= een vrouw heeft meerdere echtgenoten).

Dag 09 Trekking naar Nile/Chhule (3361 meter).

Van Chhokangparo trekken we naar Nile/Chhule. Dit is het meest noordelijke dorp van de Tsum vallei. Nile ligt op de westelijke oever en zonkant van de Shiar Khola, ongeveer 20 minuten lopen van Chhule. Onderweg komen we langs de grotten van Piren Phu (varkens grotten). Het is een van de meest heilige plaatsen van de vallei. Het ligt aan de voet van een klif dicht bij Burji. Milarepa, de beroemde Tibetaanse heilige, heeft hier waarschijnlijk gemediteerd. Er zijn twee gumpas verbonden aan deze rotsige grotten. Je ziet tal van Boeddhistische muurschilderingen, bijzonder artistieke gravures in de stenen, lange gebedsvlaggen en scripts uit het Boeddhisme.

Dag 10 Trekking naar Mu Gompa (3700 meter).

Vanaf Nile gaan we langzaam bergopwaarts naar Mu Gompa, het grootste klooster van de regio. Het ligt op het hoogste en meest afgelegen gedeelte van de vallei. Het is gebouwd in 1895 en ligt op een hoogte van 3510 meter. Hier zijn tal van religieuze boeken, waaronder Kangyur, een levensgroot beeld van Avalokiteshwara, afbeeldingen van guru Padmasambhava en Tara. Dephyudonma Gompa is een van de oudste kloosters van het gebieden ligt zo'n twee uur lopen van Chhule en Nile. De geschiedenis van dit klooster hangt nauw samen met de ontwikkelingen van het Boeddhisme in de vallei. Het klooster wordt beheerd door Lama Serap of Nile Ladrang van de Kangin secte. Hier zijn tal van kampeerplaatsen en vers water voorzieningen.

Dag 11 Excursie.

We gaan vandaag naar Mu Gompa en bereiken de basis van Pika Himal (4865 meter). We zijn nu dicht bij Tibet en kijken dan ook uit over de Tibetaanse toppen en de Ganesh Himal. We keren na de excursie terug naar ons kampeerterrein.

Dag 12 Trekking naar Rachen Gompa (3240 meter).

Vandaag leidt onze trail naar het nonnenklooster Rachen Gompa. Het ligt in de Shiar Khola vallei aan de voet van de bergen tussen Nepal en Tibet. Rachen Gompa is gebouwd in 1905 en is een van de grootste nonnenklooster van de vallei. Hier vind je tal van bezittingen van de Ngak-pa sekte, een beeld van Avalokiteshwara en een prachtig groot gebedswiel. Het interieur is tal van muurschilderingen over de Boeddhistische geschiedenis. Deze groep staat het niet toe om dieren te slachten.

Dag 13 Trekking naar Dumje (3230 meter).

Vanaf het nonnenklooster gaan we naar Dumje. Een klein dorpje met acht huizen en veeschuren.

Dag 14 Trekking naar Philim (1570 meter).

Vandaag trekken via Ripchet naar Philim. Onderweg komen we langs de mooiste waterval in de Lower Tsum vallei, Samba Tingding Chhupyang.

Dag 15 Trekking naar Tatopani (970 meter).

We trekken naar Tatopani, de plaats voor warm water bronnen. (tato = warm, pani = water). Het is heerlijk om hierin je spieren te ontspannen.

Dag 16 Trekking naar Soti Khola (700 meter).

We gaan vandaag naar Soti Khola. We lopen door de terras velden en zien een mooie waterval. In het dorp zetten we onze tent op.

Dag 17 Trekking naar Arughat Bazaar.

Vandaag is de laatste dag van de trekking. Geniet er nog even van!

Dag 18 reizen naar Kathmandu.

Vandaag reizen we terug naar Kathmandu.

Dag 19 Vertrek.

Deze dag heeft geen vast programma.
Wij zorgen ervoor dat er een taxi voor je klaar staat die je op tijd naar het vliegveld brengt.
Ongeveer drie uur voor vertrek van je vliegtuig word je opgehaald bij je hotel. Helaas jouw Nepalese ervaring zit er dan alweer op.