Upper Dolpo trekking

Dolpo is het land dat uitstijgt boven elke fantasie. Het is een populaire trekking. Dolpo geeft je een inkijkje in de cultuur van de Nepali en er gaat een diversiteit aan landschappen aan je voorbij. Deze trekking is een unieke combinatie van natuur en cultuur. Ondertussen kunnen je ook genieten van de vele vogels. Dolpo staat bekend als het land achter de hoge Himalaya. Je ziet tal van bekende bergen zoals Annapurna, Dhaulagiri en Kanjirowa. Het gebied ligt in het westen van Nepal. Hoewel het geïsoleerd ligt, weten vele toeristen het gebied te vinden. De route gaat veelal over het platteland, heeft veel uitzichten op bergen, geeft een inkijkje in de wonderen van de natuur en de groene vegetatie en laat je kennismaken met tal van kleine nederzettingen. De lokale bevolking houdt er veelal een primitieve levensstijl op na en leven in huizen met platte daken. Hun manier van leven zal je inspireren en je leven verrijken.

De opbrengst van deze reis helpt Nepali Children.

Toelichting op het programma

Dag 01 Aankomst.

Zodra je jouw reis naar Kathmandu hebt geboekt, geef je de vluchtgegevens aan ons door. Wij zorgen er dan voor dat je die dag met een taxi wordt opgehaald en naar je hotel wordt gebracht.

Dag 02 Sightseeing in Kathmandu.

Durbar Square
Durbar Square vlak voor het royal palace van de voormalige koninklijke familie is een van de drie one of three Durbar (koninklijk paleis) Squares in de Kathmandu vallei in Nepal. Helaas is er veel verloren gegaan tijdens de aardbeving in 2015. Maar nog steeds kun je genieten van de spectaculaire architectuur, de vele tempels en handwerk van de Newar. 

Pashupathinath
's avonds gaan we naar Pashupathinath.
De Pashupatinath tempel is de grootste en meest bekende Hindoe tempel die ligt aan de Bagmati River.

Elke Hindoe moet deze tempel een keer in zijn leven bezocht hebben. Het tempelcomplexstaat op de UNESCO Wereld erfgoedlijst sinds 1979.

We wonen hier de "prayer of light" bij.

Swayambhunath
Na de lunch gaan we naar Swayambhunath de beroemde monkey tempel. Swayambhunath is een tempel met bijzondere architectuur bovenop de heuvel van Kathmandu. Het wordt ook wel de apen tempel genoemd, omdat hier tal van heilig verklaarde apen leven. Voor boeddhisten is deze tempel een van de belangrijkste pelgrimage plaats. Voor Tibetanen is Boudhanath belangrijker maar komt Sayambhunath op de tweede plaats.

Bhoudda
De eerste stoepa in Bodhnath werd gebouwd nadat de Tibetaanse koning, Songtsen Gampo, zich had bekeerd tot het boeddhisme. Het is een geweldig mooi gebouw met de grote witte koepel en de toren met daarop de ogen van Boeddha die alles kan zien. De legende vertelt dat hij deze stoepa heeft laten bouwen uit boetedoening omdat hij op een wrede manier zijn vader had vermoord. In de 14de eeuw is de stoepa verwoest en daarna weer herbouwd.

Het is een erg symbolisch bouwwerk dat het pad naar verlichting weerspiegelt vanuit de boeddhistische filosofie. De trappen vertegenwoordigen de aarde, de koepel (= kumbha) het water, de vierkante toren (= harmika) het vuur, de torenspits de lucht en de paraplu op de top is verbonden met de ether. De 13 niveaus in de toren vertegenwoordigen de stadia die mensen moeten doorlopen om Nirvana (= hoogste doel, onsterfelijkheid) te bereiken.

Stoepas werden oorspronkelijk gebouwd om heilige relikwieën te bewaren. Het is onduidelijk welk relikwie in deze stoepa ligt. Het kunnen de overblijfselen zijn van Boeddha, maar mischien ook wel een deel van het skelet van Siddhartha Gautama,de historische boeddha.  Bij de stoepa zie je 108 kleine afbeeldingen van Dhyani Buddha Amitabha (108 is een geluksgetal in de Tibetaanse cultuur) en een gebedswiel.

Dag 03 Vlucht naar Nepalgunj.

We nemen het vliegtuig naar Nepalgunj dat in West Nepal ligt op de grens met India. De vlucht duurt ongeveer een uur. Nepalgunj is de toegangspoort tot Simikot van Humla. Het is een interessante Terai stad waar je de invloed merkt van zowel de heuvels als het platteland als van zowel Hindoe als Moslim culturen. Er is veel te zien zoals een kleine dierentuin en een Moslim bazaar. We maken onze voorbereidingen om morgen te kunnen vliegen naar Jhupal.

Dag 04 Vlucht naar Jhupal (Dolpo) (2320 meter) en trekking naar Dunai (2850 meter).

's Morgens vroeg vertrekt onze vlucht naar Jhupal. Na 45 minuten zie je al de toppen van Annapurna en van Dhaulagiri in het noorden. We beginnen na aankomst met onze trekking door de terrasvelden langs de Bheri rivier en een smalle grot. Het duurt ongeveer 2 tot 3 uur voordat we op de kampeerplek in Dunai aankomen. Dit is het administrative hoofdkantoor van de Dolpo regio. 's Avonds hebben we tijd om Dunai te verkennen.

Dag 05 Trekking naar Ankhe (2896 meter).

Van het kampeerterrein komen we langs het beeld van King Mahendra en gaan we over een nieuwe brug in de richting van het westen en komen we langs een ziekenhuis. We beginnen met een eenvoudige klim langs de bomenloze Thulo Bheri vallei op weg naar de bergkam. We komen bij de Phoksundo River vallei. Uiteindelijk bereiken we een andere bergtop op 2499 meter. Tijdens de wandeling heb je prachtige uitzichten op Kagmara Peak. We lopen langs een diepe afgrond. Daarna dalen we langzaam naar een groep huizen naar een stroompje op 2810 meter. Dit volgen we tot Dhera. Dit is een winter nederzetting waar mensen uit de hoger gelegen dorpen overnachten met hun kudde koeien of geiten. Onderweg komen we langs Thakuri village (2900 meter). Hier is een gompa dat toegewijd is aan de lokale god Mastha, de beschermer van het dorp. We vervolgen de route door een lager gedeelte van Rahagaon en komen bij Phoksundo Khola dat het dorp voorziet van water. Wanneer we een andere kloof passeren, gaat het pad bergafwaarts door een donker groen bos naar een grote beek. Uiteindelijk bereiken we Shey Phoksundo National Park in Ankhe (2896 meter).

Dag 06 Trekking naar Sulighat (3500 meter).

Het pad vanaf het kamp gaat op en neer langs de beboste rivieroever. Daarna gaan we stijl bergopwaarts tot 2900 meter. Het lijkt een beetje monotoom te worden maar door de verschillende beekjes waarin je wat verkoeling kunt vinden, is het toch een hele aangename wandeling. Uiteindelijk verlaten we het bos en komen we bij de groene hellingen boven de rivier. Hier gaan we stijl naar beneden, opnieuw door het bos totdat we een klif bereiken waarna we een stenen trap naar beneden nemen tot aan de rivier. De rivier ligt op 2950 meter. De trail wordt een verzameling van rotsen dat bij elkaar een dijk vormt langs de rivier. Je kunt je nauwelijks voorstellen hoe de bevolking hier hun weg vindt met de yake kuddes en koeien. De wandeling zet zich stroomopwaarts voort tot een brug vlakbij Ryajik tot Slighat waar we naar een heerlijke dag wandelen zullen overnachten.

Dag 07 Trekking naar Phoksundo Lake (3611 meter).

We zetten onze reis voort naar de rivieren Phoksundo en Pungmo. Wanneer we langs de westzijde van Phoksundo Khola lopen, gaan we over een houten brug. Daarna gaan we verder langs de westoever van Pungmo Khola. Dit leidt naar Phoksundo Lake op 3500 meter vlakbij het dorp Ringmo. We lopen door een ceder bos naar Palam, een winter nederzetting van de dorpelingen van Ringmo. De huizen zijn haast bedolven onder het zand. Vanaf hier komen we op een open vlakte, op een hoogte van 3350 meter. Vanaf hoogte kijk je neer op Phoksundo Lake en een 300 meter hoge waterval. Dit is een van de hoogste in Nepal. We genieten tijdens een stop van dit natuurgeweld en dalen daarna weer af naar de rivier. We komen bij het pittoreske dorpje Ringmo dat bestaat uit met modder gepleisterde muren van de verblijven. Daarna is het nog even doorlopen nar Phoksudo Lake waar we kamperen.

Dag 08 Rustdag bij Phoksundo Lake.

Bij het Phoksudo meer zullen we acclimatiseren. Natuurlijk kunnen we korte uitstapjes maken of een Tibetaans Boeddhistisch klooster bezoeken. We krijgen tijdens deze hike ook het nodige te zien van de Nepali cultuur. De bevolking draagt zelf geweven kleding dat meestal kastanjebruin geverfd is. Ze dragen ook de typisch Tibetaanse schoenen (somga, dhocha). De meeste mensen dragen religieuze amuletten en kettingen van koraal, amber en turquoise.

Dag 09 Trekking naar Phoksundo Khola.

Vanaf Phoksundo gaan we verder over de westelijke stenige oever. Het is een afwisselend pad met gletsjer spleten. Het heeft alle kenmerken van een afgelegen gebied. We lopen ook door het stroomgebied van de Phoksundo Khola. We komen in de vallei, steken de rivier over en vermijden het drassige gebied aan de rivieroever. We zoeken hier een plekje om te overnachten.

Dag 10 Trekking naar Phoksundo Bhanjyang (4600 meter).

Het eerste uur lopen we langs een gletsjer vallei richting het noorden. Dit is gevormd door de rivieren in het gebied. We gaan over een houten brug. Hier nemen we een moeilijk begaanbaar pad. Er is geen trail dus we zullen moeten klimmen over de rotsblokken. We steken een stroompje over dat snel naar het dal stroomt. Tijdens onze klim komen we op een schapenwei waar de trail verandert in een diep ravijn. De moeilijke klim brengt ons naar de top van een andere vallei waar we Kang La kunnen zien. Deze pas leidt ons naar Shey gompa. Vlak voor deze pas zullen we overnachten in “Snowfiels Camp”, Hoksundo Bhanjyang.

Dag 11 Trekking naar Shey Gompa via Kang La pass (5360 meter).

's Morgens gaan we verder met de stijle klim naar de pas. Vanaf de top van Kang La op 5360 meter heb je een prachtig uitzicht over de open vallei die in tweeën wordt gedeeld door de rivier. Deze rivier steken we een aantal keren over. We kunnen verschillende grazende dieren tegenkomen zoals yaks, schapen en de berggeit (Chengra) en de nomaden hutten van de herders. De rode onderkomen geven aan dat we aangekomen zijn bij Shey gompa op 4500 meter waar een houten brug ons leidt naar onze bestemming in de gompa.

Dag 12 Rustdag bij Shey Gompa (Crystal monastery) (4500 meter).

We genieten vandaag weer van onze welverdiende rustdag in de omgeving van Shey (= kristal). Het klooster staat ook bekend onder de naam Crystal Mountain. De lama van Shey bewoont een residentie ten noorden van Shey. Dit is meer een retraite centrum dan een klooster. Tsakang gebruikte dit als meditatiecentrum voor de Lamas uit Tibet. Shey gompa behoort bij de Chaiba, volgers van Saint Padmasambhava, beter bekend als Guru Ringpoche en Kagyu sekte. Het was het eerste Kagyu klooster dat ontdekt is door lama Tenzing Ra-Pa, gebouwd in de 11de eeuw. Shey is beroemd om zijn oude pre-Boeddisme cultuur de Bon Po. In Dolpo wordt de oude Tibetanse manier van leven gecombineerd met het animisme zoals geleerd wordt in het Boeddhisme. Dit is geïntroduceerd door Drutup Yeshe. Ten westen van de gompa is de Crystal Mountain. Dit is een berg vol met fossielen en kwarts. Shey gompa stijgt uit boven de rivieren Kangjunala en Yeju Nala. Vlakbij de gompa is een groep gebedsmolens die aangedreven worden door een water schoepenrad. Elk jaar reizen mensen naar dolpo om het festival in Shey bij te wonen.

Dag 13 Trekking naar Namduna Gaun (4800 meter) via Saldang La (5200 meter).

De dag begint met een aangename wandeling door een grijze stenen canyon. Daarna gaan we zigzaggend over rotsen die ons brengen bij de top van Saldang La op 5200 meter. De hele weg is een afdaling in de richting van het noorden. Het is een heel eind en vermoeiend maar we worden uiteindelijk verwelkomd door de grazende yaks en schapen bij de nomade tenten die gemaakt zijn van yak haar. Dit geeft aan dat we Namduna Gaun (4800 meter) naderen. Net zoals Shey behoort dit klooster tot Karma-pa sekte. Het klooster is gemaakt van rode stenen en gebouwd tegen de klif aan de noordzijde van een kloof. De rode en witte kleuren van de gebouwen zijn de enige kleuren in het donkere landschap. Het dorp zelf heeft maar zes huizen gelegen in de terras velden. De regio is afhankelijk van de landbouw, het houden van dieren en handel. In Dolpo groeit vooral gerst, en soms boekweit, zonnebloemen, aardappelen en radijs. Onlangs is de tempel verwoest en door de bewoners opnieuw opgebouwd.

Dag 14 Trekking naar Saldang (3620 meter).

Wanneer we Namduna Gaun verlaten, beginnen we meteen met een flinke klim. We lopen door de stoffige onbegroeide bergen. Na een uur of 3 of 4 zie we Saldang op 3620 meter op een plateau hoog boven de Nam Khongmala. Het is werkelijk een pittoreske verschijning. Saldang is het grootste dorp in het binnengebied van Dolpo. Het ligt op eenzelfde hoogte als Ringmo maar is totaal verschillend. Saldang behoort bij een groep van 5 dorpen met in totaal 80 huizen en 600 inwoners. Het is een rijk dorp door haar gunstige positie op de handelsroute naar Tibet en vanwege de landbouw. Na de inval van China in 1959 is de handel met Tibet getopt. Langzaam is deze weer op gang gekomen door een ruilsysteem waardoor Tibetaans zout naar Nepal komt.

Dag 15 Trekking naar Yangze gompa (4960 meter).

We trekken verder naar het noorden naar het gebied dat door Westerse toeristen niet vaak bezocht wordt. We volgen de Nang Chu rivier door de ongerepte natuur. Het pad kronkelt op en neer, loopt door de kleine nederzettingen Tiling en Lurigaon. Hier steken we de Panzang rivier over. Na een korte wandeling komen we in het onbekende gebied Yangze op 4960 meter. Hier vinden we een oud Bon-Po klooster waar we overnachten en waarvandaan we de omgeving nader kunnen verkennen.

Dag 16 Trekking naar Sibu (4560 meter).

Vanaf Yangze nemen we het pad terug naar Saldang. Deze weg is minder vermoeiend dan de trail die naar het noordwesten gaat. Vanaf Saldang volgen we de rivierbedding. We lopen door terrasvormige velden, komen langs stupas, ruïnes en Chaiba klooster. We komen door het dorp Namdo dat bestaat uit ongeveer 60 huizen en 400 inwoners. Dit dorp strekt zich uit over een vijf kilometer langs de rivier. Ook het klooster Namdo is langs de rivier. Onze reis blijft de rivier volgen gedurende enkele uren totdat we vlakbij Sibu kunnen kamperen.

Dag 17 Trekking naar Jeng-la Phedi (4900 meter).

De trail blijft de Nam Khong rivier volgen tijdens de ochtend wandeling. We kunnen enkele karavanen yaks tegenkomen die op weg zijn naar de Tibetaanse grens. Nadat we dagen dezelfde rivier hebben gevolgd, keren we nu meer naar het westen bij een zijtak van de rivier. We hebben vervolgens een moeilijke klim naar Jeng La (4900 meter). Hier blijven we overnachten op een aangename open vlakte.

Dag 18 Trekking naar Tokyu Gaon (4209 meter) via Jeng la (5090 meter).

We trekken naar de top van Jeng La. Hiervandaan kunnen we prachtig uitkijken over de bergruggen in het zuiden. Ook de zon die schijnt op Dhaualgiri geeft een onvergetelijke indruk. Daarna dalen we af richting de Tarap vallei. 's Middags komen we aan in de groene vallei bij Tarap Chu. De eenvoud is prachtig tussen de hoge bergen. Het gebied strekt zo'n 20 kilometer uit langs de rivier, met 10 dorpen, verschillende gompa's. We overnachten in een van de kloosters, Tokyu klooster op 4200 meter. Dit klooster behoort bij de Chaiba sekte.

Dag 19 Trekking naar Dho Tarap (4040 meter).

Vandaag lopen we bergafwaarts over een open vlakte dat een hele andere indruk geeft dan we tot nu toe ervaren hebben. Een gedeelte is moerassig dat een van de kenmerken is van de Desert bergen van Tibet en Ladakh Himalaya. In deze vallei leven de Bon Po en Chaiba sektes naast elkaar in harmonie. Na een prachtige korte wandeling komen we in Dho Tarap (4040 meter). Het dorp is omgeven door een stenen wal. De 40 huizen zijn ingedeeld in drie klusters en gebouwd die lukraak zijn gebouwd door de weinige Tibetanen en vooral Magars die hier generaties lang gewoond hebben.

Dag 20 Rustdag in Dho Tarap.

De hele dag blijven we in Dho Tarap om te wennen aan de hoogte. We hebben tijd om kloosters te bezoeken of om gewoon te genieten van de uitzichten. We kunnen ook vrienden met de lokale bevolking die zelden westerlingen zien. Ze dragen zelf geweven kleding dat vaak bruin gekleurd is. Ze dragen Tibetaanse somba (schoenen waarvan de neuzen omhoog staan). De meeste mensen dragen religieuze amuletten en armbanden van koraal in de kleur amber of turquoise. De mensen zijn zowel Bon po als Nyingmapa van de Buddhist sekte. De Boeddhistische gompa is dichtbij onze kampeerplaats terwijl de Bon gompa (Pre Boeddhistisch) een half uurtje lopen is.

Dag 21 Trekking naar Tarap Khola (Kamakharka) (3800 meter).

Vandaag kan een lange tocht worden. Dit is afhankelijk waar we gaan kamperen. Vanaf de rustige omgeving rondom Tarap dalen we naar een grote vallei die uitkomt in een smalle kloof. We lopen door de typische vegetatie van de binnen valleien van de Himalaya, de wilde rozen en jeneverbessen bossen. We komen waarschijnlijk kuddes met “blue sheeps” tegen. Tegen de avond komen we Tarap Chu en Lang Khola, die samenvoegt met de Tarap rivier. Hier zullen we overnachten (3800 meter). Deze plaats wordt ook wel Kamakharka genoemd.

Dag 22 Trekking naar Khanigaon (3150 meter).

We gaan verder bergafwaarts naar de kloven van de Tarap rivier. Soms zie je mensen over de steile hellingen trekken die hun kuddes naar de lager gelegen gebieden brengen om te overwinteren. Langs de rivier zijn tal van kampeermogelijkheden. Het is een van de mooiste dagen van onze reis doordat de vallei zo smal wordt dat we zelfs de kloven kunnen overspringen. Soms is er geen pad en zullen we moeten klauteren over de stenen die als brug fungeren. Het geeft veel spannende onverwachte uitdagingen. Het kan ook zijn dat bruggen verwoest zijn waardoor we door het ijzige water moeten lopen. We komen uiteindelijk op een kampeerterrein bij de Tapap rivier, Khanigaon op 3150 meter voor de overnachting.

Dag 23 Trekking naar Tarakot (2537 meter).

Vandaag lopen we in de Lalberi vallei. Hier zijn indrukwekkende bossen voordat we verder afdalen in de kloven. Onze wandeling blijft de stroomafwaarts gaande rivier volgen totdat we in Tarakot zijn en de terrasvelden zien. Tarakot (2537 meter) is een van de oudste forten (Dzong). Voor de Gorkha dynastie was Tarakot de hoofdstad en had een dzong. De beroemde Sandul gompa ligt ongeveer 8 kilometer ten oosten van Tarakot op het kruispunt tussen de rivieren Barbung en Tarap Chu. Het staat in een inham ten zuiden van de Bheri rivier. Hier moest door de handelskaravanen die door Tichu Rong gebied wilden gaan tol worden afgedragen. We kunnen kamperen vlakbij de rivier zo'n 150 meter onder Tarakot, vlakbij de politiepost. Een andere optie is om eerst een steile helling op te gaan gedurende een uur en in het dorp te overnachten. Hier is een gompa.

Dag 24 Trekking naar Dunai (2140 meter).

We beginnen de trail vandaag met het oversteken van de brug vlakbij Lawan. We blijven de grote Bheri rivier vervolgen totdat we bij Byas Gadi komen. Vanaf hier lopen we meer naar het westen over een eenvoudig en goed begaanbare trail. Opnieuw steken we de trail over naar Lochakhola Gaon en klimmen vervolgens naar Dunai. Het is vandaag werkelijk een prachtige wandeling tussen de pijnbomen en de kloven door.

Dag 25 Trekking naar Jhuphal.

We trekken verder langs de Bheri rivier en genieten van het prachtige landschap. We komen door de dorpen Dhupichaur en Rupgad en zien opnieuw een tempel. Via Kalagaonda en Motipur komen we aan bij Jhuphal.

Dag 26 Vlucht via Nepalgunj naar Kathmandu.

We nemen een korte vlucht naar Nepalgunj over de heuvels van de Himalaya. Dit is onze laatste blik op de toppen van Annapurna en Dhaulagiri. We hopen op een aansluitende vlucht naar Kathmandu. Tegen de avond komen we aan in Kathmandu waar je de de avond verder kunt doorbrengen zoals je zelf wilt.

Dag 27 Rustdag in Kathmandu.

Na je vele indrukken is het nu tijd om even bij te komen. Daarom krijg je de mogelijkheid om deze dag in te vullen zoals je zelf wilt. Met een verblijf in Thamel zal je een bijzonder leuke dag hebben.

Dag 28 Vertrek.

Deze dag heeft geen vast programma.
Wij zorgen ervoor dat er een taxi voor je klaar staat die je op tijd naar het vliegveld brengt.
Ongeveer drie uur voor vertrek van je vliegtuig word je opgehaald bij je hotel. Helaas jouw Nepalese ervaring zit er dan alweer op.