Upper Mustang trekking

De naam Upper Mustang heb je vast al vaak gehoord omdat het in verband wordt gebracht met een onbeschrijflijk mooie natuurlijk omgeving. Iedereen die terugkomt, noemt dit als eerste. Deze trekking brengt je naar de hoogste gedeelten van Mustang. Het is een aangename tocht en brengt je soms in sferen van 'enlightment. Je hoort veel over de rijke cultuur en de tradities van de bevolking. De rituelen zijn erg inspirerend en spelen een belangrijke rol in het hele land. Toch zie je ook de invloed van toeristen terug. Naast de culturele diversiteit en tradities is de natuurlijke diversiteit iun de regio erg boeiend. De geografische structuur geeft de pittoreske landschappen weer. Het laat je hart smelten en met open mond van verbazing alles aanschouwen. Het mooiste gedeelte is een geïsoleerd deel dat omgeven wordt door rotsformaties in het Dhaulagiri gebied. Upper Mustang staat bekend om de vele Boeddhistische kloosters en gumba's. Eigenlijk word je meegenomen in het verborgen Boeddhistische koninkrijk Mustang Lo. Historici zeggen dat Lo oorspronkelijk een gebied van het oude Tibet was. Als dit waar is, verklaart het waardoor je zoveel Tibetaanse invloeden ziet.

De opbrengst van deze reis helpt Nepali Children

Toelichting op het programma

Dag 01 Aankomst.

Zodra je jouw reis naar Kathmandu hebt geboekt, geef je de vluchtgegevens aan ons door. Wij zorgen er dan voor dat je die dag met een taxi wordt opgehaald en naar je hotel wordt gebracht.

Dag 02 sightseeing Kathmandu

Pashupathinath
's avonds gaan we naar Pashupathinath.
De Pashupatinath tempel is de grootste en meest bekende Hindoe tempel die ligt aan de Bagmati River.

Elke Hindoe moet deze tempel een keer in zijn leven bezocht hebben. Het tempelcomplexstaat op de UNESCO Wereld erfgoedlijst sinds 1979.

We wonen hier de "prayer of light" bij.

Bhoudda
De eerste stoepa in Bodhnath werd gebouwd nadat de Tibetaanse koning, Songtsen Gampo, zich had bekeerd tot het boeddhisme. Het is een geweldig mooi gebouw met de grote witte koepel en de toren met daarop de ogen van Boeddha die alles kan zien. De legende vertelt dat hij deze stoepa heeft laten bouwen uit boetedoening omdat hij op een wrede manier zijn vader had vermoord. In de 14de eeuw is de stoepa verwoest en daarna weer herbouwd.

Het is een erg symbolisch bouwwerk dat het pad naar verlichting weerspiegelt vanuit de boeddhistische filosofie. De trappen vertegenwoordigen de aarde, de koepel (= kumbha) het water, de vierkante toren (= harmika) het vuur, de torenspits de lucht en de paraplu op de top is verbonden met de ether. De 13 niveaus in de toren vertegenwoordigen de stadia die mensen moeten doorlopen om Nirvana (= hoogste doel, onsterfelijkheid) te bereiken.

Stoepas werden oorspronkelijk gebouwd om heilige relikwieën te bewaren. Het is onduidelijk welk relikwie in deze stoepa ligt. Het kunnen de overblijfselen zijn van Boeddha, maar mischien ook wel een deel van het skelet van Siddhartha Gautama,de historische boeddha.  Bij de stoepa zie je 108 kleine afbeeldingen van Dhyani Buddha Amitabha (108 is een geluksgetal in de Tibetaanse cultuur) en een gebedswiel.

Bhaktapur
Bhaktapur is gelegen aan de oude handelsroute tussen India en Tibet. De stad is omgeven door de bergen. Alleen al voor het prachtige uitzicht op de Himalaya zou je een bezoek brengen aan deze stad.
Daarnaast staat de stad bekend om het pottenbakken en aardewerk en de inheemse ambachten van de bevolkingsgroep Newar.
Bhaktapur is een stad met tal van monumenten en is een van de drie koninklijke steden in de Kathmandu vallei.
Bhaktapur is rijk aan architectonische schoonheid, vol met oude hindoeïstische en boeddhistische religieuze plaatsen, paleizen en binnenplaatsen waar toeristen dagen kunnen doorbrengen en kennis kunnen maken met de cultuur van de bevolkingsgroep Newars.

Bij Indra Varna Madavihar, gebouwd in 1671 en gelegen tussen Durbar Square en Dattatraya plein zien we de twee leeuwen, een Patinga Hiti (water uitloop), Tantrische-hout gesneden ramen en gebedsmolens.

In Bhaktapur zullen we onder andere een bezoek brengen aan:

  • Durbar square met heel veel tempels. Bhaktapur Durbar (het koninklijke plein) werd aan de lijst van World Heritage Sites toegevoegd door de UNESCO in 1979.
  • 55-Window Palace
  • Taleju Temple Complex met aan de ingang de Golden Gate, gebouwd in 1756, een schitterend voorbeeld van Repoussé metaalbewerking. Daar ligt ook de Royal Bath, met zijn gouden kraan.
  • Big Bell
  • Yaksheswor Mahadev tempel
  • Phasi Dega tempel, gewijd aan Lord Shiva, biedt uitgestrekte uitzicht over de hele stad

Swayambhunath
Na de lunch gaan we naar Swayambhunath de beroemde monkey tempel. Swayambhunath is een tempel met bijzondere architectuur bovenop de heuvel van Kathmandu. Het wordt ook wel de apen tempel genoemd, omdat hier tal van heilig verklaarde apen leven. Voor boeddhisten is deze tempel een van de belangrijkste pelgrimage plaats. Voor Tibetanen is Boudhanath belangrijker maar komt Sayambhunath op de tweede plaats.

Dag 03 Busreis naar Pokhara

's Morgens vroeg word je bij je hotel opgehaald om met de toeristenbus naar Pokhara te gaan. De acht uur durende tocht leid je langs een mooie rivier en het platteland. Aangekomen in je hotel kun je bijkomen van deze reis of alvast Lakeside verkennen.

Dag 04 Vlucht naar Jomsom en trekking naar Kagbeni (2780 meter).

De vlucht van Jomsom is spectaculair in een heel klein vliegtuigje.

We lopen vandaag net het gezellige dorpje Kagbeni. Net buiten Jomsom gaan we over een smal bruggetje en lopen langs de rivieroever van Kali Gandaki. Het is een vlakke tocht op een rotsige ondergrond. Het pad bestaat verder uit zand waardoor het makkelijk loopt. Tijdens het lopen kijken we uit over bergtoppen van Dhaulagiri, Tukuche en Nilgiri. Tegelijk zie je in het zuiden Annapurna massief. Kagbeni, heeft smalle steegjes en tunnels, irrigatie systemen, graanvelden en een grote rode gompa. Het geeft je de eerste indruk van Upper Mustang. Ten noorden van het dorp is een politie controlepost. Hier moeten we het nodige papierwerk verrichten voordat we het verboden gebied van Nepal in kunnen.

Dag 05 Trekking naar Chhuksang (2920 meter).

Vandaag hebben we een afwisselende trail; van het lopen langs de rivieroever tot trails op hoogte. De trail gaat door een zandvlakte terwijl het pad langs de rivier een oude handelsroute is tussen Mustang en Tibet. Aan de westoever zie je grotten en gompa Kang. Gompa Kang behoort tot de Nyingmapa sekte terwijl de meeste gompa's tot de Sakyapa sekte behoren. Tijdens de lunch verblijven we in Tangbe. Hier zien we de eerste zwarte, witte en rode Chortens die zo typerend zijn voor Upper Mustang. Het dorp is een labyrint van smalle steegjes met witte huizen, velden van boekweit en gerst en appel boomgaarden. Aan de horizon zie je Nilgiri Peak. Na twee uur lopen komen we in Chuksang dat op de kruising ligt van de rivieren Narshing Khola en Kali Gandaki. Dit dorp bestaat uit drie delen, heeft enkele ruïne muren van kasten die weer omgeven zijn door kliffen.

Dag 06 Trekking naar Samar (3290 meter).

Vandaag zie je een grote verandering in zowel de topografie, de cultuur als de levensstijl van mensen. De nederzettingen worden kleiner en zijn meer “back to basic”. De bevolking bestaat voornamelijk uit boeren. Maar door te weinig regen en cultivering is er maar een beperkte opbrengst van het land. Je ziet dan ook uitgebreide bruine landschappen afgewisseld met groene stroken.

Ten noorden van het dorp bereiken we de rivier. Via een stalen brug komen we aan de overkant. Ten noorden van Kali Gandaki wordt het onmogelijk om per voet verder te gaan. De trail verlaat nu de vallei en we klimmen omhoog op een rotsige ondergrond naar Chele. Het is zeker de moeite waard om rustig de tijd te nemen om rond te kijken over het Tibetaanse massief dat aan elkaar geregen wordt door huizen. Van Chele klimmen we stijl omhoog en gaan over spectaculaire paden. Daarna dalen we af naar Samar. Dit is gelegen tussen dennen en populieren bossen. Dit is een belangrijke rustplaats voor paarden- en ezel karavanen.

Dag 07 Trekking naar Gheling (3440 meter).

Vandaag hebben we een klim naar Samar naar een bergrug en dalen vervolgens af naar een grote vallei met jeneverbesstruiken. We vervolgen ons pad langs een stroompje bergopwaarts naar de volgende bergrug Shyangmochen. Dit is een kleine nederzetting met enkele winkeltjes. Vlakbij is Rangbyung, een grot met stalagmites. Dit is een van de heilige plaatsen van Mustang. Langzaam klimmen we verder naar een andere grote vallei voordat we Gheling bereiken. We komen langs gerstvelden. Zoals in alle nederzettingen in Mustang zie je de witte en geel geverfde huizen die gemaakt zijn van klei en stenen. De daken zijn van twijgen en stro die gemengd zijn met klei.

Dag 08 Trekking naar Ghami (3460 meter).

We vervolgen onze route door de vallei waarvandaan we de nederzetting van Tama Gun kunnen zien en opnieuw een imposante Chorten. We hiken eerst naar Nyi La (3840 meter) om vervolgens weer langzaam af te dalen. Na ongeveer anderhalf uur komen we op een kruispunt.Rechtsaf kun je naar Charang. Linksaf kom je eerst bij Ghami om vervolgens naar Charang te lopen. Ghami is mooi om te zien vanwege de overhangende rotsen.

Dag 09 Trekking naar Charang (3490 meter).

Vandaag komen we door een gebied met heel veel afval. Het is een van de minder mooie gebieden van Mustang. Toch zie je prachtige vergezichten door de contouren van de bergen aan de noordzijde tot de bergruggen in het oosten en westen. Dit is misschien een goede compensatie voor het harde werken tijdens de klim. Uiteindelijk komen we in Charang op de top van de Charang Chu canyon. Aan de oostzijde is een grote dzong (fort) en een rode gompa. Deze huizen hebben een uitzonderlijke collectie beelden en thangkas.

Dag 10 Trekking naar Lo Manthang (3730 meter).

De ochtend zullen we rondkijken in Charang en het kleine klooster voordat we naar Lo Manthang gaan. We hiken naar een geïsoleerd liggende Chorton dat tevens de scheiding aangeeft tussen Gharang en Lo Manthang. Dit stadje heeft maar een toegangsmogelijkheid. We moeten daarom een deel langs de muur lopen om de poort in het noordoosten te bereiken.

Dag 11 Rustdag in Lo Manthang.

Vandaag blijven we de hele dag in Lo Manthang. Het dorp heeft 150 huizen waar veel Lamas wonen. Er zijn vier grote tempels. Een daarvan, Champa Lhakang heeft een enorm groot Boeddha beeld en aan de muur hangen veel geverfde mandalas. Het koninklijk paleis is het meest imposante gebouw in het centrum. Dit wordt bewoond door de huidige koning en koningin. Ondanks al zijn verplichtingen en ceremonies heeft de koning veel respect voor de mensen. De mensen zoeken hem regelmatig op om advies te vragen. Je kunt hier ook paarden huren om op deze manier door de vallei te reizen. Hieraan zijn wel extra kosten verbonden.

Dag 12 Trekking naar Lo Gekar en daarna naar Ghami (3460 meter).

De terugreis gaat beginnen met een tocht door het upper highland. Deze route geeft zicht op Lo Manthang en Charang vallei, met sneeuwtoppen van de bergen op de achtergrond. We komen langs Lo Gekar waar het oudste klooster is van Mustang, Ghara Gompa. De reis over deze route zetten we voort door de weilanden voordat we stijl naar beneden gaan naar het geërodeerde ravijn ingaan van Dhakmar voor een lunch. Na de lunch gaan we terug naar Ghami.

Dag 13 Trekking naar Chaile.

We blijven uitkijken over de bergen van Dhaulagiri en Nil Giri. We nemen de trail die via de Rachen Gompa van Shyanboochen. Rachen Gompa is een mysterieuze gompa in een grot. Via Samar gaan we naar Chaile.

Dag 14 Trekking naar Muktinath (3900 meter) of Kagbeni.

Nu keren we terug naar de route van de Nyi La naar Chhuksang. Dan nemen we een andere trail naar Muktinath. Dit is een hindoe tempel op de hoogste berg van 3900 meter. Veel Nepali en Indiaase pelgrimisten komen hier op blote voeten. We nemen dezelfde route terug naar Kagbeni.

Dag 15 Trekking naar Jomsom (2710 meter).

Helaas, de laatste dag. We keren terug naar Jomsom. Hier krijgen we onze welverdiende warme douche. De reis sluiten we af met een gezamenlijk diner en nemen afscheid van onze Sherpas en dragers.

Dag 16 Vlucht naar Pokhara.

Na het ontbijt vliegen we terug naar Pokhara. Daar gaan we naar een hotel in Lakeside. De dag kun je besteden zoals je zelf wilt, zoals bijvoorbeeld winkelen of het meer verkennen.

Dag 17 Terug naar Kathmandu.

Het is tijd om de bus terug te nemen naar Kathmandu. Dit is een tocht van 200 kilometer. Vol indrukken van alle tradities, cultuur en natuur is het nu tijd om bij te komen in de hoofdstad.

Dag 18 Vertrek.

Deze dag heeft geen vast programma.
Wij zorgen ervoor dat er een taxi voor je klaar staat die je op tijd naar het vliegveld brengt.
Ongeveer drie uur voor vertrek van je vliegtuig word je opgehaald bij je hotel. Helaas jouw Nepalese ervaring zit er dan alweer op.